Botox en fillers - richtlijnen voor cosmetische geneeskunde

Botox en fillers - richtlijnen voor cosmetische geneeskunde De kwaliteit van inspuiten van botox en fillers moet beter. Dat vinden de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC). Er gebeuren teveel ongelukken door spuitdokters die rimpels gladspuiten en jukbeenderen ophogen en teveel mensen raken verminkt door de behandelingen die bedoeld zijn om mooier te maken. De richtlijnen werden aangescherpt met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg werd.

Richtlijnen voor botox en fillers

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) constateren te veel wildgroei van bedrijven die adverteren met het mooier maken van mannen en vrouwen. Botox is een veel ingespoten middel waar naar wordt gegrepen om rimpels weg te werken en fillers worden gebruikt om vormen te prononceren. Er is sprake van wildgroei, menen de NVPC en NVEPC. De specialisten die verenigd zijn in deze twee vakverenigingen willen de botox behandelingen aan banden leggen. Ze maken er eind 2014 een punt van. Tot dan mag iedereen die arts is en die geregistreerd is in de wet BIG botoxbehandelingen geven en fillers toedienen.

Wildgroei

De vakverenigingen willen een nieuwe wet, waarin staat dat botox- en fillerbehandelingen alleen mogen worden uitgevoerd door deskundigen. Omdat elke arts de behandelingen mag doen is er meer nodig dan bevoegd medisch personeel. De regels moeten nog scherper om de wildgroei aan spuitdokters het hoofd te bieden en patiënten te behoeden voor botox met een staartje of fillers met bobbels. Er worden teveel vulmiddelen te pas en te onpas ingespoten. Er moet kwaliteit en veiligheid geboden worden aan de patiënten, menen de twee verenigingen. Er blijken te veel opleidingen te zijn die geen officiële status hebben. De echte deskundigen hebben een opleiding van zes jaar achter de rug. Dat is heel wat anders dan een arts die een workshop van een paar dagen volgt en daarna aan de slag kan als spuitdokter. Fillers zijn bijvoorbeeld niet voor ieder vormafwijking de beste oplossing en de plastisch chirurgen hebben de kennis en kunde in huis om de beste behandelingsmethode aan te bieden.

Veiligheid voor cliënten

Er moet een richtlijn komen voor het toedienen van fillers. Het idee achter de richtlijn is dat de veiligheid van de cliënten voorop staat. Cliënten weten niet altijd dat de arts die de behandeling uit gaat voeren een specialist is of iemand met een medische achtergrond die ook fillers doet. Een cliiënt moet er van op aan kunnen dat de behandelend arts een deskundige op dit gebied is.
De NVPC en NVEPC menen dat de kwaliteitseisen alleen gehaald kunnen worden door cosmetisch en esthetisch artsen. Alleen die specialisten kunnen de veiligheid waarborgen. Plastische chirurgen die lid zijn van de vereniging hebben richtlijnen en normen waar ze zich aan verbinden, zoals kwaliteitsnorm plastische chirurgie en de leidraad privéklinieken. De verenigingen zien toe op de kwaliteit van hun leden en de Inspectie voor de Gezondheidszorg handhaaft de eisen. Artsen die geen lid zijn van de verenigingen voor plastische chirurgie kunnen in feite hun gang gaan.

Rimpelvullers

Door strengere regels voor cosmetische ingrepen, die onder minister Schippers van Volksgezondheid werden ingevoerd, mogen schoonheidsspecialistes al geen rimpelvullers meer injecteren. De behandeling valt onder de risicovolle cosmetische ingrepen en daar is specialistische deskundigheid geboden. De verenigingen willen nog verder gaan met nog strengere eisen en het onmogelijk maken dat elke arts cosmetische ingrepen mag uitvoeren. De NVPC maakte het voornemen om een nieuwe richtlijn te formuleren bekend op het internationale congres over plastische chirurgie dat op 12 en 13 december 2014 in Amsterdam plaatsvond. Kwaliteit en innovatie op het gebied van fillers stonden hoog op de agenda.

Oudere huid

Voor de plastische chirurgen ligt er een grote markt open. Veel mannen en vrouwen willen ‘iets’ aan hun oudere wordende lijf doen en stappen daarvoor steeds makkelijke een kliniek binnen. Niet alleen mensen die niet meer piepjong zijn maar ook de ouderen klampen steeds vaker een specialist op het gebied van verjonging aan. De ouder wordende huid is volop in de belangstelling en met fillers, lipofilling, injectables, facelifts en peelings kun je oudere mensen er jonger uit laten zien.

Lipofilling

Lipofilling is vet dat van het eigen lichaam komt en op een andere plaats wordt ingebracht om extra volume te geven. Vet van de buik gaat bijvoorbeeld naar de bibs voor rondere billen of naar de wangen voor hogere jukbeenderen. Het levend weefsel groeit vast op de nieuwe plek. Lipofilling is daarmee permanent.

Fillers

Fillers zijn rimpelvullers die met een injectienaald in de huid worden gespoten. Ze verminderen rimpels of strijken ze helemaal glad. De fillers zijn tijdelijk en blijven een tot twee jaar resultaat geven. Als filler wordt vaak hyaluronzuur gebruikt. Deze stof komt van nature in de huid voor.

