Klei voor een mooie en gezonde huid

De helende werking van klei is al duizenden jaren een bekend fenomeen. De Egyptische farao’s gebruikten klei al als huidverzorging en medicijn. Maar ook de Chinezen, de Grieken, de Romeinen en delen van Azië waren bekend met de goede eigenschappen van klei en gebruikten het zowel uit- als inwendig. Klei ontstaat door de erosie van granietsteen en bevat verschillende soorten mineralen waaronder ijzeroxide, zouten en calcium. De samenstelling van de mineralen kan wisselen waardoor de therapeutische werking en kleur ook varieert. Als je kiest om je huid met natuurlijke ingrediënten te behandelen dan is klei uitermate geschikt. Dit kan door de klei zuiver te gebruiken of in combinatie met andere producten. Het maakt niet uit welk huidtype je hebt, alle huidsoorten worden gestimuleerd giftige afvalstoffen af te voeren en de huid diep te voeden.

Klei staat er om bekend de huidconditie sterk te verbeteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat klei antiseptisch is en actief weerstand biedt tegen micro organismen. Klei bevordert de genezing van de huid en stimuleert de vochthuishouding. Tot diep in de huid vindt de werking plaats. In gebruik is klei ook fijn, je smeert het makkelijk uit. De goede eigenschappen van klei is ook de cosmeticafabrikanten niet ontgaan en klei is dan ook een veel gebruikt ingrediënt in cosmeticaproducten.

Welke klei?

De meest veel voorkomende manier om klei te gebruiken in je schoonheidsritueel is het gebruik van een masker. Groene of witte kleipoeder zijn hiervoor goed geschikt. Je kunt goedkopere kleisoorten gebruiken alleen zijn deze grover van structuur. Als je het grovere soort koopt, vermaal het dan in de blender. De klei mag niet korrelig aanvoelen. De witte klei is een neutrale soort en geschikt voor de normale of gecombineerde huid. De groene klei is krachtiger en heeft een meer therapeutische werking. Voor een vette huid is de groene klei meer geschikt.

Basisrecept voor een klei masker

Maak een keuze tussen de witte of groene klei (afhankelijk van je huidtype). Doe 3 eetlepels klei in een kom en voeg hier 3 eetlepels water aan toe. Gebruik het liefst water met een laag gehalte aan mineralen en dus geen kraanwater. Roer niet, maar laat dit mengsel zo minimaal een half uur staan. Door wel te gaan roeren beïnvloed je de structuur van de klei. Gevolg is een plakkerig geheel die moeilijk op de huid is aan te brengen. Het is makkelijker om een kleine hoeveelheid klei toe te voegen aan een mengsel dat te waterig is, dan water toe te voegen aan een mengsel wat te dik is.

Na minimaal een half uur roer je het mengsel door elkaar, zodat je een dik en glad geheel hebt, die je zonder problemen kunt aanbrengen op je gezicht. Is het mengsel te dun dan blijft het niet plakken (beetje klei toevoegen) en als het te dik is zal het zeer moeilijk uit te smeren zijn (voorzichtig wat water toevoegen).

Het gebruik van kleimaskers

De beste resultaten krijg je als je minimaal 1 keer per week een klei masker opsmeert. Dit advies is wel voor mensen met een gezonde huid. Heb een hele droge huid of irritaties vraag dan altijd een vakkundig advies. Het kleimasker zorgt voor het verwijderen van giftige stoffen en dode huidcellen. Wil je meer uit het kleimasker halen dan kun je er andere stoffen aan toe voegen zoals vochtinbrengende etherische oliën. Op het moment dat het masker begint te trekken, direct afspoelen met water.

Smeer wat mengsel op je vingertoppen en breng dit in dunne laagjes aan op je gezicht en eventueel hals. Start op het midden van je voorhoofd en werk zo naar buiten toe. Vermijd het gebied direct rondom je ogen. Laat het kleimasker op een natuurlijke manier drogen. Probeer in de droogtijd niet te praten of te (glim) lachen, het masker zal dan gaan barsten. Op het moment dat het masker is opgedroogd spoel je het af met water. Daarna de huid droogdeppen.

Variaties op het basismengsel

Masker voor het gebied rond de ogen (alle huidtypen)

Maak een keuze voor groene of witte klei al naar gelang je huidtype. Meng 2 lepels van de klei met 4 theelepel hamelis- of korenbloemwater (te koop bij online drogisterijen). Laat het masker 10 minuten intrekken en spoel het voorzichtig af met water. Dep je huid voorzichtig droog.

Masker voor de oudere hals

Neem 2 eetlepels klei (groene of witte) en voeg hier 2 eetlepels vers gehakte peterselie aan toe. Voeg dan 1 eetlepel tarwekiemolie toe. Vervolgens voeg je twee eetlepels hameliswater toe. Roer alles direct door elkaar en laat het masker 35 minuten intrekken. Spoel af met water en dep de huid droog.
© 2015 - 2024 Belles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Je eigen gezichtsmaskers maken, voor alle huidtypen!Je kan naar een dure schoonheidspecialist gaan of prijzige maskers kopen bij een luxe drogist, maar het kan ook allemaal…
Natuurlijk mooi met KleiKlei wordt al eeuwen als geneesmiddel gebruikt, vooral voor huidverwondingen en maagaandoeningen. Klei heeft vele positi…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…

Wat zonlicht doet met je huidEr is er al veel over geschreven, de gevolgen van zonnebaden. We zijn inmiddels allemaal bekend met de nadelige gevolgen…
Wimperextensions: One by one & 2D-8D techniekWimperextensions: One by one & 2D-8D techniekWimperextensions zorgen voor een frisse en open uitstraling. Om de ogen meer sprekend te maken, kan er gebruik worden ge…
Bronnen en referenties
  • Gezichtsmassage: Pierre jean Cousin
Belles (6 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.