Huid: huidtype, huidconditie en huidziekten

Welk huidtype heb ik? Dat is een belangrijke vraag voor het kiezen van de huidverzorging die bij je huid past. Daarnaast is het handig om de conditie van je huid te bepalen. Zo weet je beter wat je huid nodig heeft. Het herkennen van huidaandoeningen is bovendien van belang voor een goede behandeling ervan. Je huidtype, huidconditie en mogelijke huidziekten kun je bepalen door je eigen huid te vergelijken met beschrijvingen over de verschillende huidtypes, huidconditie en huidaandoeningen. Je komt mogelijke oorzaken van een droge of vette huid te weten en wat je zelf kunt doen om je huid in balans te brengen en te houden.

Inhoud


Droge huid

Een droge huid of uitgedroogde huid herken je aan een schilferige huid, schrale huid, ruwe huid, branderige huid of prikkelende huid. Je huid voelt strak en trekkerig aan en er kan sprake zijn van jeuk. Ook kun je rode vlekken hebben. Een droge huid ontstaat door een tekort aan vet (talg), dat de huid haar natuurlijk beschermlaagje geeft.

Zon en roken kunnen de huid uitdrogen. / Bron: Unsplash, PixabayZon en roken kunnen de huid uitdrogen. / Bron: Unsplash, Pixabay
Oorzaken droge huid
Zeep, zuur, alcohol en (chloor)water lossen het natuurlijke beschermlaagje van de huid op, zodat het vocht in de huid sneller verdampt. Ook het drinken van alcohol kan je huid trouwens uitdrogen, net als roken, airconditioning, centrale verwarming, kou, zon en wind. Een andere oorzaak is lang en heet douchen en je daarna stevig droogwrijven met een ruwe handdoek. Daarnaast kunnen producten die je huid afsluiten, zoals minerale oliën, je huid uitdrogen. Ze leggen een ondoordringbaar laagje over je huid, zodat je huid geen afvalstoffen meer kan afvoeren en geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Hierdoor droogt ze uit. Een droge huid kan ook erfelijk zijn en ontstaan door hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze. Bij bepaalde (huid)aandoeningen komt een droge huid vaker voor, zoals psoriasis, eczeem, hypothyreoïdie en diabetes. Ook wordt de huid droger door huidveroudering.

Wat te doen tegen een droge huid?

Een droge huid bescherm je allereerst door het natuurlijke vetlaagje aan te vullen met een natuurlijke crème, zalf of olie. Daarnaast kun je noten en vette vis eten. Deze bevatten gezonde vetten (omega-3), die via je lichaam hun weg vinden naar je huid. Verder helpt het om niet meer dan één keer per dag maximaal 5 minuten te douchen met lauw water (30 graden Celsius). Gebruik in plaats van zeep een douchecrème of -olie met een terugvettende werking en dep na het douchen je huid droog met een zachte handdoek. Neem je een bad, doe dit dan maximaal 15 minuten. Wrijf je huid na het baden en douchen in met een crème, zalf of olie. Gebruik voor het reinigen van je huid een plantaardige olie, zoals amandelolie. Verder help je je droge huid door te stoppen met roken, matig te zijn met alcohol en niet te vaak in chloorwater te zwemmen.

De meeste mensen hebben een gemengde huid. / Bron: Lecreusois, PixabayDe meeste mensen hebben een gemengde huid. / Bron: Lecreusois, Pixabay

Gemengde huid

De meeste mensen hebben een gecombineerde huid. Dit huidtype is te herkennen aan een wat glimmende huid op voorhoofd, neus en kin (T-zone) en een wat drogere, strakkere huid op de wangen. Puistjes en mee-eters ontstaan in de zogenoemde T-zone. Verzorg de vette gedeeltes als een vette huid en de droge gedeeltes als een droge huid.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid is een geïrriteerde huid, prikkelende huid, branderige huid of onrustige huid. De huid voelt trekkerig aan, jeukt of schilfert. Er kan ook sprake zijn van huiduitslag in de vorm van rode vlekken op de huid of rode bultjes. Deze kunnen overigens ook wijzen op huidaandoeningen.

