Ontstekingspijn verlichten

Artrose is verreweg de meest voorkomende gewrichtsaandoening die vooral optreedt op oudere leeftijd. Het treedt op als het kraakbeen in de gewrichten en de botten onbeschermd tegen elkaar wrijven. Deze ziekte treft zowel de kleine als de grote gewrichten. Maar de vraag is: "Hoe kan men de pijn verlichten?"

Hoe moet je de pijn verlichten?

Bij een acute ontstekingsreactie (artritis) in de heup zal de dokter een of meer behandelingen voorstellen die de pijn en stijfheid kunnen verminderen en de ontsteking helpen genezen. Met fysiotherapie wordt getracht de heupgewrichten soepeler te krijgen, terwijl de pijn en ontsteking met medicijnen worden aangepakt.

Een acute artritis heeft onder meer tot gevolg dat de gewrichten niet alleen pijnlijk en stijf, maar ook beperkt beweeglijk zijn. Als het daarbij om de heupen gaat, betekent dit vaak dat traplopen of zelfs gewoon lopen steeds moeilijker wordt. De fysiotherapeut kan helpen om het bewegingsbereik van uw heupgewricht te vergroten.

Het is ook heilzaam om de spieren rondom de heupen voorzichtig te trainen. Hierdoor worden ze sterker en verbetert de spiertonus; dat helpt in de strijd tegen stijfheid. Zwemmen is in dit geval een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Omdat het de spieren rekt en versterkt. Bovendien traint u tijdens het zwemmen de heupgewrichten zonder dat ze worden belast met uw lichaamsgewicht.

Niet-steroïde ontstekingsremmers

Van de vele medicijnen voor ontstoken heupgewrichten worden niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) als aspirine of ibuprofen het meest voorgeschreven. Ze remmen de ontsteking en zijn betrekkelijk veilig, ondanks enig risico van maagbloedingen of maagzweren. Sommige NSAID's blijken echter een licht verhoogd risico van hartinfarcten met zich mee te brengen. Mocht u langere tijd een NSAID moeten gebruiken, informeer dan bij uw arts naar de meest recente richtlijnen.

Corticosteroïden

Bij een ernstige gewrichtsontsteking kan een injectie met corticosteroïden in het gewricht worden geïnjecteerd. Deze imiteren de ontstekingsremmende hormonen die door de bijnierschors geproduceerd worden. Corticosteroïden zijn de krachtigste ontstekingsremmers en behoren tot de categorie medicijnen die SMARD's (symptom-modifying anti-rheumatic drugs) worden genoemd.

Corticosteroïden zijn ook beschikbaar in tabletvorm. Ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben, vooral als u ze langere tijd gebruikt. Daarom worden degenen die corticosteroïden gebruiken, streng gecontroleerd. Vanwege ernstige ontwenningsverschijnselen mag men het gebruik niet abrupt staken; de dokter stel een afbouw voor u op.

DMARD's

Corticosteroïden en andere SMARD's verlichten de symptomen van acute gewrichtsontsteking, maar DMARD's (disease-modifying anti-rheulatic drugs) kunnen de aandoening tot staan brengen en de beschadiging van de gewrichten voorkomen. Antireumatica zoals methotrexaat sulfasalazine worden het meeste voorgeschreven, maar kunnen net als corticosteroïden ernstige bijwerkingen hebben. Ook hierbij moeten gebruikers zorgvuldig gevolgd worden.

Wat is artrose?

De bekendste oorzaak van bot- en gewrichtsproblemen is osteoartritis of artrose. Bij deze pijnlijke en slopende aandoening wordt het beschermde en schokdempende kraakbeen aan de botuiteinden van de grotere, zwaar belaste gewrichten geleidelijk dunner. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de pijn te verzachten, de gewrichten soepeler en het leven gemakkelijker te maken.

Artrose verlichten

Helaas zijn de medicijnen die goed helpen bij een gewrichtsontsteking minder geschikt om artrose te bestrijden. NSAID's zoals ibuprofen werken pijnverlichtend, maar kunnen het ziekteproces niet stilzetten.

In de beginfase van heupartrose zal de dokter rust adviseren om overbelasting te voorkomen. Daarnaast wordt gewoonlijk lichte fysiotherapie aangeraden, bijvoorbeeld in de vorm van zwemmen, aquaerobics of fietsen, om de heupen in beweging te houden, ze te versterken en hun bewegingsbereik te vergroten.

Bij overgewicht kan afslanken de klachten verminderen, omdat het heupgewricht dan minder zwaar wordt belast. Dat is ook het geval als men bij het lopen een wandelstok gebruikt. Als u op deze manier de heup ontlast, helpt dat om de achteruitgang van het gewricht te vertragen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Derren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Ontsteking in het gehemelteOntsteking in het gehemelteEen ontsteking aan het gehemelte kan zeer pijnlijk zijn. Hoe ontstaat deze ontsteking, hoe lang duurt de genezing en wat…
Besmetting met GonorroeBesmetting met GonorroeGonorroe staat op de vierde plaats van meest voorkomende SOA binnen Nederland. Jaarlijks raken 6.000 mensen met deze zie…
Flebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis, een pijnlijke aderontsteking: behandelingFlebitis is een ontsteking van de ader. Het is een gekende aandoening die als zeer pijnlijk wordt ervaren. Je hebt zeker…

Kiezen tussen een kliniek of ziekenhuis, wat is beter?Kiezen tussen een kliniek of ziekenhuis, wat is beter?Het gros van de Nederlanders wil zelf zijn arts, kliniek of ziekenhuis kunnen uitkiezen. Bijna iedereen is bekend met ge…
Yoga Tegen CellulitisYoga Tegen Cellulitis“Yoga is hot, yoga is hip, yoga is happening!”- In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe trends en afslankmethodes de revu…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Encyclopedieën
Derren (13 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.