Haaruitval, wat kan je er tegen doen?
Iedereen verliest per dag tot 100 haren als gevolg van het natuurlijke regeneratieproces. Vallen er echter duidelijk meer haren uit, dan spreken we van haaruitval. Wist u trouwens dat al onze hoofdharen samen in één maand meer dan 1 kilometer groeien?
Haaruitval zowel bij mannen als vrouwen
Zowel mannen als vrouwen worden getroffen door haaruitval, al zijn er bepaalde vormen van haarverlies die vaker bij mannen voorkomen. Want haaruitval en haaruitval is niet hetzelfde, er zijn verschillende soorten en oorzaken. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld:
- hormonale en erfelijk bepaalde haaruitval die vaak voorkomt bij mannen;
- cirkelvormige haaruitval;
- en diffuse haaruitval.
Plotselinge kaalheid
Terwijl in de meeste gevallen sprake is van gelijdelijk toenemend haarverlies, kan men ook te maken hebben met plotseling haaruitval.
Op oudere leeftijd en door de loop der jaren treden bij veel mensen lichamelijke veranderingen op. Een bijzonder vaak optredende aandoening is dan plotselinge kaalheid. Voor plotseling haaruitval kunnen verschillende oorzaken verantwoordelijk zijn die niet altijd genetisch bepaald zijn. Een van de factoren die kunnen leiden tot plotselinge haaruitval is de
zuurgraad. Aanzuren van het lichaam is een typische indicatie voor later haaruitval. De hoge zuurgraad zorgt voor een verstoring van het zuur-base-evenwicht in het lichaam, waardoor in de meeste gevallen plotseling haaruitval optreedt.
Wat doen bij hormonale haaruitval?
De meest voorkomende vorm van haaruitval is met 95% de hormonale en genetische bepaalde haaruitval. Bij deze vorm is er sprake van een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon
testosteron. Dat is dan ook de reden dat deze vorm van haaruitval bijna uitsluitend mannen betreft.
Deze vorm van haaruitval is erfelijk en begint al vroeg met de vorming van een terugwijkende haarlijn en breidt zich dan op het gehele hoofd uit.
Oestrogeen bevattende haartincturen voorkomen de omzetting van het hormoon testosteron. Dit middel stelt zich dus teweer tegen de erfelijke overgevoeligheid van de haarzakjes voor het
hormoon. Werkt de haartinctuur niet zoals verwacht werd, dan kunnen de geneesmiddellen
finasteride of alfatradiol worden genomen die een vergelijkbare werkingssfeer hebben.
Bij vrouwen na de menopauze die last hebben van hormonale haaruitval, kan het gebruik van hormoonpreparaten met het anti-androgene geneesmiddel progestageen een verbetering teweegbrengen.
Wat doen bij cirkelvormige haaruitval
Bij cirkelvormige haaruitval vallen de haren in een cirkelvorm op een of meer plekken van het hoofd uit. De oorzaken zijn nog niet volledig onderzocht, maar men vermoedt dat storingen in het
immuunsysteem en psychische stoornissen als oorzaak voor deze vorm van haaruitval gelden. Het immuunsysteem lijkt de haarwortels aan te vallen zodat het tot haarverlies komt.
Cirkelvormige haaruitval kan zich uitbreiden over het hele hoofd en zelfs andere lichaamsbeharing in de ellende meeslepen. Eerst wordt met bloedsomloop-bevorderende en cortisonen bevattende tincturen geprobeerd om de haargroei weer te stimuleren. Daarnaast kan een inname van zinktabletten helpen.
Een uitwendige immuuntherapie met DCP (diphenylcyclopropenone), die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, kan ook bij een vergevorderde vorm van cirkelvormige haaruitval geprobeerd worden.
Wat doen bij diffuse haaruitval
De zeldzamere vorm van diffuse haaruitval kan meerdere oorzaken hebben zoals:
- het innemen van bepaalde medicijnen;
- schildklierafwijkingen;
- infecties;
- stress;
- een onevenwichtige voeding.
Zelfs na chemotherapie of blootstelling aan zware metalen kan diffuse haaruitval optreden.
De behandeling hangt nauw samen met de oorzaak. Wordt de achterliggende ziekte behandeld of gebruik van de voor haaruitval verantwoordelijke medicijnen stopgezet, dan stopt ook meestal de diffuse haaruitval. Ook de extra inname van vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, vitamine C en zink kan helpen.