Katoenzaadolie: gezond voor huid en haar
Katoenzaadolie is ook wel bekend als cotton seed oil. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de katoenplant (Gossypium genus) die wordt geteeld in de tropische en subtropische gebieden van Noord-Amerika, Mexico, Afrika, Azië en Australië. Vanwege haar veelzijdigheid wordt ze in veel huidverzorgingsproducten en zeep toegepast. Wat is katoenzaadolie precies, welke gezond eigenschappen heeft de olie, wat doet de olie voor de huid, hoe veilig is de olie en hoe gebruik je katoenzaadolie?
Katoenzaadolie komt van bepaalde soorten katoenplanten. /
Bron: Mariaa, Pixabay
Olie uit het zaad van de katoenplant
Katoenzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van de katoenplant (Gossypium genus). Voor het produceren van een olie voor cosmetica en consumptie worden vooral drie soorten gebruikt: Gossypium barbadese, Gossypium herbaceum en Gossypium hirsutum. De belangrijkste producerende landen van katoenzaadolie zijn China, de VS, Rusland, India, Pakistan, Turkije en Egypte. Katoenzaadolie bevat gossypol, een plantengif dat contraceptief werkt bij mannen en dat kanker tegengaat. Om de olie geschikt te maken voor gebruik in voedingsmiddelen en verzorgingsproducten, dient gossypol te worden verwijderd met behulp van raffinage.
De gezonde eigenschappen van katoenzaadolie
Katoenzaadolie is bevat de antioxidant vitamine E (65mg/100g, waarvan 35-38 mg alfa-tocoferol en 30-38mg gamma-tocoferol), die vrije radicalen bestrijdt en hiermee vroegtijdige huidveroudering helpt voorkomen. Daarnaast bevat de olie een hoog gehalte aan essentiële oliën: 40% linolzuur, een omega-6 vetzuur, en een klein percentage omega-3 vetzuur (alfa-linoleenzuur). Verder bevat de olie 30% oliezuur, een omega-9 vetzuur, en 20% palmitinezuur. Ook bevat katoenzaadolie eiwitten en mineralen. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, brengen de huid tot rust bij irritaties, verminderen prikkelbaarheid van de huid en kalmeren een rode huid.
Katoenzaadolie voor de huid
Voor de huid is katoenzaadolie een fijne olie. Het heeft een lichte, niet vette structuur, waardoor het goed in de huid trekt en de poriën niet verstopt. De olie verzorgt en beschermt de opperhuid en voorkomt dat onzuiverheden te diep in de huid kunnen doordringen. Katoenzaadolie kan ruwe huid glad maken en helpen om droge en beschadigde huid te verzachten. Doordat de olie het mogelijk maakt dat voedingsstoffen de beschadigde of droge huidlagen kunnen aanvullen, helpt de olie het natuurlijke herstelproces van de huid te versnellen.
Daarnaast beschermt katoenzaadolie de huid voor uitdroging door haar te helpen om vocht vast te houden. Katoenzaadolie zorgt er verder voor dat verzorgingsproducten goed door de huid worden opgenomen. In combinatie met andere plantaardige oliën, verhoogt het de stabiliteit en geeft het crèmes een zachte consistentie.
Katoenzaadolie gebruiken
Katoenzaadolie wordt niet direct op de huid aangebracht, maar verwerkt in huidverzorgingsproducten voedt het de huid en beschermt het een gevoelige huid. Het helpt om de huid zijn zachtheid en soepelheid terug te geven. Je vindt katoenzaadolie vaak in verzorgingsproducten voor het gezicht, handen en voeten en in lippenbalsems en lippenstiften, bijvoorbeeld van Maria Galland, Etos en Biomed.
Hoewel een allergie voor katoenzaadolie niet vaak voorkomt, kunnen mensen met een allergie voor 2S eiwit door gebruik van producten met katoenzaadolie onder andere atopische dermatitis ontwikkelen. Zij krijgen rode vlekken en jeukende, schilferige huid. Soms wordt deze allergische reactie aangezien voor psoriasis. Als vlak na huidcontact met katoenzaadolie dermatitis ontstaat, is het belangrijk deze plek te wassen en een antihistaminicum te slikken. In ernstige gevallen van katoenzaadolie-allergie kan een lichte zwelling of netelroos ontstaan.
Ook voor het haar
Omdat katoenzaadolie het haar voedt en herstelt, wordt de olie toegevoegd aan shampoo, conditioner en haarmasker. Zo voegt l'Oreal katoenzaadolie toe aan haar Mythic haarverzorgingslijn.
In zeep
In zeep heeft katoenzaadolie een krachtige reinigende en hydraterende werking. Omdat het een van de meest effectieve schuimende middelen is, bevatten de meeste zepen 5-25% katoenzaadolie. De olie hypoallergeen. Mensen die geen zeep kunnen gebruiken vanwege huidreacties, verdragen zeep met katoenzaadolie goed.
Is katoenzaadolie veilig?
Van katoen is bekend dat er veel pesticiden worden gebruikt bij de teelt. Volgens sommigen zou katoenzaadolie restanten van deze bestrijdingsmiddelen bevatten en om die reden niet gebruikt moeten worden. Volgens anderen mist katoenzaadolie juist veel van de toxines en onzuiverheden, zoals zware metalen, die normaliter worden gevonden in andere landbouwproducten.
Verder is er soms twijfel over katoenzaadolie vanwege het giftige gossypol dat de ruwe olie bevat. Op de juiste manier verwerkt - en hier moet alle katoenzaadolie bestemt voor voedsel en cosmetica aan voldoen - bevat katoenzaadolie echter geen sporen van gossypol.