10 gezichtsyoga-oefeningen tegen rimpels

10 gezichtsyoga-oefeningen tegen rimpels Gezichtsyoga is een combinatie van gezichtsoefeningen, massage, acupressuur en ontspanning. Volgens Fumiko Takatsu, de bedenker van gezichtsyoga, helpt een paar minuten per dag je gezicht rekken en strekken om je huid te liften en veerkrachtiger te maken. Hieronder vind je tien oefeningen om lijntjes te verzachten, de ogen te liften, wangen veerkracht te geven en de huid van de hals strakker te maken.

Wat is gezichtsyoga?

Gezichtsyoga bestaat uit verschillende oefeningen waarbij je de spieren in je gezicht traint en de doorbloeding in je huid wordt verbeterd. Doordat de spieren sterker worden en qua volume groeien, drukt de huid strakker tegen de spier aan, waardoor zij steviger en meer welgevormd oogt. Op deze manier verminderen hangende wenkbrauwen en oogleden, wordt slappe huid rond de kaak en ogen strakgetrokken en verminderen lijnen en losse huid in de hals. De verbeterde bloeddistributie in de verschillende huidlagen verjongt en voedt de huidcellen, waardoor de huid meer glans en kleur krijgt.

10 keer gezichtsyoga voor thuis

De zeven gezichtsyoga-oefeningen hieronder maken de spieren in je gezicht sterker en de drie acupressuurmassages stimuleren de bloedcirculatie en nemen spanning in voorhoofd en kaak weg. Je kunt de oefeningen en massages thuis uitvoeren. Belangrijk is dat je de oefeningen rustig en ontspannen doet en dat je jezelf niet forceert of pijn doet. Je bepaalt zelf wat je wel en niet kan. Als je iedere dag 20 minuten gezichtsyoga doet, kun je volgens experts na twee weken beginnend resultaat zien. Na 2-4 maanden melden mensen minder fijne lijntjes en minder spanning in het gezicht.

1. De kinlift

Door deze kin- en nekoefening te doen, wordt losse huid rondom de kin strakker en verminderen vetophopingen die zorgen voor een dubbele, hangende kin. Doordat het weefsel in dit deel van je gezicht door de oefening wordt verstevigd, ontstaat een mooi gevormde kaaklijn.
 • Tuit je lippen naar één kant van je gezicht zover als je kunt (je moet een stretch in je andere wang voelen).
 • Draai je hoofd naar die kant en breng je hoofd omhoog in een hoek van ongeveer 45 graden. Voel de stretch in je nek.
 • Houd gedurende drie seconden vast. Herhaal.
 • Herhaal aan de andere kant en ontspan de spieren in je gezicht dan helemaal.

2. De wanglift

Gezichtsyoga-oefeningen voor de wangen zorgen ervoor dat slappe en hangende wangen steviger worden en meer vorm krijgen. De verbeterde doorbloeding geeft je wangen een gezonde, frisse uitstraling. De volgende oefening verzacht lachrimpels en lift de ogen en wangen:
 • Plaats beide handpalmen op je slapen.
 • Duw je handen zachtjes omhoog en trek daarbij de zijkanten van je gezicht op.
 • Maak een "O" met je mond. Laat je kaak zakken om je gezicht zo lang mogelijk te maken.
 • Houd deze houding vijf seconden vast. Herhaal de houding dan nog twee keer en ontspan.

3. De ooglift 1

Gezichtsyoga-oefeningen voor het gebied rond de ogen verminderen kraaienpootjes, gezwollen oogleden, wallen en donkere kringen onder de ogen. Je krijgt een frissere blik en de lijntjes onder de ogen nemen af of verdwijnen zelfs na verloop van tijd. Oefeningen voor de oogzone helpen ook om de wangen te verstevigen en de huid in dit deel van je gezicht een jongere uitstraling te geven. De onderstaande oefening verzacht lachrimpels en lift hangende oogleden en slappe huid rond de ogen.
 • Ontspan je schouders en breng ze omlaag. Til één arm recht omhoog. Breng deze arm dan over je hoofd en plaats je ringvinger dan zachtjes op de buitenste hoek van je wenkbrauw en je middelvinger op je slaap.
 • Trek voorzichtig met je vingertoppen je hoofd richting je schouder en houd hierbij je borst geopend.
 • Houd deze houding even vast terwijl je langzaam uitademt door je mond.
 • Om de houding een ​​stap verder te brengen, reik je uit met je andere arm in een hoek van 45 graden en steek je je tong uit naar de grond als je uitademt.
 • Herhaal de oefening met je andere arm en ontspan dan helemaal.

4. De ooglift 2

Met deze oefening verminder je hangende oogleden, kraaienpootjes, wallen en uitgezakte huid onder de ogen.
 • Plaats je middelvinger op de binnenste hoek van je wenkbrauwen en je wijsvingers op de buitenste hoek. Oefen zachte druk uit.
 • Kijk naar het plafond, trek de onderste oogleden omhoog en ontspan.
 • Herhaal dit zes keer en de knijp de ogen dan 10 seconden stijf dicht. Ontspan de ogen.

5. De kaaklijnlift

Gezichtsyoga-oefeningen voor het gebied rond de mond helpen om de spieren rond te mond te versterken en verstevigen en losse, slappe huid strakker te maken. Dit helpt om marionetlijnen (de rimpels die vanuit de mondhoek naar de zijkant van de kin en kaak lopen) aan beide zijden van de mond te voorkomen. Ook fijne lijntjes boven en rond de mond kunnen verdwijnen door het doen van deze oefeningen. De volgende oefening verstevigt de kaaklijn en slappe huid rondom de kaak.
 • Verberg je tanden met je lippen en maak een 'O' met je mond.
 • Maak dan een grote glimlach met je mond terwijl je je tanden verborgen houdt en ga zes keer van een 'O' vorm naar een glimlach en weer terug.
 • Houd de glimlach dan vast, terwijl je je wijsvinger op je kin plaatst en je hiermee kaak zachtjes op en neer beweegt, terwijl je hoofd naar achteren kantelt. Ontspan en herhaal nog twee keer.

