Beauty: Herstelherfst

Beauty: Herstelherfst We willen er zo tegen het eind van de zomer eigenlijk niet aan, maar het moet er toch echt van komen als je met een gezonde huid het nieuwe seizoen in wilt gaan. De zomerzon is natuurlijk heerlijk geweest, maar heeft ook wel wat veroorzaakt … en dus tijd om de huid te helpen met het herstelproces.

Waarom de herfst om te herstellen?

Strikt genomen moet je natuurlijk altijd goed voor je huid zijn, wil je deze zo lang als mogelijk mooi houden. Maar dat neemt niet weg dat de herfst met name het seizoen is om te herstellen, omdat de heerlijke zomerzon toch wel wat “achtergelaten” heeft. Tel hier eventueel veelvuldig contact met zwembadwater bij op, schurend zand en natuurlijk al die beschermende producten … en zie daar, je huid kan wel een dieptereiniging en oppepper gebruiken.

Een oppepper in de vorm grondige reiniging, hydratatie, ontspanning, bescherming én stimulans. Want behalve de naweeën van de zomer, ga je natuurlijk ook een ander seizoen in. Je huid heeft normaal gesproken enkele weken nodig om die verandering te verwerken en in de tussentijd is je huid extra kwetsbaar. Allemaal redenen dus om iets extra’s te doen.

Aanpakken!

Reinigen

Wat voor type huid je ook hebt, pak voor de reiniging het meest zachte product wat je kunt vinden. De meeste merken hebben er wel een in de lijn van het product zitten. Reinig je huid volgens de instructie en dat wil bij een gel zeggen dat je de gel aanlengt met water en dan in kleine roterende bewegingen het gezicht wast. Er zijn ook speciale borsteltjes en sponsjes voor de gezichtshuid. Een milk in combinatie met een lotion breng je achtereenvolgens aan, waarbij de lotion ook rustig op de huid uitgesmeerd moet worden met een sponsje of een watje. Daarna met de lotion de huid weer ontdoen van de lotion.

Diepte reiniging

Ga nu in alle rust zorgen dat alle dode huidcellen verwijderd worden en dat doe je met een goede scrub (in gelvorm). De scrub voor het gezicht is veel minder heftig dan de scrub die je voor je lichaam gebruikt, maar de korrelstructuur is wel aanwezig. Er zijn scrubs die heel specifiek bij de huid passen, maar ook neutrale die je altijd mag gebruiken. Probeer de structuur op je hand uit. Let natuurlijk extra op als je een heel tere huid hebt die snel kleurt of geïrriteerd raakt, maar ook als je last van couperose (zichtbaar rode adertjes net onder de huid) hebt. In dat geval is er ook een scrub met een korrelstructuur die nauwelijks voelbaar is.

Scrub en masker

Heb je een scrub dat tevens een masker in zich heeft (bijv. Revebel), laat dan de substantie even op de huid zitten om het werkt te kunnen doen. Anders spoel je de huid goed af met lauwwarm water en breng een dieper reinigend masker aan. Ook het masker is weer gerelateerd aan het type huid. Laat je adviseren voor de professional, maar een hydraterend en voedend masker is van belang om je huid weer die boost te geven, die het na de zomer nodig heeft.

Een masker moet meestal even inwerken (ca. 20 tot 30 minuten) en in de tussentijd kan je bijvoorbeeld je haar ook even een boost geven. Pas bijvoorbeeld een masker (bijv. Kerastase of Guhl) toe waarbij je je haar even nat maakt en een voedend en herstellend masker in je haar aanbrengt. Dit type masker moet meestal zo’n 10 tot 15 minuten blijven zitten en met een beetje geluk kan je gezichtshuid en haren tegelijk met lauwwarm water verwijderen. Maar je kunt natuurlijk ook de voeten even verwennen met een voetenbadje met een lavendelbruistablet. Heerlijk ontspannen even de voetjes “de ruimte geven” en vervolgens goed afdrogen, eventueel de nagels knippen (altijd recht knippen), een vijl er langs halen om haakjes te voorkomen en mogelijk eelt verwijderen (bijv. Herome). De rasp moet je meestal voor het badje toepassen, maar er is ook een crème op de markt die je na het wassen op kunt brengen en het eelt verwijdert (bijv. Hansaplast of Gehwohl).

Nazorg

Normaal gesproken is het goed voor de gereinigde huid om een voedend crème voor de nacht op te brengen, maar breng in plaats van een gewone voedende nachtcrème eens een extra voedende olie (bijv. Yves Rocher, Clarins of Estee Lauder) op. Een paar druppels is genoeg om over de gezichtshuid te verdelen en in de nacht het werk te laten doen. Het geeft de huid tevens een boost.
Vergeet ook vooral niet de tere huid rond de ogen, breng een voedende crème of gel speciaal voor de ogen (bijv. Babor of Sensai Kanebo) op en eigenlijk is een dergelijke crème altijd goed. Voorzichtig enkele druppels op de huid en inkloppen met de vingertoppen.

Voorzorg

Een ander stukje nazorg is eigenlijk ook een stukje voorzorg. Het is belangrijk dat je alle producten van de voorbije zomer eens nakijkt. Als je het bij je hebt gehad tijdens de vakantie en bijvoorbeeld ook veel zon gezien heeft of minimaal behoorlijke temperaturen heeft getrotseerd, dan kunnen verschillende producten aan vervanging toe zijn. Lipstick, foundation, crème, producten met olie er in verwerkt, zijn meestal niet goed meer. Mascara en potloden kunnen uitdrogen, dat voel je als je make-up op wilt gaan brengen.

Tot slot

Voor crèmes voor gezichts- en ooghuid geldt dat ze beter gaan werken als je ze lange tijd gebruikt, maar een scrub of masker gebruik je niet dagelijks. Je kunt er voor kiezen deze producten uit dezelfde lijn te nemen, maar is niet noodzakelijk. Zeker bij maskers is het wel eens goed voor de huid om af te wisselen, bovendien wil je de ene keer de huid voeden en de andere keer de huid hydrateren.
Maar welke producten je ook kiest, neem zo nu en dan de tijd voor jezelf om met aandacht aan de slag te gaan. Als je ook van jezelf houdt, werk je van binnenuit namelijk ook aan een mooie huid!
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…
Verzorging gezichtshuidDe huid in uw gezicht is delicaat en hoewel we steeds meer bezig zijn met dag- en nachtcrèmes, de reiniging van het gezi…
Huidverzorging in het najaarHuidverzorging in het najaarDe huid kan in het najaar net even wat meer aandacht gebruiken. Enerzijds, omdat je beduidend meer zon op je huid gehad…
Beauty: Klaar voor de lente!Beauty: Klaar voor de lente!Als het voorjaar er weer aankomt dan kruipen we uit onze “winterholletjes” en laten licht en lucht weer grootschalig toe…
Hoe laat je je haar sneller groeien?Hoe laat je je haar sneller groeien?Lang haar hebben is een droom voor veel meisjes. Al eeuwen zijn mensen op zoek naar een middel om je haar sneller te lat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.