Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen Blondines hebben het meeste haar, zo'n 140.000 haren. Hierna volgen de brunettes, daarna de zwartharigen en de dunste haardos is weggelegd voor de roodharigen. Zij hebben slechts 85.000 tot 90.000 haren op hun hoofd staan. Iedere dag verlies je tussen de veertig en honderd haren. Soms worden dit er meer, veel meer. Waardoor en wanneer ontstaat haaruitval bij vrouwen? Wat kan je er aan doen en hoe voorkom je dit?

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Breekbaar haar en haaruitval kan ook veroorzaakt worden door chemische behandelingen van het haar zoals permanent, verven, het plaatsen van extensions en ontkrullen. Te vaak en verkeerd uitgevoerde chemische behandelingen van het haar maken het haar broos en zorgen er voor dat het haar snel afbreekt en in het ergste geval zelfs uitvalt. Extensions trekken aan het eigen haar en worden vaak te strak aangebracht. Dit veroorzaakt haaruitval. Het soms niet al te schone haar wat gebruikt wordt voor de extensions, kan hiernaast ook nog bacteriële infecties veroorzaken, met als gevolg, nog meer haaruitval. Ruim 59 % van de vrouwen die extensions draagt, krijgt hier uiteindelijk last van.

Bij vrouwen worden de haarwortels beschermd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit is de reden dat vrouwen geen last hebben van de manlijke vorm van kaalheid en dit zorgt er ook voor dat de haren van vrouwen gemiddeld een grotere lengte kunnen bereiken dan de haren van mannen. Helaas neemt na de menopauze de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam af en het effect van mannelijke hormonen in het vrouwenlichaam toe. Dit geeft verschillende bijeffecten en één hiervan is het dunner worden van de haardos en sneller uitvallend haar.

Een slechte gezondheid kan ook haaruitval veroorzaken, evenals vitaminegebrek, stress en schimmelinfecties. Ga dus altijd naar de huisarts wanneer je last hebt van dun haar en haaruitval, zonder aanwijsbare oorzaak.

Oorzaken van tijdelijk haaruitval

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen een mooie dikke haardos. Dit komt omdat ze tijdens de zwangerschap meer oestrogeen aanmaken. Helaas komt de klap zes weken tot drie maanden na de bevalling. Het haar kan dan met bossen gelijk uitvallen. Alle haren die je normaal tijdens die afgelopen negen maanden had verloren, vallen nu in één keer uit. Gelukkig groeien hiervoor al snel korte haartjes terug, maar tijdelijk heb je een wat dunne haardos. Veel vrouwen laten hun haar in deze periode wat korter knippen, zodat het haar er wat voller uitziet.

De zon zorgt voor een oppepper voor het haar. Tijdens een zonnige zomer zal het haar dus ook minder uitvallen. Het gevolg hiervan is dat het haar wat toen niet uitviel, zo'n drie maanden later gaat uitvallen. Vandaar dat vrouwen vooral eind de herfst en soms aan het begin van de winter klagen over haaruitval.

Wat kan je doen aan haaruitval?

  • Laat voorlopig permanenten, kleuren, extensions en ontkrullen achterwege. Gebruik geen stijltang, krultang of föhn. Trek niet teveel aan je haar, dus geen vlechten of strakke paardenstaarten.
  • Let op je voeding. Een tekort aan ijzer, vitamine en omega-3 vetzuren kan haarverlies veroorzaken. Voeding die haargroei bevordert: noten (walnoten, cashewnoten, amandelen en pecannoten), groenten, zalm, eieren en volkorenproducten. Wees zuinig met cafeïnehoudende dranken en alcohol. Je kan eventueel overwegen om een voedingssupplement te nemen.
  • Medicijnengebruik kan ook haaruitval veroorzaken. Raadpleeg in dit geval altijd de huisarts. Medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken zijn meerdere antibioticakuren in korte tijd, chemotherapie, antidepressiva, de pil, schildkliermedicijnen, jichtmedicijnen, cholesterolverlagers en bloedverdunners.
  • Niet roken. Roken zorgt voor een slechtere doorbloeding en dus ook voor een slechtere doorbloeding van de hoofdhuid.
  • Gebruik altijd een milde shampoo. Was je haar niet te warm en dep het haar na het wassen voorzichtig droog. Gebruik één keer per week een vochtherstellende crèmespoeling. Kam je natte haar na het wassen alleen met een grove kam. Gebruik geen borstel. Was je haar met een zinkbevattende shampoo (bijvoorbeeld een anti-roosshampoo) om de haargroei te bevorderen.
  • Sporten en bewegen zorgt voor een goede doorbloeding, ook voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid. De haarwortels worden hierdoor gestimuleerd, waardoor het haar sneller zal groeien en minder snel zal uitvallen.
© 2013 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
Oplossingen haaruitvalOplossingen haaruitvalDe gemiddelde mens verliest zo'n honderdtal haren per dag. Indien je er meer verliest, lijd je aan haaruitval. Dringend…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Iedereen verliest per dag tot 100 haren als gevolg van het natuurlijke regeneratieproces. Vallen er echter duidelijk mee…

Borstvergroting op een natuurlijke manierBorstvergroting op een natuurlijke manierZe zijn al een tijd op de markt, pillen die ervoor zouden zorgen dat je borsten groter worden. De fabrikant belooft dat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikihow.com/Haaruitval-voorkomen
  • http://kassa.vara.nl/actueel/dossiers/artikel/dossier/1579989/?tx_varakassanews%5Buid%5D=988&cHash=4daa1e3d4de9dbd248dd07709237e341
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.