Yoga Tegen Cellulitis

Yoga Tegen Cellulitis “Yoga is hot, yoga is hip, yoga is happening!”- In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe trends en afslankmethodes de revue gepasseerd, echter was voor veel ervan een kort leven beschoren. Yoga is anders. Dagelijks wint het aan populariteit en menig Hollywood sterretje wordt met een yoga matje gespot en komt met een Yoga DVD uit. Voorbeelden zoals Madonna, Jennifer Aniston en zelfs de ex-chubby ofwel Ginger Spice Gery Haliwell, laten de voordelen in één oogopslag zien; een strak, gestroomlijnd lichaam, dat we allemaal willen hebben... en met name cellulitis vrij!

Nieuwe Frisse Aanpak

In het afgelopen jaar is een nieuwe Yoga guru Tara Stiles met een frisse aanpak van deze eeuwenoude leer te proppen gekomen: Yoga als geneesmiddel. In haar boek “Yoga Helpt” beschrijft ze de yoga posities die helpen bij het (be)strijden van de gewone kwaaltjes van de gestreste, overwerkte moderne mens: houdingen tegen vraatzucht, kater, migraine, het ‘kantoorlichaam’ en inderdaad ook cellulitis worden door haar op een toegankelijke manier gepresenteerd.

In dit artikel staan de posities tegen het vrouwenkwaaltje, cellulitis centraal. Om te kunnen begrijpen hoe cellulitis genezen wordt, is het verstandig om eerst er aandacht aan te besteden aan wat het eigenlijk is.

Cellulitis

Cellulitis ofwel sinaasappelhuid is precies dat wat het woord zegt; een gebobbelde huid waar als ware sinaasappel putjes in lijken te zitten. Het bevindt zich (meestal bij vrouwen wegens het hogere percentage lichaamsvet) op het probleemgebied: dijen, billen of buik. Het wordt veroorzaakt door een vetlaagje dat zich onder de huid ophoopt. De oorzaken zijn vaak gerelateerd aan levensstijl, dieet en genetica, en zowel dunne als volslanke dames kunnen er last van ondervinden.

Hoe helpt Yoga?

Ook al is er nog steeds geen regulier medicijn tegen cellulitis, raden de artsen aan om het tegen te gaan door middel van regelmatig bewegen. “Regelmatig bewegen” echter is een breed en vaag begrip, waardoor de zoektocht naar de perfecte manier om regelmatig te bewegen veel omvattend en tijdrovend kan worden. Iets waar de moderne mens niet altijd de tijd voor heeft. De ervaring leert echter dat binnen dit scala aan manieren, yoga in de strijd tegen de sinaasappelhuid een effectief gebleken methode is; door gebruikt te maken van fysieke houdingen die zowel kracht als flexibiliteit vereisen, kan yoga spierkracht vergroten en daarbij de vetreserves die cellulitis veroorzaken, verminderen. Diepe ademhalingstechnieken en het stimuleren van het lymfesysteem zorgt er ook voor dat cellulitis afneemt. Deze heilzame eigenschappen kunnen geactiveerd worden door het uitvoeren van bepaalde houdingen (asana’s). Hieronder zullen enkele ervan beschreven worden.

De Houdingen – De Asana’s

Cellulitis kan tegengegaan worden door zowel zittende/liggende als staande poses. Hieronder staat een aantal effectieve staande poses weergegeven:

De Spagaathouding ofwel Anjaneyasana
Deze eerste houding is wellicht de belangrijkste als het op het bestrijden van cellulitis aankomt; alle ‘probleemgebieden’ worden in één houding aangepakt: de dijen, billen en de buik. De houding begint vanuit de “neerwaarste hond”: adem uit, en breng je rechtervoet naar voren tussen je handen, waarbij de rechterknie gelijk staat met de hiel. Verlaag je linkerknie naar de grond, en glijd verder naar achteren tot je een comfortabele rek voelt in je je rechterdij en bekken. Leg de bovenkant van je linkervoet op de grond.

Adem in en til je bovenlichaam op, waarbij je de armen optilt en ze parallel aan elkaar in de lucht houdt, wijzend naar het plafond. Kantel je bekken zoveel mogelijk en kijk omhoog naar je vingers. Pas op dat je niet de achterkant van je nek klem zet. Houd deze pose 5-8 ademtochten aan, en herhaal met het andere been, door eerst terug te gaan naar de neerwaartse hond. Herhaal deze pose drie sets.
Vooroverbuiging ofwel Uttanasana
Deze houding ontstrest, kalmeert de gedachten en rekt de hamstrings. De focus is gericht op de dijen, waarbij men ook de kuiten en de heupen rekt. De houding wordt aangenomen vanuit de staande houding (Tadasana), waarbij de handen op de heupen zijn, en de voeten op heupafstand van elkaar.

Adem uit, buig de knieën en buig naar voren vanuit de heupen en niet vanuit de taille. Probeer bij het buigen de torso te verlengen, waarbij je verder in de houding zakt. Indien het lukt probeer je handen op de grond te zetten. Als dit het echter niet gaat, zet de handen op de kuiten en houd als ware je benen vast. Duw de hielen verder in de grond, en probeer het zitbotje verder omhoog te brengen. Probeer met iedere ademhaling verder in de houding te komen, en laat je hoofd hangen. Houd dit 5-8 ademtochten aan. Probeer bij het opstaan de ruggengraat niet te rollen, maar lang te houden, door je handen op de heupen te zetten en vervolgens omhoog te komen.
Krijger III ofwel Virabhadrasana III
Deze pose begint uit de standhouding en gaat over in de vorige pose, namelijk Uttanasana. Buig voorover in de diepe buiging, waarbij je bij een uitademing met het linkerbeen naar achteren stapt, in een hoge lunge positie. Je rechterknie zou een rechte hoek moeten vormen.

