Hoofdpijn verminderen

Vele mensen onder ons hebben last van hoofdpijn die vaak terugkeert. Wat kan men doen om dit te bestrijden?

Onderzoeken hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Studies wijzen uit dat 95% van de vrouwen en 90% van de mannen ooit wel eens hoofdpijn heeft. Migraine komt volgens een Amerikaans bevolkingsonderzoek jaarlijks voor bij 18% van de vrouwen en 6% van de mannen. Volgens een Schots onderzoek onder 2165 kinderen van 5 tot 15 jaar heeft 11% van de kinderen migraine. Spanningshoofdpijn zou bij 0.9 % van de kinderen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat wij ook weten wat we er de dag vandaag aan kunnen doen.

Natuurlijke behandeling

Het is beter tabletten zoveel mogelijk te vermijden. De volgende keer dat het hoofd weer eens op ontploffen staat, probeer dan een natuurlijk middel. Deze middelen zijn betrouwbaar, omdat ze al vele generaties doorstaan hebben.

Warm en koud

Het eerste wat men kan doen, is in bad gaan zitten met een zak ijs op het hoofd. De combinatie van warm en koud werkt rustgevend en stimuleert bovendien de bloedsomloop.

Knoop een sjaal rond het hoofd

Men kan proberen een sjaal rond het hoofd te knopen, net boven de wenkbrauwen. Dit vermindert de bloedtoevoer naar het hoofd en verzacht vervolgens ook de pijn.

Ontspannende massage

Neem een comfortabele positie aan en sluit de ogen. Begin met de slapen en het voorhoofd te masseren, en ga geleidelijk aan naar beneden, tot in de nek en aan de schouders. Tijdens dit proces dient men langzaam en diep adem te halen.

Zout

Om op een snelle manier een kompres te maken, kan men wat zout warm maken in een pan zonder vet. Het is belangrijk dat het zout goed warm is, maar het mag niet verbrand zijn. Giet vervolgens het zout op een fijngeweven doek en maak er een pakketje van. Als de pijn zich voordoet ter hoogte van het voorhoofd, houdt het kompres daar dan tegen en bind het vervolgens vast met een doek. De droge warmte van het zout zal de pijn doen afnemen.

Koud kompres

Wanneer men een ijskoud kompres tegen de hoofdpijn wil benutten, kan men een paar oude schoenen gebruiken. Ten eerste moet men ze nat maken om ze vervolgens in een hermetisch gesloten zak de vriezer in te steken. Gebruik de hele schoen of haal de zolen weg en gebruik alleen het bovenstuk.

Drinken

Het is belangrijk dat men goed blijft drinken. Hoofdpijn kan zich ook manifesteren wanneer de hersenen een glas water nodig hebben. Voorkom uitdroging en drink zeker voldoende.

Ontspannen

Men moet zich leren ontspannen. Dit wil niet zeggen dat men moet mediteren. Elke vorm van ontspanning die bijdraagt tot het verminderen van de stress is goed. Dit is immers ook bewezen in een Italiaans universiteit.

Beweging

Men moet in beweging komen. Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging de hevigheid en frequentie van hoofdpijn met maar liefst 50 percent kan verlagen.

Pijnstillers

Wanneer men meer dan 15 keer per maand gebruik maakt van pijnstillers, kan men last krijgen van "reboundhoofdpijn". Dit komt doordat pijnstillers ook uitgewerkt raken met als gevolg dat de bloedvaten weer zullen uitzetten en ook de pijn terug zal keren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook kan voorkomen bij vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen en aspirine. Het is dus beter dat men stopt met pijnstillers. Dit zal zeer moeilijk zijn, maar zodra de afhankelijkheid verdwenen is, kan de arts de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn beter bestuderen.

Werkplek

Wanneer men op een kantoor werkt, maakt men meestal gebruik van een computer. Het is dan belangrijk dat men niet te dicht bij het scherm gaat zitten. Kies ook de juiste positie voor het scherm. Men zou het eigenlijk op ooghoogte moeten plaatsen. Indien men dit niet doet, wordt dit te belastend voor de nek met het gevolg dat men hoofdpijn zal krijgen.

Suikerspiegel

Wanneer men last heeft van hoofdpijn kan het ook mogelijk zijn dat de suikerspiegel te laag is. Dit is makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld een paar stukken chocolade te eten. Verder is bittere pure chocolade een goede remedie tegen hoofdpijn.

Citroen

Doe wat citroensap in je thee of in een glas water en drink het op.

Gember

Men kan ook gember gebruiken als remedie tegen hoofdpijn. Neem eerst een paar plakjes verse gember en kook die vervolgens een kwartiertje op een laag vuurtje. Daarna kan je het opdrinken. Deze remedie wordt al eeuwenlang in Azie gebruikt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Derren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…

Spierpijn, wat kan je ertegen doenSpierpijn, wat kan je ertegen doenOm te weten wat je tegen spierpijn kan doen, moet je eerst weten wat spierpijn veroorzaakt. Lange tijd bestonden er vers…
Bell-verlammingBell-verlammingDe ziekte van Bell is een aandoening waarbij iemand aan één kant van het gezicht verlamd is. Het is geen ernstige aandoe…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedieën
  • Wikipedia
  • Schoolcursus
  • www.realt5000.com
Derren (13 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.