Spierpijn, wat kan je ertegen doen

Spierpijn, wat kan je ertegen doen Om te weten wat je tegen spierpijn kan doen, moet je eerst weten wat spierpijn veroorzaakt. Lange tijd bestonden er verschillende opvattingen over het ontstaan van spierpijn en zelfs tot op de dag van vandaag is de medische wereld het er niet volledig over eens. Wel is algemeen aanvaard dat een warmtebehandeling de beste remedie is tegen spierpijn.

Waardoor wordt spierpijn veroorzaakt?

Eerder aangenomen theoriëen over verzuring van de spieren door lactaat werd inmiddels weerlegd. Volgens de nieuwste stand van de wetenschap gaat men nu uit van fijne scheurtjes in het spierweefsel:
  • die worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren;
  • dat leidt tot ontstekingen in deze scheurtjes;
  • vervolgens treedt door het binnendringen van vocht een zwelling van de betrokken spier op;
  • de daarop volgende pijn bij het rekken van de spier staat algemeen bekend als spierpijn.

Normaal gesproken manifesteert zich spierpijn pas het hevigst een dag na de lichamelijke inspanning.

Hoe moet je spierpijn behandelen?

Er bestaan verschillende manieren om spierpijn te behandelen maar belangrijk is een directe warmtetoevoer, bijvoorbeeld in de vorm van sauna of warme baden.

In aanvulling op homeopathische middelen zoals Arnica pillen, helpen ook infraroodbestralingen en massage met Franzbranntwein, een alcoholische oplossing hoofdzakelijk bestaand uit alcohol, kamfer, menthol en verschillende geurstoffen. Niet iedereen reageert trouwens even goed op massage in verband met nieuwe irritatie van de spieren.

Wat is nodig voor een warmtebehandeling van spierpijn

Zeer goed helpen warme kompressen of zwachtels tegen pijnlijke spieren. Daarvoor is nodig:
  • een kan heet water (1-2 liter);
  • een dunne doek (bijvoorbeeld een theedoek);
  • een dikkere doek, een badhanddoek leent zich daar uitstekend voor;
  • een extra doek om uit wringen;
  • huishoudhandschoenen kunnen zeer nuttig zijn tegen eventuele lichte verbranding.

Stap-voor-stap instructies:

  • eerst wordt de kleinere doek op de gewenste grootte gevouwen, bij voorkeur meerdere malen;
  • leg die doek (de zwachtel dus) op de uitgespreide uitwringdoek;
  • rol beide nu op tot een rol;
  • nu wordt de rol in het hete water gedompeld om zo veel mogelijk warm water op te nemen;
  • het is belangrijk om de rol dan zo goed mogelijk uit te wringen, want hoe minder water in het weefsel zit, hoe beter de temperatuur door de huid wordt verdragen;
  • breng de eigenlijke zwachtel in de uitwringdoek naar de “patiënt”, om brandwonden of ander letsel te voorkomen;
  • contoleer voordat de zwachtel definitief wordt aangebracht misschien zelfs even de temperatuur ervan op uw pols;
  • nu wordt de zwachtel goed op de pijnlijke plek aangebracht;
  • daarna wordt die met de badhanddoek, die als bescherming en isolatie dient, ingepakt;
  • let erop dat alle betrokken plekken volledig bedekt en goed afgeschermd zijn.

Het is weinig zinvol de reeds eerder gebruikte, vochtige en weer afgekoelde zwachtel nogmaals te gebruiken. Alleen een droge doek neemt het hete water voldoende op.

Normaal gesproken neemt zo’n behandeling vijf tot vijftien minuten in beslag. Maar niet zozeer de duur van de behandeling is van essentieel belang, het is de warmte-impuls die een gunstig effect op pijn heeft.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het signaal van spierpijnHet signaal van spierpijnWe kennen het allemaal wel, vaak soms naar aanleiding van sporten, maar het kan ook door andere oorzaken ontstaan. Waar…
Wat doen tegen spierpijn? Oorzaken, symptomen, behandelingWat doen tegen spierpijn? Oorzaken, symptomen, behandelingPijn aan de spieren kan erg vervelend zijn, vooral omdat het je bewegingen erg kan bemoeilijken. Vaak ligt een verkeerde…
Eenvoudige tips tegen kniepijnEenvoudige tips tegen kniepijnKniepijn kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege spierpijn, een verzwikking of ove…
Hoe kun je spierpijn voorkomen en behandelen?Spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Je kunt spierpijn krijgen door een spier te overbelastten of te blesseren. Ook n…

Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Haaruitval, wat kan je er tegen doen?Iedereen verliest per dag tot 100 haren als gevolg van het natuurlijke regeneratieproces. Vallen er echter duidelijk mee…
Hoofdpijn verminderenVele mensen onder ons hebben last van hoofdpijn die vaak terugkeert. Wat kan men doen om dit te bestrijden?
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.