Haarextensions: voor- en nadelen en verzorging

Haarextensions zijn plukken menselijk of synthetisch haar waarmee je je eigen haar kunt verdikken of verlengen. Heb jij haarextensions of ben je van plan om ze te nemen? In dit artikel lees je de de voor- en nadelen. Waar moet je rekening mee houden, wat kan je er wel en niet mee doen en hoe kun je ze het beste verzorgen?

Het begin

Als je haarextensions hebt is het belangrijk dat je weet hoe je ze mooi moet houden en hoe je er zo lang mogelijk mee kan doen.
Veel mensen beginnen met het merk So cap, dit is een van de goedkopere merken die je in Nederland kan krijgen. Dit merk is makkelijk te verkrijgen en daarom wordt dit meestal standaard aanbevolen door exentension salons.

Het zijn prima extensions, behalve als je een van de blonde kleuren hebt. Deze blijven misschien een maand mooi, maar wat je er ook mee doet of in smeert, ze worden heel erg droog en dit krijg je niet meer weg tot je nieuwe neemt. De blonde kleur wordt sneller droog omdat deze veel meer behandeld en geverfd zijn dan de donkere kleuren. De extensions worden namelijk gemaakt van zwarte haren omdat deze de sterkste structuur hebben. Voordat deze zwarte haren een blonde kleur hebben is er natuurlijk een heleboel mee gebeurd. De extensions worden meerdere malen gewassen, behandeld zodat de verf blijft zitten, geverfd, en daarna nog meerdere malen behandeld voor de structuur en het kleurbehoud.

Om droge extensions te voorkomen kan je beter kiezen voor een merk extensions dat in de fabriek op een andere manier behandeld is dan So Cap, bijvoorbeeld het merk Great hair. Bij dit merk is het proces waarin de originele structuur van het haar wordt behouden veel uitgebreider, er wordt kortweg meer voeding in de haren gestopt. Het merk Great Hair is iets duurder dan So cap, maar nog goed betaalbaar. Deze extensions zijn zo behandeld dat ze een stuk zachter zijn, langer gevoed blijven en ze zijn ook dikker per plukje.

De verzorging

Vaak krijg je in de extensionssalon het advies om een zo neutraal mogelijke shampoo voor iedere dag te gebruiken. Dit advies wordt gegeven omdat er in 'iedere dag' shampoo vaak geen siliconen zit en bij andere shampoos is dit altijd moeilijk van de verpakking af te lezen. Siliconen leggen een laagje om je haar heen dat het er wel mooi uit laat zien, maar het geeft geen verzorgend product af dat in je haar kan dringen. De extensions hebben toch echt wat meer verzorging van buitenaf nodig, dit krijgen ze ten slotte niet meer vanuit je hoofdhuid zelf. Alleen je eigen, natuurlijke haar wordt gevoed vanuit je hoofdhuid, namelijk door de haarzakjes die bouw- en voedingsstoffen afgeven. Je gebruikt natuurlijk een masker en/of conditioner maar toch is het belangrijk om met je shampoo ook rekening te houden met de wensen voor je extensions.

Kappers geven daarnaast vaak het advies om producten met royal jelly erin te gebruiken, dit schijnt heel goed te zijn voor de gezondheid van je haar door de oliën in het product en de opbouwende bestanddelen. Deze zijn gewoon te vinden van merken als Elvive,en verkrijgbaar bij de drogist. Vooral bij de 'oranje' lijn van Elvive wordt je haar minder droog maar niet vet, en een stuk glanzender.

Een ander populair merk voor de verzorging van extensions is het merk 'Lisap milano'. Dit zijn paarse verpakkingen met producten met een geweldige bosvruchtengeur, dit is de beste productlijn die je voor blonde extensions kan gebruiken als deze vaak worden blootgesteld aan hitte, zon, verf en dergelijke. Deze producten bevatten keratine, dit bestanddeel is wereldwijd in de kapperswereld bekend om zijn versterkende en opbouwende werking voor de structuur van haar.

Na het douchen is het goed om op handdoekdroog haar Biosilk serum en een goedkoop care&repair pompje van de Action te gebruiken, de combinatie van al deze producten werkt perfect om de extensions te ontklitten en meteen wat minder droog te maken door de voedende bestanddelen.

Hoe ga je met je extensions om

Alle waarschuwingen en tips die je krijgt als je voor de eerste keer extensions laat inzetten, kloppen. Borstel het iedere dag, haal aan elkaar geklitte waxjes regelmatig uit elkaar en je haren blijven zo lang mogelijk mooi.
Een belangrijke tip is ook om vooral NIET met nat haar te gaan slapen. Dit zorgt ervoor dat je haar de hele nacht kan 'broeien' op je kussen, dit maakt je eigen haar heel broos en breekbaar en hierdoor zullen er afgebroken plukken ontstaan. Als je gaat slapen, met droog haar dus, vlecht je haar dan in. Ook al kan dit voor ongewenste slag in je haar zorgen, het is erg belangrijk om dit toch te doen. Als je met los haar slaapt en je draait in je slaapt trek je ongemerkt langzaam je eigen extensions eruit.

Zwemmen gaat ook prima met extensions, het fijnste is dit met een vlecht. Als je met los haar, een knot op je hoofd of met een ander kapsel zwemt en je haar wordt nat, zal het namelijk heel erg gaan klitten. Als je gaat zwemmen is het ook aan te raden om altijd een antiklitspray, van een willekeurig merk, mee te nemen. Dit zorgt dat je voor het wassen de ergste klitten er al uit kan borstelen en dat je dus zo min mogelijk haren verliest.

Nadelen

Het grootste nadeel is dat extensions altijd warmte nodig hebben van de stijltang of krultang om te gaan glanzen. Een ander nadeel is dat je na een paar maanden tijdens het borstelen iedere keer heel veel haren in je borstel hebt zitten.
Je hoort vaak dat extensions slecht zijn voor je haar en dat je haar er dunner van zal worden, dit ligt echter helemaal aan de manier hoe je er mee om gaat. Als je er goed voor zorgt en probeert afgebroken plukken te voorkomen, is de schade aan je eigen haar echt minimaal.
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clip-in HaarextensionsClip-in extensions zijn haarextensions die je vast maakt door middel van kleine clipjes die op matten haar bevestigd zij…
Haarverlenging: waxextensionsVeel vrouwen dromen van mooi en lang haar. Er zijn verschillende methodes om dit te bereiken. De meest populaire is waxe…
Hair extensionsHair extensionsEr zijn bijna geen grenzen meer aan haarlengte en volume, dankzij hair extensions en haarstukken. Hoe realiseer je die e…
Veelzijdige haarverlenging: de haarweftVeel vrouwen dromen van lang en volumineus haar. Helaas hebben maar een aantal vrouwen dit in hun genen zitten. Extensio…

Wat moet je wel en niet eten voor een mooie huid?Bijna iedereen wil wel een mooie, egale en stralende huid. Niet iedereen heeft dit van nature, maar je kunt hier zelf we…
Lang haar op latere leeftijd: do of don't?Lang haar op latere leeftijd: do of don't?Na een onderzoek stelde de Engelse krant The Daily Mail vast dat de leeftijd van 46 jaar voor vrouwen de cut off age was…
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.