Overzicht van verschillende soorten make-up

Overzicht van verschillende soorten make-up De wereld van de make-up is onmetelijk groot. Hoe vinden we de juiste weg in dit overgrote aanbod? Welke producten bestaan er en waarvoor worden ze gebruikt? Waarop moet ik letten bij het kiezen van de juiste foundation? Wanneer draag ik best lipstick en wanneer kies ik voor een lipgloss? Hier een beknopt overzicht van alle producten.

Gezichtsproducten

Primer

Een primer is een doorzichtige of heel lichtgekleurde vloeistof. Het wordt aangebracht op het gezicht voor alle andere make-up aangebracht wordt. Het zorgt ervoor dat de make-up zelf langer blijft zitten, maar ook dat de huid er egaler uitziet. Kleine lijntjes en rimpeltjes worden door de primer opgevuld.

Concealer

Een concealer wordt gebruikt om onvolmaakteheden op het gezicht te camoufleren. Er bestaan verschillende soorten. Je kan een concealer bijvoorbeeld in een stick kopen, maar er bestaan ook paletten met verschillende kleuren concealer.
Een lichte kleur concealer wordt gebruikt om te highlighten. Je kan het gebruiken onder je ogen, bovenaan de neusbrug en aan de kin. Een donkere kleur concealer wordt gebruikt om meer diepte te creëren. Je brengt deze best aan net onder de jukbeenderen en aan de zijkanten van de neus. Verder bestaat er ook nog groene concealer. Groen camoufleert rood. Dit kan je gebruiken om rode wangen of rode vlekjes weg te werken. Een oranje concealer wordt gebruikt om blauw te camoufleren. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken tegen blauwe kringen onder de ogen.

Foundation

Na het aanbrengen van de primer en de concealer breng je een laag foundation aan. Een foundation kan je kopen in een vloeibare vorm of in een vaste vorm. De vloeibare vorm geeft over het algemeen een betere dekking. Hou rekening met je huidtype bij het kiezen van een foundation. Als je last hebt van een vettere huid is het beter om een foundation te kiezen met een mousse structuur. Heb je eerder een droge huis, dan kan je kiezen voor een foundation op olie-basis. Foundation moet precies dezelfde kleur hebben als je eigen gezicht, anders komt dit al snel onnatuurlijk over. Om de juiste kleur te kiezen moet je deze testen op je handrug.

Poeder

Poeder kan onder andere gebruikt worden om de make-up te fixeren. Breng een dun laagje lichte of zelf witte poeder aan op het gezicht. Dit zal ervoor zorgen dat de make-up beter op zijn plaats blijft.
Poeder kan ook gebruikt worden om het gezicht te contouren. Dit betekent de mooie kanten van het gezicht oplichten (highlighten) met een lichte kleur poeder en de minder mooie kanten wegwerken met een donkere kleur poeder. Met het contouren kan je gezicht optisch zelfs een volledig andere vorm krijgen.

Wangen

Blush

Een blush wordt aangebracht op de appeltjes van de wangen. Hierin kan je eindeloos variëren. De kleuren gaan van felroze naar perzik tot zelfs een bruine kleur. Blush kan gekocht worden in poedervorm, in vaste vorm en in vloeibare vorm. De poedervorm blijft het minst lang zitten, maar is wel eenvoudig in gebruik. Je bepaalt zelf hoeveel kleur je aanbrengt met je kwast en je kan makkelijk bijwerken. Bij de vaste vorm breng je de crèmeblush best aan met je vingers. Je doet beter voordien geen poeder aan je gezicht want dit kan gaan korrelen. De vloeibare vorm blijft langst zitten. Het is een kleur die echt in je huid trekt. Begin er dus voorzichtig mee want het is moeilijk te verwijderen.

Bronzer

Bronzer wordt gebruikt om je gezicht een gebruinde huid te geven. Het wordt meestal pas in de zomer aangebracht als je al een kleurtje hebt van de zon.