6. De wenkbrauwlift

Gezichtsyoga-oefeningen voor het voorhoofd helpen de voorhoofdsspieren te versterken, waardoor de huid eronder en hangende wenkbrauwen worden gelift. Ook de wangen en de kin profiteren van deze oefeningen. Door de volgende oefening te doen, verminderen hangende wenkbrauwen en holle of ingevallen ogen.
 • Plaats een wijsvinger onder elk oog, wijzend naar de neus.
 • Verberg de tanden met je lippen en trek de bovenlip en onderlip van elkaar.
 • Knipper met je ogen terwijl 30 seconden naar boven kijkt.
 • Ontspan je gezicht.

7. De halslift

Gezichtsyoga-oefeningen voor de hals helpen een slappe 'kalkoenennek' te verstevigen en het halsweefsel in de hals te verjongen, met als resultaat minder rimpels en een mooiere teint. Een stevigere hals laat het hele gezicht jonger lijken, dus het aanpakken van verslapping van de huid in dit gebied is de sleutel voor een jongere uitstraling. De volgende oefening maakt de spieren in de hals steviger en vermindert lijnen en losse huid.
 • Breng je hoofd in je nek en kijk naar boven. Plaats je vingertoppen aan de bovenkant van je hals en strijk zachtjes over de huid naar beneden.
 • Breng je hoofd terug naar de borst en herhaal nog twee keer.
 • Houd je handen dan op je sleutelbeen, sluit je mond en steek je onderlip zo ver mogelijk naar voren. Voel een stretch in je hals. Houd vast terwijl je vier keer diep ademhaalt. Ontspan.

8. Acupressuur voor het voorhoofd

In ons gezicht bevinden zich energiebanen of meridianen, die energie of vitale kracht vervoeren naar alle delen van het lichaam. Iedere mediaan heeft een aantal punten in de huid, de zogenoemde acupunctuur- of acupressuurpunten. Door deze punten aan te drukken, wordt de energiecirculatie bevorderd en ontstaat een diepe ontspanning. Door de acupressuurpunten op je voorhoofd te stimuleren, neem je de spanning in je lijf weg en voorkom je fronsrimpels doordat de voorhoofdspieren zich ontspannen.
 • Maak een vuist met beide handen. Plaats de knokkels van je middel- en wijsvinger op het midden van je voorhoofd en oefen druk uit.
 • Houd de druk vast als je je vuisten langzaam uit elkaar beweegt over je voorhoofd, ieder naar één kant van je gezicht.
 • Beëindig de oefening door zachtjes met je knokkels op je slapen drukken.
 • Herhaal nog vier keer en plaats dan je wijsvinger zachtjes tussen je wenkbrauwen, waarbij je lichte druk geeft. Je kunt je ogen sluiten als je wilt.
 • Adem diep in en uit door je neus.
 • Maak draaiende bewegingen met je wijsvinger over de huid naar links en vervolgens naar rechts, terwijl je diep in en uit blijft ademen.

9. Acupressuur voor de kaaklijn

Door de acupressuurpunten op de kaaklijn te behandelen, ontspannen je kaken en bevorder je de bloedcirculatie in dit gebied. Dit zorgt voor een gezonde, frisse teint.
 • Pak met je wijs- en middelvinger en duim de huid van je kin vast, trek zachtjes en laat los. Werk zo de hele kaaklijn af van je kin richting je oren en breng je handen dan ontspannen naar beneden.

10. Acupressuur voor de oren

Als je de acupressuurpunten op je oren aandrukt, stimuleer je de bloedcirculatie in je hele gezicht. Na afloop voel je een aangename warme gloed over je gezicht heen komen.
 • Plaats je wijsvinger en duim op je oorlel en trek deze drie keer zachtjes naar beneden.
 • Plaats je wijsvinger en duim dan op je oorschelp en trek nu drie keer zachtjes naar opzij.
 • Plaats je wijsvinger en duim vervolgens bovenop je oorschelp en trek drie keer zachtjes naar boven.
© 2015 - 2024 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…

Huid: huidtype, huidconditie en huidziektenWelk huidtype heb ik? Dat is een belangrijke vraag voor het kiezen van de huidverzorging die bij je huid past. Daarnaast…
Make-up voor dummiesMake-up voor dummiesMake-up bestaat al eeuwen, en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren. Toen was het nog simpel, een beetje kohl boven…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://rubriek.nl/mooi/yoga-voor-je-gezicht, bezocht op 21 juli 2015
 • http://www.marieclaire.co.uk/blogs/544896/5-anti-ageing-facial-exercises-you-can-try-at-home.html, bezocht op 21 juli 2015
 • http://www.byrdie.com/face-yoga-exercises/, bezocht op 21 juli 2015
 • http://www.rimpel-weetjes.com/anti-aging-gezicht-gymnastiek/, bezocht op 21 juli 2015
 • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/therapieen-voor-spieren-en-gewrichten/wat-is-acupressuur/item44012, bezocht op 23 juli 2015
 • http://www.weiqi.nl/daoisme/acupressuur.htm, bezocht op 23 juli 2015
 • http://www.selfgrowth.com/articles/reclaim-your-youth-within-days-smart-advice-on-how-facial-exercises-do-great-work-for-looki, bezocht op 23 juli 2015
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 03-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.