Ook wie een droge huid heeft, kan elke dag douchen en hoeft niet af te zien van een aangenaam bad. Maar wel geldt: minder warm, minder lang en minder schuim. Veel mensen gunnen zich vooral in de winter een warme douche of bad. Maar dat is niet gezond. Ze doen er hun huid geen plezier mee. Dus ook als het buiten koud is, moet je geen warme douche nemen.
Hoe schadelijk is dagelijks douchen?
Bijna allemaal doen we het, ja zelfs dagelijks: douchen. Helaas is het niet alleen maar vuil dat zich bij contact met heet water uit de poriën laat afspoelen. Douchen en baden ontdoet de huid van natuurlijke vetten en al te royaal gebruik van schuimende verzorgingsproducten, versterkt dit effect nog.
Niet te lang en niet te heet Maar wie zich aan een paar eenvoudige regels houdt, hoeft ook met een droge huid geen afstand te doen van de dagelijkse douchebeurt. Tenminste als die douchebeurt niet te lang duurt en het water alleen lauw-warm stroomt. Want hoe warmer het water, hoe groter de vet- en vochtverliezen zijn. Al na vier minuten heet douchen kan bijna de gehele beschermende vetlaag oplossen. Zeep of sterk schuimende douche-gels drogen de huid vaak extra uit, zodat die broos en gevoelig voor irritatie wordt. Wie naar een droge huid neigt, moet milde douchecrèmes met verzorgende en natuurlijke oliën gebruiken, omdat die heel voorzichtig reinigen en tegen uitdrogen beschermen.
Langdurige schuimbaden funest voor de huid
Een echte beproeving voor een droge huid zijn langdurige schuimbaden. Het warme water laat de huid opzwellen en schuimende badproducten onttrekken er aanzienlijk meer vet en vocht aan dan een snelle douche. Maar van tijd tot tijd een weldadig aanvoelend bad van 10 tot 15 minuten, is zelfs bij een droge huid niet verkeerd, tenminste als de temperatuur van het water hooguit 39 graden is en een hydraterend oliebad de huid voedt. Bij een zeer droge en gevoelige huid is het aan te raden om een oliebad zonder emulgatoren te kiezen. Emulgatoren onttrekken extra vet aan de huid en doen bovendien het positieve effect van oliën deels teniet.
Deppen is beter dan krachtig droogwrijven
Krachtig droogwrijven met een handdoek stimuleert weliswaar de bloedsomloop, maar verwijdert ook lichaamseigen vetten en beschermende oliën. Het is beter om de huid voorzichtig droog te deppen. Na het douchen of baden moet de huid absoluut worden ingewreven met een lotion, bij voorkeur als de huid nog warm is en de poriën open zijn. Lichaamsolie kan zelfs op de nog vochtige huid worden aangebracht, want op die manier bereikt men een bijzonder hoge vochtbescherming. En wie graag naar het zwembad gaat, kan van dit effect gebruik maken door niet alleen ná maar ook vóór het zwemmen in te crèmen met een bodylotion.
Dagelijks je haren wassen
Shampoo is bedoeld om haar en hoofdhuid te ontvetten. Maar als we elke dag onze haren wassen, heeft shampoo uiteraard ook een sterk ontvettende werking op de overige lichaamsdelen. Aangeraden wordt om het hoofd tijdens het uitspoelen in een zodanige positie te houden dat het schuimwater niet meer in contact komt met de rest van het lichaam.
Mag je douchen met een nieuwe tattoo?Heb je net een nieuwe tatoeage laten zetten? Dan moet je goed rekening houden met het genezingsproces. Om de tattoo mooi te houden…
LichaamsverzorgingDe verzorging van uw lichaam is net zo belangrijk als het verzorgen van uw gezicht. Hoe kunt u uw lichaam goed verzorgen?
Hoe vaak en hoe lang moet je douchen?Douchen of in bad gaan, beiden is nodig om schoon te worden. Niet iedereen heeft de keus tussen een bad of douche. De meeste mense…
Hoe je make-up langer blijft zittenMake-up aanbrengen kan 's ochtends de kostbare tijd die je hebt aanzienlijk inkorten. Als je na een paar uur al ziet dat het er la…