Ogen

Oogschaduw

Oogschaduw vind je in alle mogelijke kleuren. Neutrale kleur zoals bruin, taupe en beige staan iedereen. Wil je liever experimenteren met kleur dan hou je best rekening met je eigen oogkleur. Oogschaduw is eveneens verkrijgbaar in poedervorm en in crèmevorm. De crème oogschaduw zal opvallender lijken, maar kruipt na een eindje wel snel in de arcadeboog. Oogschaduw in poedervorm is subtieler van kleur. Je kan elke oogschaduw in poedervorm wel aanbrengen met een natte kwast, dit zal de kleur opvallender maken.

Eyeliner

Om een ooglook helemaal af te maken kan je boven je winkel een lijntje tekenen met eyeliner. Eyeliner bestaat in alle mogelijke kleuren, maar het mooist is natuurlijk zwart. Vermijd een lijntje onder de ogen, op de waterlijn. Dit zorgt ervoor dat je ogen kleiner lijken.

Mascara

Iedereen zou in het bezit moeten zijn van een mascara. Zorg ervoor dat je zeker een zwarte of donkerbruine in je collectie hebt. Verder bestaan ze ook bijna elke denkbare kleur, maar deze zijn minder draagbaar.

Lippen

Lippenstift

Lippenstift blijft iets langer zitten dan lipgloss. Je kan kiezen voor een subtiele kleur, maar ook voor een knalrode. Om je lippenstift goed te fixeren hap je na het aanbrengen even op een papiertje. Je zal merken dat de overtollige lipstick op het papier achterblijft. Hierdoor zal je lippenstift veel langer blijven zitten.

Lipgloss

Lipgloss is een plakkerige substantie die een mooie glans geeft aan je lippen. Je kan het zo aanbrengen, maar ook boven een laag lippenstift. Lipgloss blijft niet lang zitten. Je zal het regelmatig opnieuw moeten aanbrengen.

Lipstain

Lipstain is een vloeibaar product dat je aanbrengt op je lippen. De kleur trekt volledig in je lippen. Het voordeel hiervan is dat je geen plakkerige lippen hebt en dat de kleur niet afgeeft op andere oppervlakten.

Wenkbrauwen

Wenkbrauwpoeder

Indien je licht gekleurde wenkbrauwen hebt kan je deze ook bijwerken met poeder. Zorg er zeker voor dat de kleur niet te donker is. Wenkbrauwen vormen je gelaat en als je ze te donker kleur krijgt je een onnatuurlijke uitdrukking.

Wenkbrauwpotlood

Een wenkbrauwpotlood wordt ook gebruikt om lichte wenkbrauwen bij te tekenen. Zet geen rechte streep, dit oogt onnatuurlijk. Zet kleine streepjes met het potlood tussen je haartjes van je wenkbrauw.

Wenkbrauwgel

Wenkbrauwgel wordt gebruikt om je wenkbrauwen in model te fixeren. Borstel de wenkbrauwen eerst en breng daarna een dun laagje gel aan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Edeleu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
Beauty: Regenboog make-upBeauty: Regenboog make-upTja, alles je alle trends denkt gehad te hebben, komt er weer iets nieuws, de regenboog make-up. Make-up die herkenbaar…
Pop art make-upPop art make-up kan ideaal zijn voor bijvoorbeeld Halloween of carnaval. Je gezicht lijkt net alsof het getekend is en p…
Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?De lente komt er weer aan! Dat betekent dat je al je vrolijke oogschaduwtjes, nagellakjes en vrolijke oorbellen weer uit…

Weleda: producten en verkooppuntenWeleda: producten en verkooppuntenWeleda produceert natuurlijke geneesmiddelen en producten voor de verzorging van lichaam en gezicht. De producten van he…
Review: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyrecensieReview: Global Perfect Pore Minimizer van SisleyWanneer je na het opbrengen van een dagcrème een foundation wilt aanbrengen, kun je nog een tussenstap nemen: een produc…
Bronnen en referenties
  • Cursus visagie, Centrum voor Volwassenonderwijs
  • www.sun-id.nl/wat-zijn-bronzers
Edeleu (9 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.