Injectables

Injectables kunnen ook rimpels laten verdwijnen. Dat kan met botox of met een filler. Botox ontspant spieren en door die ontspanning verdwijnen rimpeltjes. Een filler vult de groeven van rimpels op. Zowel botox als fillers worden gebruikt om het gezicht er jonger uit te laten zien. De werkzaamheid is in beide gevallen tijdelijk.

Facelift

Een facelift is een chirurgische ingreep waarbij de huid van het gezicht zo wordt opgetrokken dat de verslapte huid er strakker en jonger uitziet. De facelift is een operatie, die lang niet meer zo groot is als voorheen, maar het blijft een operatie.

Peeling

Met peeling worden de beschadigde huidcellen verwijderd waardoor de huid er frisser, gladder en jonger uit gaat zien.

Waarom zou je?

Waarom zou je iets laten injecteren om er jonger uit te zien. Kwaliteitseisen zijn goed, want een patiënt moet kunnen bouwen op de specialist. Als iemand dan de keuze heeft gemaakt om iets aan zijn of haar lijf aan te passen, op te vullen of glad te strijken, dan moet het met het minst mogelijke risico en zo groot mogelijke deskundigheid worden gedaan. We kennen allemaal de voorbeelden waar de verjongingsdrang verschrikkelijk uit de hand is gelopen en waar leuke gezichten zijn verworden tot gedrochten. En dan zijn er ook de voorbeelden van mensen die niet zoveel hebben laten doen maar die dat toch beter hadden kunnen laten. De lippen zijn te groot geworden, de wangen zijn te stijf, de ogen staan te scheef en het gezicht ontbeert expressie. Had niet gehoeven en had niet gemoeten. Bijna altijd zijn de gezichten met rimpeltjes en expressie mooier dan de plastic aandoende verjongde wangen. Iedereen moet doen wat hij niet laten kan en als men het geld ervoor over heeft dan zijn verjongingstechnieken binnen handbereik. In geen geval moeten de klanten die zoeken naar een jeugdiger uiterlijk het risico lopen dat ze door onoordeelkundig handelen hun gezondheid of gezicht in de waagschaal leggen. De straffe richtlijnen van de deskundigen zijn daarbij een geruststelling. Als het dan toch moet, dan maar goed.

Strengere wetten, regels en normen

De strengere regels zijn er gekomen.
Alleen behandelaren met een medisch en speciaal diploma mogen cosmetische ingrepen doen. Met subsidie van het Rijk zet de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) eind 2015 een scholingsmodule op.
Schoonheidsspecialisten mogen dan niet meer injecteren met fillers en botox.

Wkkgz

Op 6 oktober 2015 werd het wetsvoorstel Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aangenomen door de Eerste Kamer.
De regels gelden voor nieuwe artsen in de cosmetische geneeskunde. Bij de cosmetisch artsen die al in de branche werkzaam zijn wordt gekeken naar hun ervaringsjaren, aantal verrichtingen, scholing en nascholing. Ze moeten ook voldoen aan de visitatie-eisen, zoals die nu al gelden voor leden van de NVCG.
© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cosmetische chirurgieTegenwoordig zijn er zo veel manieren om er jonger uit te komen zien. Maar welke manieren zijn er allemaal?
Plastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie: veel meer dan de facelift alleenPlastische chirurgie. Maar al te snel denk je aan facelift en borstvergroting. Maar plastische chirurgie is veel meer da…
Botoxlippen bestaan niet: de onzin over botoxEr doen zoveel onzinverhalen de ronde over botox. Mensen hebben het over botoxlippen als ze opgevulde lippen bedoelen en…
Beauty: Nieuwe cosmetische techniekenBeauty: Nieuwe cosmetische techniekenHet is booming business, de cosmetische en plastische chirurgie. Men wil jonger blijven en hoewel dit met de geest prima…

De Curl Secret®: automatisch je haar krullenDe Curl Secret® van Babyliss is een automatische krultang die het haar zelf oprolt en krult. Bij deze Babyliss krultang…
De VisaPure gezichtsreinigingsborstel: een schoon gezichtDe VisaPure gezichtsreinigingsborstel: een schoon gezichtDe VisaPure gezichtsreinigingsborstel is behulpzaam bij het schoonmaken en scrubben van de huid van je hals en je gezich…
Bronnen en referenties
  • http://www.ziekenhuis.nl/nieuws/richtlijnen-voor-toediening-botox-in-ontwikkeling/item25966 geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://laatste24.nl/nieuws/leg-botox-aan-banden geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/specialisten-bezorgd-over-wildgroei-aan-botoxspuiters geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://www.medicalfacts.nl/2014/12/12/plastisch-chirurgen-stellen-eisen-aan-toedienen-fillers/ geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/gezicht/rimpel/lipofilling/ geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://www.bodyclinic.nl/behandelingen/rimpelbehandelingen/fillers-en-injectables/ geraadpleegd op 14 december 2014
  • http://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/gezicht/chirurgisch/facelift/ geraadpleegd op 14 december 2014
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cosmetische-ingrepen/inhoud/strengere-wetten-regels-en-normen-cosmetische-ingrepen geraadpleegd op 17 december 2015
Reactie

Jaimy Plender, 26-06-2018
Let altijd op de NVPC! Het is zo ontzettend belangrijk dat je dit soort ingrepen laat uitvoeren bij een kliniek waar ze verstand hebben van wat ze doen jongens, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Reactie infoteur, 26-06-2018
De NVPC, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Heel verstandig om daar op te letten.

Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.