Tips voor een mooie huid

Voor een gezonde, mooie huid kun je het beste verzorgingsproducten kiezen zonder geurstoffen (parfum), zeep, conserveringsmiddelen, alcohol, kleurstoffen en chemische zonnefilters. Deze stoffen in cosmetica en huidverzorgingsproducten zijn een belangrijke veroorzaker van een allergische reactie van de huid. Ook natuurlijke producten als mint en eucalyptus kunnen de huid irriteren. Wees dus voorzichtig met huidverzorgingsproducten die deze ingrediënten bevatten. Daarnaast kan een huidaandoening de oorzaak zijn van een gevoelige huid. Een voorbeeld daarvan is rosacea. Je huid kan ook van zichzelf gevoelig zijn, dan is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Kies bij een gevoelige huid voor producten met ontstekingsremmende en kalmerende ingrediënten, zoals arganolie en kokosolie.

Normale huid

Een normale huid is te herkennen als een zuivere huid, zachte huid, egale huid en elastische huid. Ze voelt glad, zacht en soepel aan en heeft een frisse teint en gezonde glans. De poriën zijn onzichtbaar en er zijn geen puistjes of mee-eters. Een normale huid verzorg je met een vochtinbrengende crème of huidolie. In winter vraagt ook een normale huid om meer voeding en bescherming met een natuurlijke crème of olie.

Bij een vette huid heb je vaker last van onzuiverheden / Bron: Giuliamar, PixabayBij een vette huid heb je vaker last van onzuiverheden / Bron: Giuliamar, Pixabay

Vette huid

Een vette gezichtshuid herken je als een glimmende huid. De poriën zijn goed zichtbaar en je hebt vaker last van puistjes en mee-eters.

Wat te doen tegen vette huid?

Een goede reiniging is voor een vette huid erg belangrijk. Hiermee zuiver je de huid van overtollige talg en vuil. Gebruik een reinigingsproduct dat het natuurlijke vetlaagje van de huid in stand houdt. Zo worden de talgkliertjes niet extra gestimuleerd, waardoor een vette huid juist verergert. Douche daarnaast niet te heet, want dit heeft hetzelfde effect op de talgklieren. Net als zeepproducten. Eet daarnaast gist, tarweolie, bonen en noten, want deze bevatten vitamine B2 en B5. Een tekort aan deze vitamines kan een vette huid veroorzaken. Drink verder voldoend water om afvalstoffen af te voeren, stop met roken en slaap en beweeg voldoende.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid is niet zozeer een huidtype, maar een huidconditie. Zo kun je een droge, vochtarme huid hebben, maar ook een vette, vochtarme huid. Een vochtarme huid heeft wel dezelfde kenmerken als een droge huid. Je kunt een vochtarme huid herkennen aan een schilferige huid, schrale huid, ruwe huid, branderige huid, jeukende huid of prikkelende huid. Om te zien of er sprake is van een vochtarme huid, duw je met je vinger je huid iets omhoog. Ontstaan dunne craquelé lijntjes, dan is je huid vochtarm.

Vochtarme huid herstellen

Een vochtarme huid herstellen doe je met producten die de vochtbalans van de huid reguleren, zodat de huid vocht beter kan vasthouden. Stoffen met vochtvasthoudend vermogen zijn bijvoorbeeld iriswortel, hyaluronzuur, collageen, glycolzuur, jojoba olie en olijfolie. Als je naast een vochtarme huid ook een droge huid hebt, is het van belang dat je het natuurlijke beschermlaagje van de huid herstelt, zodat het vocht in de huid niet kan verdampen. Stoffen die je huid hierbij kunnen helpen zijn vitamine C, vitamine B5 en vitamine B3.

