Make-up voor dummies
Make-up bestaat al eeuwen, en werd al gebruikt door de oude Egyptenaren. Toen was het nog simpel, een beetje kohl boven je ogen en wat sap om je lippen te kleuren en klaar was Kees. Tegenwoordig ligt dat wel wat ingewikkelder. Je wordt bedolven onder de talloze producten die voor talloze doeleinden gebruikt kunnen worden. Dus, hoe voorkom je miskopen en zie je er op je best uit?
Het bepalen van je ondertoon
Alles staat of valt met je ondertoon. Je ondertoon is de absolute basis, hierop stem je je make-up af. Je ondertoon kan variëren van erg koel, naar erg warm en alles daar tussenin. Wanneer het aankomt op je (gezichts)huid, is er meestal sprake van of een gele ondertoon, die als warm wordt bestempeld, of een roze ondertoon, die als koel wordt bestempeld. En natuurlijk kun je daar ook precies tussenin zitten, wanneer je een zogenaamde neutrale ondertoon hebt.
Om te bepalen wat voor ondertoon je hebt, zijn er een aantal veelgebruikte trucjes. Allereerst kun je in gewoon daglicht de kleur van je aders in je pols bepalen. Zijn je aders meer groenig, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een warme ondertoon. Zijn je aders echt blauw, dan is er grote kans dat je een koele ondertoon hebt. Zit je daar tussenin, dan ben je neutraal. Dit trucje is echter niet waterdicht. Wat voor de een al groen is, kan voor de ander nog knalblauw zijn. Daarnaast kan de kleur variëren afhankelijk van de lichtinval en de lichtsterkte. Bovendien kan de huid in de pols lichtelijk van ondertoon verschillen van die in je gezicht. Het kan dus behulpzaam zijn, maar staar je er niet blind op.
Daarnaast kan het behulpzaam zijn om na te gaan of zilver of goud je het beste staat. Laat zilver je grauw lijken, en doet goud je stralen, dan kun je erop rekenen dat je een warme ondertoon hebt. Andersom geldt precies hetzelfde. En er zijn nog een aantal dingen die je aanwijzingen kunnen geven over je ondertoon. Zo is de kans erg groot dat je een koele, of neutrale, ondertoon hebt als je zeer bleek bent. Omgekeerd hebben de meeste mensen met een wat meer getinte huid juist vaak een warme ondertoon. Ook worden mensen met een warme ondertoon vaak makkelijker bruin.
Als je er echt niet uitkomt kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een Douglas of Ici Paris XL binnen te lopen. Hier werken experts die je waarschijnlijk in een oogwenk kunnen vertellen welke ondertoon je hebt. Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het bepalen van je ondertoon is dat veel rood in je huid niet gelijk staat aan een koele ondertoon. Veel mensen hebben last van roodheid in het gezicht, wat een rozige gloed geeft en je daardoor het idee kan geven dat je een koele ondertoon hebt.
Je basis
Als je je ondertoon dan eindelijk weet kun je je foundation uitkiezen. Je hoeft niet per se een foundation met dezelfde ondertoon als je huid te nemen. Je kunt ook voor een neutrale foundation gaan, of zelfs een foundation die lichtjes naar de andere kant neigt, om je eigen kleur te corrigeren en meer naar het neutrale te trekken. Als je veel rood in je gezicht hebt, is een foundation met een lichtelijk warme ondertoon altijd de beste keus. Het gele in de foundation corrigeert het rood namelijk, terwijl het roze in een foundation met koele ondertoon het rood alleen maar versterkt.
Er zijn verschillende soorten foundations. De twee hoofdcategorieën bestaan uit vloeibare foundations en poederfoundations. Hierbij geldt dat vloeibare foundations vaak het meest natuurlijke effect geven, waar poederfoundations weer vaker beter dekken. Poederfoundations matteren ook beter. Als je een droge huid hebt, kies dan niet voor een foundation met een matterend effect: dit zal alle lijntjes en velletjes alleen maar benadrukken. Iemand met een vette huid echter, kan beter geen foundation kiezen die een
dewy effect belooft.
Foundation aanbrengen
Je kunt je foundation aanbrengen met je handen, een kwast of een spons. Je handen geven het meest natuurlijke resultaat, maar wel de minste dekking. Een kwast geeft het minst natuurlijke resultaat, maar verschillende kwasten geven verschillende resultaten. Zo heb je een platte foundationkwast, die je foundation erg dekkend aanbrengt, maar wel een streperig resultaat kan geven. Een bufferkwast is ook nog vrij dekkend, maar geeft minder kans op strepen.
Concealer
Concealer gebruik je voor twee doeleinden: om onzuiverheden weg te werken, en om donkere kringen te camoufleren. Ook bij concealer kennen we twee hoofdcategorieën: vaste concealers en vloeibare. Vaste concealers zijn het meest geschikt om puistjes en onregelmatigheden te bedekken, vloeibare concealers kunnen het beste gebruikt worden onder de ogen. Vaste concealers geven namelijk de meeste dekking, maar ogen wat onnatuurlijker omdat ze zo droog zijn. Het is belangrijk om na het aanbrengen van vloeibare concealer onder het oog, een poeder te gebruiken en het geheel af te poederen. Anders wil het nog wel eens voorkomen dat de concealer in de lijntjes onder het oog kruipt. Gebruik voor de donkere kringen onder je ogen een concealer met een warme ondertoon. De gele/perzik ondertonen van zo'n concealer corrigeren de blauwe tonen van je kringen het beste.
Poeder
Na het aanbrengen van je foundation en concealer kun je ervoor kiezen om je make-up af te poederen. Dit neemt de glans weg en houdt je make-up langer mooi. Het beste kun je hierbij kiezen voor een transparante poeder. Vaak zijn dit hele fijne poeders, die zoals de naam al zegt transparant zijn en niet waar te nemen zijn op de huid. Een gekleurde poeder geeft al gauw een onnatuurlijk effect, iets waar we natuurlijk niet voor gaan.
De rest van je make-up
Wenkbrauwen
Wat heel veel mensen vergeten bij het opmaken, maar wat o zo belangrijk is: je wenkbrauwen. Wenkbrauwen zijn een omlijsting van je gezicht, en ze iets bijtekenen doet zoveel voor je. Voor het bijtekenen kun je drie verschillende producten gebruiken: poeder, potlood en gel. Potlood is het gemakkelijkst om mee te werken, en dus aan te raden voor beginners. Gel is het meest longlasting, maar kan als snel hard en onnatuurlijk ogen. Kies voor je wenkbrauwen áltijd een assige kleur, behalve als je roodharig bent.
Oogschaduw en blush
Zo, je basis zit er nu op. Je zou nu eventueel oogschaduw en blush kunnen aanbrengen. Ook hierbij speelt de ondertoon weer een rol, kies voor een kleur die flatteert. Bij het aanbrengen van blush kun je verschillende technieken hanteren. Het belangrijkste om te onthouden is dat wanneer je een rond gezicht hebt, je je blush het beste vanaf je oor over je jukbeenderen kan aanbrengen. Een langwerpiger gezicht heeft er baat bij de blush op de appeltjes van de wangen te concentreren. Zo kun je optisch je gezichtsvorm wat bijstellen.
Mascara
Als finishing touch breng je mascara aan, eventueel kies je voor een bruine variant voor een wat natuurlijker resultaat. Een lipstick maakt het geheel helemaal af, maar als dit iets te heftig is kun je ook kiezen voor een lipgloss of zelfs een lippenbalsem die een mooie glans geeft.