Een gezond kleurtje, ook in herfst en winter

Een gezond kleurtje, ook in herfst en winter Een te bleke huid kan ervoor zorgen dat iemand er niet zo gezond uitziet. Aardig wat mensen zouden graag hun zomerbruine huidje willen behouden. Maar ook dat heeft z’n voor- en nadelen…

Bruin zonder zon producten

Zelfbruinende producten bevatten dihydroxyaceton (DHA), dit werkt alleen in op de opperhuid en door oxydatie ontstaat de bruine kleur op het huidoppervlak. Na enige tijd verdwijnt de kleur weer.

De nadelen:

  • Nadeel is vaak dat het lastig is om deze producten egaal en streeploos aan te brengen, waardoor het geheel vlekkerig of streperig aandoet.
  • Er zijn helaas producten in de handel waarbij een onnatuurlijke, te donkerbruine of zelfs een oranjeachtige, tint ontstaat. Gelukkig zijn er ook bruin zonder zon producten te koop die wel een natuurlijk effect geven. De sprays geven vaak een beter en streeplozer resultaat dan het handmatig aanbrengen van crèmes of lotions.
  • De producten moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht anders verdwijnt de bruine kleur weer.
  • Zelfbruinende producten bieden vaak geen bescherming tegen de zon. Er zijn er een aantal met een Sun Protection Factor (SPF).

Tips:

  • Let erop dat de huid van de benen glad is, zonder ruwe plekken op bijvoorbeeld de knieën en hielen. Gebruik eerst een peeling en een verzorgende crème of eeltcrème om ruwe plekjes op de huid tegen te gaan. Ga pas over op het gebruik van de zelfbruinende producten als de huid mooi glad is.
  • Zorg ervoor dat de bruin zonder zon producten goed worden aangebracht. Let er daarbij op dat de crème zich niet ophoopt in bijvoorbeeld hielplooien, knieholtes, en op de knieën. Dat veroorzaakt te bruine plekken en geeft een lelijk en onnatuurlijk resultaat..

Gekleurde bodylotion

Behalve de verzorgende werking geeft een gekleurde bodylotion ook een kleurtje aan de huid. Soms kan deze bodylotion wel afgeven. Laat deze lotion dus eerst goed intrekken alvorens je aan te kleden. Vaak bieden deze producten geen of onvoldoende bescherming tegen de zon. Let altijd op de Sun Protection Factor.

Zonnebank

De zonnebank kan wel een mooi bruin kleurtje opleveren, maar ik zou het zelf niet aanbevelen. Er moet voorzichtig gebruik van worden gemaakt, ook werkt het gebruik ervan huidveroudering in de hand. Bij overmatig of verkeerd gebruik kan er schade aan de huid ontstaan. Wees dus voorzichtig.

Spray tan

Hierbij wordt een tanning vloeistof over de huid verneveld. Dit gebeurt meestal in een cabine of speciale ruimte. Er ontstaat een egale, bruine kleur die na ongeveer zes tot zeven dagen zal verdwijnen. De prijs per behandeling ligt ongeveer tussen de twintig en de dertig euro. Wordt deze behandeling regelmatig herhaald, dan kan dit vrij prijzig worden. Ook zou het inademen van de nevel mogelijk niet zo gezond zijn.

Bruin voor het gezicht

Naast het gebruik van zelfbruinende producten speciaal voor het gezicht kan er ook gekozen worden voor een andere oplossing, zoals het gebruik maken van een bronzer.

Bronzer in vloeibare of gelvorm

Om het gezicht een gezonde look te geven, kan er wat bronzer worden aangebracht. Daarnaast kan een bronzer ook worden gebruikt als faceshaper, oftewel om het gezicht te modelleren. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld met een matte finish of met glansdeeltjes erin verwerkt. Maak dus eerst een keuze en kijk daarbij niet alleen naar het effect, maar ook naar het huidtype. Bij een vette huid is bijvoorbeeld een matte finish mooier, omdat de huid van zichzelf al vaak te veel glimt. Bij een huid die er dof uitziet, kan een bronzer met glans juist mooi staan. Om het gezicht te shapen kan de bronzer net onder het jukbeen worden aangebracht, of langs de kaaklijn en aan de zijkanten van het voorhoofd. Kijk daarbij naar de vorm van het gezicht. Een smal gezicht heeft geen schaduw langs het gezicht nodig, daardoor zal het juist smaller lijken. Een rond gezicht kan slanker lijken door het gebruik van schaduw. Om het gezicht alleen wat kleur te geven kan een vleugje worden aangebracht op de jukbeenderen, de kin, het voorhoofd en de neus.

Bronzer in vaste poedervorm

De bronzer in vaste poedervorm is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of donsje. Het geeft vaak een natuurlijk effect. Ook zijn er varianten voor de lichte of donkerder huidskleur in de handel. Kies bij een licht huidtype niet voor de donkere variant, want dat komt zeer onnatuurlijk over. Maybelline heeft twee varianten met een bijpassende blusher, onder de naam: Terre Indienne. De ene is geschikt voor een lichtere huid, de andere voor wat donkerdere huid.

Bronzer als losse poeder

Er zijn ook bronzers als losse poeder verkrijgbaar, bijvoorbeeld onder de naam Egyptische aarde. Doop de kwast in het potje en dep het teveel eraf. Ga er dan mee over het hele gezicht. Neem een schone kwast en verwijder daarmee het eventuele overschot aan poeder.

Tip: Bij een rijpere huid niet teveel poeder gebruiken en zeker geen donkere tint. Het teveel aan poeder kan zich ophopen in plooien, nerfjes en rimpels en laat de huid er ouder uitzien. Plamuur de huid niet dicht met teveel make-up of poeder, maar hou het liever licht en luchtig.

Voor en tegen

Een bruine tint staat gezond en wint het van een bleke, vale huidskleur. Daarnaast kun je het gezicht goed modelleren met bronzers. Maar een te bruine huidskleur kan ook ouder maken. Daarnaast vallen oneffenheden en rimpels meer op. Het is dus een afweging naar persoonlijke smaak. Let ook op de natuurlijke huidskleur en kies bij een zeer bleek huidtype niet voor een ultrabruine kleur. Kijk ook naar het totaalbeeld van haarkleur, kleur van de ogen en de kleur van de huid.
© 2014 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Mooi bruin is niet lelijkAls je veel moeite gedaan hebt om tijdens de vakantie een mooi kleurtje op te bouwen dan is het doodzonde als je dit na…
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…
Beauty: ZelfbruinersBeauty: ZelfbruinersNatuurlijk gaat er niets boven de echte zon, maar als je je tere huid niet wil verspillen of je hebt een allergie voor l…
Zonnebank kopen: voordelig?Een eigen zonnebank is ideaal voor iedereen die graag een bruin kleurtje heeft, maar waar welke keuzemogelijkheden heb j…

Krullend haar steil maken met behulp van een steiltangKrullend haar steil maken met behulp van een steiltangWie van zichzelf steil haar heeft, droomt van een bos krullen. Echter wie een bos krullen heeft, wil graag steil haar. W…
Lippen opvullen, vergroten en opspuitenVeel vrouwen willen mooie volle lippen hebben, maar niet iedereen heeft deze van nature. Het is echter mogelijk om met e…
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 01-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.