Huidveroudering kenmerkt zich door rimpels, een droge huid en een doffe huid. / Bron: Geralt, PixabayHuidveroudering kenmerkt zich door rimpels, een droge huid en een doffe huid. / Bron: Geralt, Pixabay

Huidveroudering

Hoewel de ouder wordende huid niet echt een huidtype is, heeft zij wel specifieke kenmerken. Naast dat zij rimpels en lijntjes vertoont, wordt zij onder invloed van natuurlijke verouderingsprocessen slapper, doffer en valer en kan zij droog en ruw aanvoelen. Daarnaast kan zij oneffenheden vertonen. Dit komt doordat de processen in de huid zich minder optimaal voltrekken.

Doffe huid

Naarmate we ouder worden, verloopt het vernieuwingsproces van de huidcellen trager. Hierdoor vermindert het vermogen van de huid om zich te vernieuwen en herstellen. Verder neemt het aantal bloedvaten in de huid af, zodat de huid minder voedingsstoffen krijgt aangevoerd en minder afvalstoffen kan afvoeren. Deze veranderingen in de huid maken dat ze er doffer en valer gaat uitzien en oneffenheden kan vertonen. Daarnaast verandert de aanmaak van pigment, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. Om het vernieuwingsproces van de huidcellen te stimuleren, kun je cactusvijgolie gebruiken. De bloedcirculatie in de huid stimuleer je met gezichtsyoga. Om pigmentvlekken zo veel mogelijk te voorkomen, gebruik je een zonnebrandcrème zonder parfum, alcohol en chemisch zonnefilter. Deze kunnen namelijk de huid irriteren en uitdrogen, hormoonverstorend werken en pigmentvlekken veroorzaken.

Droge huid

Doordat de huid minder goed vocht kan vasthouden en het aantal talgklieren afneemt, krijg je naarmate je ouder wordt een droge huid. Deze kun je dan ook verzorgen met producten voor dit huidtype.

Slappe huid en rimpels

Een slappe huid en rimpels zijn het gevolg van een verminderde aanmaak van collageen en elastine. Doordat met het ouder worden de opperhuid (epidermis) en het onderhuids vetweefsel dunner worden en de spieren in het gezicht verslappen, kan de huid naarmate je ouder wordt gaan uitzakken. Gezichtsyoga helpt de spieren in je gezicht zo sterk mogelijk te houden en de huid te verstevigen.

Versnelde huidveroudering

De werking van vrije radicalen versnelt het natuurlijke verouderingsproces. Omdat ons lichaam naarmate we ouder worden zelf minder stoffen aanmaakt die vrije radicalen tegengaan (de zogenoemde antioxidanten), wordt het verouderingsproces onder invloed van vrije radicalen dus versterkt. Om dit proces tegen te gaan, moeten antioxidanten vooral van buitenaf worden aangevoerd. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E, vitamine C, vitamine B3, flavonoïden, die onder andere voorkomen in groene-thee-extract, granaatappelolie en druivenpit-extract en betalaïne, dat te vinden is in cactusvijgolie.

Huidziekten

Naast het bepalen van je huidtype, is het belangrijk zijn om vast te stellen of er mogelijk sprake is van een huidaandoening, die door een arts of dermatoloog behandeld moet worden. Hieronder vind je de kenmerken van een aantal huidziekten en kun je verder lezen over deze huidaandoeningen.

Psoriasis en huidschimmel

De huidziekte psoriasis wordt gekenmerkt door rode plekken met schilfers. / Bron: Hans, PixabayDe huidziekte psoriasis wordt gekenmerkt door rode plekken met schilfers. / Bron: Hans, Pixabay
Beginnende psoriasis kan zich uiten als rode plekken op de huid met witte schilfers die soms pijnlijk zijn en jeuken. Ook huidschimmel kenmerkt zich door rode plekken met schilfers en meestal jeuk.

Vitiligo

Bij witte vlekken op de huid kan sprake zijn van de auto-immuunziekte vitiligo. Hierbij ontbreekt pigment in de huid, waardoor een patroon van witte vlekken ontstaat.

Eczeem, rosacea en acne

Bij eczeem is sprake van jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Rosacea is te herkennen aan roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. De aandoening kan lijken op acne, maar komt meestal niet voor je dertigste voor. Acne is vooral te herkennen aan puistjes die rood en ontstoken kunnen zijn. Als daarbij onderhuidse ontstekingen ontstaan, kunnen later littekens achterblijven.

