Gezond zweten in een infraroodcabine
De infraroodcabine, ook wel infraroodsauna genoemd, speelt een steeds grotere rol in het welness-gebeuren. Relatief lage opwarming van het lichaam is minder belastend dan de sauna en werkt even reinigend op de bloedsomloop.
Onthaasten in de infraroodcabine
Het dagelijkse leven confronteert ons steeds vaker met
stress. De eisen op de werkplek stijgen, verkeerslawaai en vervuiling nemen voortdurend toe. Onder die omstandigheden raken gezondheid en welzijn snel uit balans. Nervositeit en vermoeidheid kunnen het gevolg zijn. Men zit gewoon niet meer lekker in zijn vel. De hoogste tijd om lichaam, geest en ziel weer in harmonie te brengen en te ontspannen.
Gezond zweten
Onthaasten, de batterij weer opladen, waarom niet gewoon thuis, direct en wanneer je maar wil? Met een infraroodcabine of infraroodsauna. Terwijl je zit en ontspant, doorloopt je lichaam een effectief fitnessprogramma. Na een sessie in een infraroodsauna voel je je weer fris en vol
energie voor nieuwe uitdagingen. Een weldadige warmte bij relatief lage temperaturen van ongeveer 38 - 55 ° C in een infraroodcabine zorgt voor ontspanning en laat je intensief zweten, zonder het lichaam bloot te stellen aan grote belasting van warmte en stoom.
Het geheim van de infraroodcabine is gelegen in een aangename stralingswarmte die het lichaam niet via de omweg van een verwarmde omgevingslucht bereikt, maar rechtstreeks vanuit de stralingsbron op de huid geraakt en het lichaam onder meer tot een aanzienlijk hogere zweetproductie aanzet. Daarbij worden tegelijk veel schadelijke stoffen uitgescheiden, huid en mens leven weer op. Hoe beter het infrarode spectrum en hoe beter de opstelling van de lampen, hoe intenser en effectiever het transpiratie-effect.
Met de infraroodsauna geld besparen!
Een goede infraroodcabine kan worden beschouwd als een all-round ontspanningsconcept: langdurig en kostbaar voorverwarmen zoals bij de sauna vervalt en extra ruimte is ook overbodig. Een infraroodcabine met een oppervlakte van 0,81 vierkante meter, past vrijwel overal. Meestal zijn ze gemaakt van cederhout en zorgvuldig afgewerkt. Op die manier passen ze in elk interieurbeeld, zowel in de badkamer alsook in de woonkamer. Bij optimale plaatsing van de lampen kan men al volstaan met een sessie van ongeveer 30 minuten met nog geen 25 cent stroomkosten. Een standaard stopcontact is voldoende.
Infraroodlicht biedt dieptewarmte
Veel saunagangers staan nogal sceptisch tegenover deze vorm van warmtebaden/lichaamsreiniging. Verstokte gebruikers daarentegen zijn enthousiast over de directe stralingswarmte naar voorbeeld van zonlicht.
Een combinatie van sauna met infraroodverwarming is overigens bij bepaalde aandoeningen een uiterst bruikbaar alternatief.
Feit is dat een infraroodcabine - meestal gemaakt van massief hout - in een betrekkelijk kleine ruimte (ongeveer 1,5 vierkante meter) relatief goedkoop te integreren is. De weldadige en directe opwarming vindt plaats via rechtstreekse straling bij een gemiddelde temperatuur rond 50 ° C.
Infraroodstraling
De gelijkmatige verdeling van de straling (geen puntstraling) sluit in gekwalificeerde hutten elektro- en magnetische straling uit:
- Infrarood kortegolfstraling: rechtstreekse lichaamsbestraling (80%) vergelijkbaar met de zon, werkt door op de dieper gelegen bloedvaten. De lichaamstemperatuur stijgt tot ongeveer 38,5°C.
- Lange-golf-infraroodstralen: werken al op de bovenste huidlagen. Sterke verwarming van de omgevingslucht, noodzakelijk bij bepaalde ziektebeelden.
De energiezuinige warmte (snelle opwarming) is afkomstig van zogenaamde magnesiumstralers of keramische stralers. De gebruiker zit met zijn rug tegen een rooster, waarachter zich bij sommige leveranciers lavazand bevindt dat met de infraroodstraling wordt opgewarmd. Lavazand heeft de eigenschap dat het de toegevoegde warmte langer vasthoudt en geleidelijk afgeeft. Die warmte bedraagt in een droge atmosfeer tussen de 25 ° C en 80 ° C, afhankelijk van je voorkeur. De stralen hebben bij een 20 tot 30 minuten durend warmtebad dieptewerking in het lichaam en zijn met name bekend van ontspannende effecten in de fysiotherapie en bij verkoudheden. Kleur- en aromatherapieën zijn eveneens mogelijk in de cabines.