Hoe depressie voorkomen

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie of een burn-out. Depressies komen zeer vaak voor en kan allerlei oorzaken hebben. Ook vele studenten leiden aan een depressie omwille van de druk die ze ervaren tijdens hun studies.

Depressie

Toen we meer dan honderd artsen vroegen welke aandoeningen het grootste risico geven op chronische ziekten, stond depressie verrassend hoog op de lijst - niet ver onder hoge bloeddruk. Depressie wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op bijna alle ernstige aandoeningen, van diabetes tot hartziekten, en is de belangrijkste oorzaak van fysieke belemmering ter wereld. Het is ook niet iets dat "vanzelf overgaat". Het beste is het om een depressie te voorkomen of, als dat niet lukt, herhaling te voorkomen (tot 60 procent van de patiënten krijgt het nog een keer). Hier geven we dan een paar tips die kunnen helpen.

Leer problemen oplossen

Heel vaak begint een depressie doordat men voor een bepaalde uitdaging in het leven komt te staan waar men niet mee om kan gaan. Zoeken naar manieren om de problemen op te lossen waarmee u momenteel wordt geconfronteerd, kan daarom wellicht helpen een depressie te voorkomen; beschouw het maar als een vorm van preventief psychisch onderhoud.

Een onderzoek was gericht op oudere volwassenen die recent de diagnose maculadegeneratie hadden gekregen, een belangrijke oorzaak van verlies van gezichtsvermogen. De mensen die leerden omgaan met veel van de problemen waar ze mee te maken zouden krijgen als hun gezichtsvermogen zou verslechteren, hadden twee maanden na de diagnose 61 procent minder kans op depressie dan mensen die geen coaching hadden gehad. Ook was de kans kleine dat ze de activiteiten opgaven die ze graag deden - activiteiten die een depressie juist helpen voorkomen.

Het leren oplossen van problemen kan zo simpel zijn als even een lijst maken van dingen waar u niet blij mee bent, en dan drie concrete stappen bedenken om hier verbetering in aan te brengen. Andere mogelijkheden zijn brainstormen met vrienden en familie of praten met een therapeut die ervaring heeft met cognitieve gedragstherapie.

Probeer het glas halfvol te zien

Talloze onderzoeken geven aan dat optimistische mensen minder snel depressief worden dan pessimistische mensen. Een onderzoek onder 71 ouderen wees zelfs uit dat mensen die verwachtten dat er de komende maand vervelende dingen gingen gebeuren, aan het eind van de maand depressiever waren dan mensen die deze negatieve verwachtingen niet hadden, ongeacht wat er werkelijk gebeurde.

Niet iedereen is een geboren optimist, maar iedereen kan wel aan een positievere levenshouding werken. Optimisme begint met erin geloven dat nare gebeurtenissen tijdelijk en veranderbaar zijn. In plaats van te klagen over een vervelende baas en ervan uit te gaan dat er niets verandert, zal een optimist zoeken naar mogelijkheden om elders in het bedrijf te groeien of zijn of haar cv bijwerken en solliciteren naar een nieuwe - mogelijk betere - baan. Ook bekijkt een optimist alles altijd van de zonnige kant. Krijgt een pessimiste de diagnose borstkanker, dan zal ze er direct van uitgaan dat ze misselijk wordt van de chemotherapie, haar haren zal kwijtgraken en uiteindelijk zal overlijden. Een optimiste prijst zichzelf gelukkig dat vrouwen tegenwoordig veel minder vaak overlijden aan borstkanker en dat er nieuwe behandelingen zijn die veel van de negatieve effecten van chemotherapie tegengaan.

Ga geregeld naar een therapeut

Is er bij u een ernstige depressie vastgesteld, dan kan eens per maand een bezoek aan een therapeut al volstaan om te voorkomen dat die depressie terugkeert. Uit een onderzoek onder 99 vrouwen die eerder depressief waren geweest, bleek dat na het volgen van twee jaar psychotherapie (waarbij de focus ligt op het oplossen van problemen met betrekking tot rouw, rolverandering of interactie met anderen), bij slechts 26 procent van de vrouwen de depressie terugkwam (tegenover het gemiddelde van 60 procent), ongeacht of de vrouwen de therapeut wekelijks, tweewekelijks of maandelijks bezochten.

Blijf sociaal actief

Ga bowlen, word lid van een brei- of naaiclub of word actief op school of in de kerk; alles wat u regelmatig in contact brengt met andere en uw sociaal netwerk vergroot.

Extra tips

  • Laat een angststoornis behandelen
  • Kom in beweging
  • Eet gegrilde zalm
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Eet meer foliumzuur

Tien tips tegen depressie

  1. Bel een vriend(in) om te kletsen. Contact met andere en lachen zijn prima tegen depressie.
  2. Ga wandelen in het zonnetje. Zonlicht heeft een opbeurende invloed, net als lichaamsbeweging.
  3. Ga koffiedrinken met een vriend(in). Een goed gesprek gecombineerd met de energie uit cafeïne helpt snel alles lichter te zien.
  4. Wees dankbaar. Denk aan de dingen waar u dankbaar voor bent en sta eens een poosje niet stil bij uw problemen.
  5. Plant kleurige bloemen. Tuinieren en de felle kleuren van bloemen geven u positieve energie.
  6. Bak een brood. Niets is zo lekker als de geur van versgebakken brood in huis. Haal een pak broodbakmix en kneden maar!
  7. Ruim een kast op. Dit geeft een heerlijk gevoel van voldoening. Geef oude kleding aan een goed doel, dan helpt u ook anderen.
  8. Neem een warm bad. Steek een paar kaarsen aan (het liefst lavendel- of vanillegeur), luister naar muziek of ga gewoon twintig minuten weken. Ontspannen helpt.
  9. Aai een puppy. Aai een hond: of het nu een puppy of een volwassen hond is, onderzoek toont aan dat dieren aaien stressverlagend werkt.
  10. Geniet van een stukje pure chocolade. Chocolade bevat namelijk een stof die serotinegehalte beïnvloedt. Serotine is een stof in de hersenen die u een goed gevoel geeft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Derren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie en diabetesHoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen wor…

De seniorenfauteuil: kies goed, kies bewustDe seniorenfauteuil: kies goed, kies bewustDe seniorenfauteuil. Het klinkt goed: gemakkelijker opstaan, prettiger zitten en een comfortabele relax-stand. Toch zitt…
Fit blijven achter je bureauFit blijven achter je bureauHeel veel mensen leiden vaak noodgedwongen een zittend leven achter het bureau. Als je teveel in een dezelfde houding bl…
Bronnen en referenties
  • Encyclopedieën
  • Schoolboeken
Derren (13 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.