Fit blijven achter je bureau

Fit blijven achter je bureau Heel veel mensen leiden vaak noodgedwongen een zittend leven achter het bureau. Als je teveel in een dezelfde houding blijft zitten zul je op ten duur veel last ondervinden en kan dit negatieve effecten hebben op je gezondheid. Hoe kun je hiermee het beste omgaan?

Waarom is veel zitten slecht voor je?

Je spieren in je lichaam moeten in beweging blijven, anders zullen ze verzwakken. Je hart is ook een spier, welke getraind dient te worden. Als je hart in conditie blijft zal het niet verzwakken en krachtig blijven, zodat er meer bloed door je lichaam wordt gepompt. Een hart dat fit is pompt zeker 25% meer bloed rond door je lichaam als je zit en meer dan 50% meer bloed als je jezelf inspant. Als je een fit lichaam hebt zul je ook merken dat je conditie veel sneller op gang komt.

Bron: Woodsy, RgbstockBron: Woodsy, Rgbstock

We bewegen tegenwoordig steeds minder

Vroeger moesten we ons veel meer inspannen om werkzaamheden klaar te krijgen. Tegenwoordig gaat dit allemaal steeds meer geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de auto. Voorheen gingen we veel meer op de fiets of lopend. De lift brengt ons steeds meer omhoog in plaats van de trap. Als we een bericht willen brengen naar iemand gaan we dat niet meer persoonlijk afgeven, maar zal dat per e-mail gaan. De afwasmachine doet het zware werk voor ons. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te verzinnen. Op zich is er helemaal niets mis met al deze verbeteringen, zolang we hiernaast maar blijven sporten.

Hoe compenseren we dit?

Veel mensen hebben zittend werk. Toch kun je redelijk veel compenseren om jezelf fit te houden tijdens je werk. Het zijn vaak die kleine dingen die erg positief kunnen zijn voor je lichaamshouding.

 • Neem vaker de trap in plaats van de lift
 • Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje
 • Ga fietsen naar je werk
 • Zet je auto achter op de parkeerplaats, zodat je een extra stukje hebt om te lopen
 • Loop naar je collega toe in plaats van te mailen of te bellen

Helaas zijn bovengenoemde punten vaak teveel moeite voor de mensen. In het begin wordt er vaak wel aan gedacht, maar helaas verzwakt het gedurende het eerste jaar. Te weinig tijd en teveel werk laten je zeer snel terugvallen in je oude patronen.

Overige kwalen door een zittend leven

Een aantal kwalen zijn te wijten aan een zittend leven en te weinig beweging. Mensen die veel zitten en weinig bewegen kunnen last krijgen van:
 • Snellere veroudering
 • Overgewicht
 • Zwakkere spieren
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Bron: Just4you, RgbstockBron: Just4you, Rgbstock

Bewegen tijdens je werk

Het is dus erg belangrijk om oefeningen te kunnen doen tijdens je zittende werk. Vaak is er geen tijd voor, maar gelukkig zijn er nog genoeg oefeningen die meer tijd in beslag nemen, zodat je werk er niet onder zal kunnen leiden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

Een voetwip

Lopen terwijl je zit, dat zou ideaal zijn. Maar dit kan ook met een voetwip. Terwijl je met het ene been drukt wordt het andere been naar boven gedrukt. Hierdoor train je beide benen zeer intensief.

Hand-, arm- en benentrainer

Het spreekt al voor zich. Je armen, handen en benen worden getraind en bevorderen hierdoor je doorbloeding zeer goed. Fietsen terwijl je zit te werken. Ideaal.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Wat zijn de beste workouts om af te vallen?Met welke workouts kun je afvallen? Natuurlijk is iedere beweging goed, maar er zijn bepaalde workouts die beter kunnen…
Stoel en werkplek goed instellen: advies en tipsStoel en werkplek goed instellen: advies en tipsMensen zitten tegenwoordig steeds meer, ook op het werk. Het is een feit dat grote delen van de werkende bevolking een v…
Fitness: oefeningen en bewegen thuis en op het werkFitness: oefeningen en bewegen thuis en op het werkVeel mensen leven een zittend bestaan. Op het werk zitten ze achter hun bureau, zittend achter het stuur gaan ze weer na…
De PT Pyramide, om je kracht-uithoudingsvermogen te trainenDe PT Pyramide is een workout waarbij men kracht-uithoudingsvermogen traint. In deze workout zit een warming-up en een c…

Hoe depressie voorkomenVeel mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie of een burn-out. Depressies komen zeer vaak voor en kan alle…
Rugpreventie bij kinderverzorgingRugpreventie bij kinderverzorgingBen jij een kinderverzorgster waardoor je de hele dag door kinderen moet oppakken? Of ben jij een moeder met jonge kinde…
Bronnen en referenties
 • www.deskfit.nl
 • www.werkfit.nl
 • Afbeelding bron 1: Woodsy, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Just4you, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 03-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.