Leg het midden van je torso boven op je rechterdij en breng je handen naar je knie. Houd je knie aan weerszijden vast en til je torso een beetje op en draai het een beetje naar rechts. Strek nu, vanuit deze lunge positie, je handen vooruit, evenwijdig aan de vloer en aan elkaar, waarbij de handpalmen naar elkaar wijzen. Adem uit en druk je rechtervoet verder in de grond en til tegelijkertijd het linkerbeen, samen met het strekken van het rechterbeen. Indien je begint te wankelen, bied weerstand door het staartbotje verder in het bekken te duwen. Deze pose wordt 5-8 ademhalingen aangehouden waarbij men weer terugkeert naar de Uttanasana om het vervolgens met het andere been te herhalen.
Stoelpose ofwel Utkatasana
Deze pose is krachtig. Het versterkt dij- en bilspieren, rekt de schouders en de borst en stimuleert de darmen, diafragma en het hart. Het wordt op de volgende wijze uitgevoerd:
  • Ga staan, voeten naast elkaar, waarbij de tenen en knieën elkaar aanraken. Adem in, hef de armen omhoog, waarbij de palmen elkaar aanraken of in de lucht parallel blijven.
  • Adem uit, buig je knieën, waarbij je in een ware zitpose terecht komt. Streef ernaar om de hoek van 90 graden met de vloer te behalen. Let er echter op dat je knieën niet over je tenen komen en forceer niets. (Tip voor meer stabiliteit is om de houding tegen de muur aan te doen).

De rug is hierbij lang en recht, wees erop bedacht dat het meeste gewicht op je dijen en billen steunt, houd deze dan ook gespannen en bij elkaar. Enigszins naar voren leunen is niet erg, echter dienen de schouderbladen naar elkaar geduwd te worden en het stuitbeen richting de grond geduwd te worden. Houd deze positie ongeveer 5-8 ademtochten aan voor het ontspannen, en herhaal drie keer.
Adelaar ofwel Garudasana
Deze houding richt zich op het versterken van de enkels en kuiten, strekken van dijen, heupen, schouders en de rug en het verbeteren van de concentratie en evenwicht. Het is echter een moeilijkere pose waarbij het bewaren van balans een grote rol speelt. Het begint wederom vanuit de staande houding, het buigen van de knieën en het optillen van je linkervoet. Balanceer een moment op je rechtervoet, en kruis je linkerdij over de rechter dij. Richt je linkertenen naar de vloer, duw de voet terug en zet dan het punt van je voet vast achter de rechterkuit. Strek vervolgens je armen vooruit, evenwijdig aan de vloer, en wikkel ze in elkaar, waarbij de rechterarm over de linker arm gaat, en de achterkant van je handen elkaar raakt. Duw vervolgens je handen elk eigen kant op (rechts naar rechts, links naar links) waardoor de handpalmen elkaar raken. Duw je handpalmen nu tegen elkaar, en duw zoveel je kunt, waarbij de ellebogen omhoog staan en de vingers naar het plafond wijzen. Houd deze pose 5-8 ademtochten aan, en herhaal met de andere kant van je lichaam.

Resultaten

Al deze yoga poses versterken de bil- en dijspieren. De stelregel is om de bilspieren en de buikspieren gedurende alle oefeningen zoveel mogelijk aan te spannen. Door regelmatig deze serie (ongeveer drie keer per week) uit te voeren, waarbij het gecombineerd wordt met minstens een half uur interval cardio training, is het mogelijk om cellulitis binnen 6 tot 8 weken te verminderen. Bovendien zal de algemene conditie van het lichaam en gemoedstoestand ook aanzienlijk veranderen, aangezien yoga niet alleen een work out methode is, maar een eeuwen oude leer die het lichaam en geest heelt.
© 2012 - 2025 Maria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulitis: Voorkomen, genezen of accepterenWat is cellulitis, wie krijgt het en kun je er iets tegen doen? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.
Cellulitis: hoe kom je er vanaf?Cellulitis ontstaat als het bindweefsel tussen de vetruimtes en de huid dunner of zwakker wordt. Het gevolg is dat je ee…
Cellulitis of sinaasappelhuid bestrijden of tegengaan!Veel vrouwen krijgen last van cellulitis of een sinaasappelhuid. Het is en aandoening die zorgt voor hobbeltjes op de hu…
Behandeling om cellulitis of sinaasappelhuid te verwijderenBehandeling om cellulitis of sinaasappelhuid te verwijderenCellulitis is eigenlijk niet meer dan een opeenhopingen van vet. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cellulitis dan ande…

Ontstekingspijn verlichtenArtrose is verreweg de meest voorkomende gewrichtsaandoening die vooral optreedt op oudere leeftijd. Het treedt op als h…
CB12: een vloeibaar mondverzorgingsmiddel tegen slechte ademCB12: een vloeibaar mondverzorgingsmiddel tegen slechte ademMeer dan de helft van alle Nederlanders heeft wel eens last van een slechte adem. Vijftien procent van de Nederlanders h…
Bronnen en referenties
  • Bron: http://tarastiles.com/
  • Bron: http://www.yogajournal.com
Maria (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.