Wat is huidtherapie?

Wat is huidtherapie? De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)) heeft onlangs een rapport uitgebracht over de toekomst van huidtherapie. De huidtherapeuten zien veel potentieel in Nederland, want de vraag naar huidzorg zal de aankomende jaren flink stijgen. Toch weten heel veel mensen nog weinig over het beroep. Huisartsen weten meestal niet eens van het bestaan af en daarbij hebben dermatologen of plastisch chirurgen vaak een lage dunk over de competenties van huidtherapeuten. Toch is huidtherapie een uniek beroep, maar wat houdt het dan precies in?

Wat is huidtherapie?

Huidtherapie is een paramedisch specialisme dat een beschadigde, gezonde of zieke huid behandelt. Je zou misschien denken dat een huidtherapeut hetzelfde doet als een dermatoloog, maar niets is minder waar; huidtherapeuten behandelen namelijk aandoeningen die zijn vastgesteld door een dermatoloog (of huisarts). Dit unieke beroep komt alleen in Australië en ons land voor als specialisme. De eerste generatie huidtherapeuten ontstond zo rond de jaren ’80 en dichtte hiermee de kloof tussen het schoonheidsspecialisme en dermatologie. Huidtherapie wordt daarom wel eens omschreven als ‘’een echte aanvulling op de dermatologie’’.

Huidtherapie is in het leven geroepen om de patiënten te behandelen met huidproblemen. Patiënten die al bij een dermatoloog gelopen hebben, worden soms doorverwezen om de huidaandoening bij de huidtherapeut te laten behandelen. Enkele behandelingen die een huidtherapeut kan uitvoeren zijn laser/lichttherapie, littekentherapie, oedeemtherapie en peelingbehandelingen. Bovendien kan de specialist een actieve rol spelen bij wondverzorging van de patiënt. Op deze manier wordt de laagcomplexe zorg uit handen genomen van de dermatologen zodat deze artsen worden ontlast en vooral worden ontzien van de zorgbudgetten.

In sommige ziekenhuizen bestaat er dus wel degelijk een nauwe samenwerking tussen de afdeling dermatologie en de huidtherapeut. Aandoeningen die deze specialisten vooral behandelen zijn acne, overbeharing, oedeem en pigmentvlekken. Maar het blijft niet alleen bij het behandelen; het vak heeft namelijk ook een psychologische kant. Veel patiënten hebben naast hun reguliere medische klachten ook last van geestelijke problemen, zoals schaamte of onzekerheid. Een huidtherapeut hoort daarom begrip te tonen en de patiënt het zelfvertrouwen weer teruggeven.

Laser/lichttherapie

Deze therapievormen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zit er wel een verschil in. Laserlichttherapie gebruikt immers een veel grotere lichtintensiteit dan lichttherapie.
Laser/lichttherapie wordt ingezet bij o.a. overbeharing, pigmentstoornissen en vaatproblemen.
Maar ook is het mogelijk laser/lichttherapie in te zetten bij huidverbetering, huidverjonging en littekens.

Littekentherapie

Er bestaan diverse behandelmethodes voor littekens. De behandelwijze hangt echter af van de patiënt zijn klachten en het soort litteken. Daarom wordt er door middel van een intakegesprek eerst een behandelplan opgesteld om de littekens zo veel mogelijk te verminderen, te verbeteren en uiteindelijk de uitingsvormen van het litteken op te heffen. Enkele behandelmethodes zijn camouflagetherapieën, littekenmassages, siliconenpleisters, glycolzuurpeelingen, lira-peelingen, microdermabrasie of lymfetape.

Oedeemtherapie

Bij deze vorm van therapie wordt de abnormale vochtophoping door middel van verschillende behandelmogelijkheden verminderd. Enkele behandelmethodes zijn Ademtherapie, Compressietherapie, lymfetaping, manuele lymfdrainage en oefentherapie.

Peelingbehandeling

Naarmate we ouder worden, gaat de kwaliteit van onze huid achteruit. Niet alleen de zon, maar ook roken, stress en hormonale veranderingen hebben een oorzaak. Het gevolg is vaak een grauwe, niet- stralende huid. Maar gelukkig is hier wat aan te doen. Door middel van een peeling worden de beschadigde huidcellen verwijderd. Vervolgens komt de gezonde huid aan het oppervlak waardoor de huid weer kan stralen.

Persoonlijkheid van een huidtherapeut

Het beroep als huidtherapeut is niet altijd even gemakkelijk. Competenties die een huidtherapeut zeker moet hebben zijn vooral empathie, mensenkennis en communicatieve vaardigheden. Als specialist zijn deze eigenschappen cruciaal vanwege het feit dat emotionele gebeurtenissen bijna wel elke dag voorkomen. Zo hebben huidtherapeuten vaak patiënten die bijvoorbeeld een borstamputatie hebben gehad of andere vormen van kanker. Als huidtherapeut dien je hier dus goed mee om te kunnen gaan. Tot slot is het van belang dat een huidtherapeut nauw samen wilt werken met andere zorgprofessionals, zoals artsen, verpleegkundigen, dermatologen etc. om de zorg zo effectief te laten verlopen.

Veranderingen in de zorg

Er is veel verandert in de zorg- en zo ook bij het beroep huidtherapie. De zorg verplaatst zich bijvoorbeeld steeds meer van ziekenhuizen naar de wijk. Wijkverpleging is een ‘hot’ onderwerp en daar spelen huidtherapeuten ook op in. Zo geven zij meer preventieve voorlichting dam ooit, werken ze samen met andere specialisten en doen ze praktijkgericht onderzoek in de wijk.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverjonging en behandelmethodenHuidverjonging en behandelmethodenEen strakke huid zonder rimpels op later leeftijd is niet veel van ons gegund. Toch is huidverjonging, een strakke huid…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Acne behandelenAcne behandelenOndanks dat er geen behandeling is die acne volledig kan verhelpen, zijn er meer dan genoeg behandelingen beschikbaar di…
Exfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid betekent letterlijk “verwijderen van lagen”. Het is een techniek die wordt gebruikt om…

Vitamine E: onmisbaar voor de huidVitamine E: onmisbaar voor de huidVitamine E is voor je hele lichaam belangrijk, maar voor je huid is deze vitamine essentieel. Vanwege haar positieve inv…
Huid: huidtype, huidconditie en huidziektenWelk huidtype heb ik? Dat is een belangrijke vraag voor het kiezen van de huidverzorging die bij je huid past. Daarnaast…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rhythmuswege, Pixabay
  • Foto: Pixabay
  • Huidtherapie (2015). Huidtherapie. Geraadpleegd op zaterdag 25 juli 2015, van http://www.huidtherapie.nl/
  • De Haagse Hogeschool (2015). Bachelor studies aanbod opleidingen - huidtherapie voltijd, even voorstellen. Geraadpleegd op zaterdag 25 juli 2015, van http://www.dehaagsehogeschool.nl/bachelorstudies/aanbodopleidingen/huidtherapie-voltijd/even-voorstellen
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.