Striae en zwangerschapsmasker

Striae zijn eerst rode en later wittere strepen op de huid doordat het onderhuids bindweefsel is gescheurd. Dit huidprobleem komt meestal voor tijdens de zwangerschap, als de huid in korte tijd mee moet rekken met de groeiende buik, billen en borsten. Ook een zwangerschapsmasker is een typisch verschijnsel tijdens de zwangerschap. Deze huidaandoening is te herkennen aan donkerbruine vlekken op de huid, die na de bevalling meestal vanzelf wegtrekken.

Huidkanker

Een ernstige ziekte van de huid is huidkanker. Deze huidaandoening is niet gemakkelijk te herkennen, maar er zijn wel dingen waar je op kunt letten, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Onrustige moedervlekken herken je aan de vorm, kleur en grootte. Is de moedervlek (meer dan) een halve centimeter groot, asymmetrisch van vorm, heeft hij grillige en onregelmatige randen of verschillende kleuren of verandert de vlek van kleur of jeukt of bloedt hij, dan kan het verstandig zijn een dermatoloog te raadplegen.
© 2015 - 2024 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Huidverzorging is belangrijkDe huid verzorgen is heel belangrijk. Je hebt maar één huid. Hoe kun je het beste je huid verzorgen?

Wat is huidtherapie?Wat is huidtherapie?De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)) heeft onlangs een rapport uitgebracht over de toekomst van huidther…
10 gezichtsyoga-oefeningen tegen rimpels10 gezichtsyoga-oefeningen tegen rimpelsGezichtsyoga is een combinatie van gezichtsoefeningen, massage, acupressuur en ontspanning. Volgens Fumiko Takatsu, de b…
Bronnen en referenties
  • http://www.rubriek.nl/modeschoonheid/ouder_wordende_huid.php, bezocht op 29 juni 2015
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/huiduitslag-en-huidirritatie/wat-zijn-de-symptomen-van-een-geirriteerde-huid/item43482, bezocht op 29 juni 2015
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/5563-huid, bezocht op 29 juni 2015
  • http://www.huidziekte.org, bezocht op 30 juni 2015
  • http://www.dr-jetskeultee.nl/advies-voor-de-gevoelige-huid/obj7777513, bezocht op 30 juni 2015
  • http://www.dr-jetskeultee.nl/een-vochtarme-huid-en-hydraterende-stoffen/obj7777482, bezocht op 30 juni 2015
  • http://www.dermalogica.nl/nl/jouw-huid/90-een-droge-of-vochtarme-huid.html?c=28, bezocht op 1 juli 2015
  • https://www.salusi.nl/hydraterende-vocht-inbrengende-creme/, bezocht op 1 juli 2015
  • http://www.gezondheidenco.nl/herken-psoriasis-behandel-huidaandoening/, bezocht op 2 juli 2015
  • https://thuisarts.nl/eczeem, bezocht op 2 juli 2015
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/acnevulgaris.htm, bezocht op 2 juli 2015
  • https://www.mauritsklinieken.nl/hoe-herken-ik-huidkanker?gclid=CN_mjqvRu8YCFW7KtAodLlwKjg, bezocht op 2 juli 2015
  • http://www.huidkanker.nl/content/hoe-herken-je-huidkanker, bezocht op 2 juli 2015
  • http://www.gezondheidsnet.nl/huid/vitiligo-witte-vlekken-op-je-huid, bezocht op 4 juli 2015
  • http://www.ziekenhuis.nl/dossiers/huidverjonging/item25387, bezocht op 6 juli 2015
  • http://www.trendystyle.net/beauty/lichaamsverzorging/slappe-huid.html, bezocht op 21 juli 2015
  • http://plusrubriek.nl/kan-slappe-huid-steviger-maken/, bezocht op 21 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Lecreusois, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Giuliamar, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Hans, Pixabay
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 22-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.