Met de juiste voeding houd je je haren mooi en gezond
Iedereen kent het wel: wanneer je haar niet goed zit, er dof en dun uitziet, voel je je niet happy. Een mooie, glanzende, gezonde haardos daarentegen zorgt ervoor dat je je ook in het algemeen beter voelt. Als je buiten komt bij de kapper met een kapsel dat helemaal naar je zin is, glanzen niet alleen je haren, maar straal je helemaal. Jammer genoeg hebben de meesten onder ons wel eens te kampen met periodes waarin onze haren er wat dof, breekbaar en dun uitzien. Of met periodes waarin we meer haren verliezen dan normaal. Met de juiste voeding kan je je haren weer gezond krijgen.
Haar: structuur en levenscyclus
Een gezonde volwassene heeft 100.000 tot 150.000 hoofdharen. Een menselijk haar heeft een complexe structuur maar eenvoudig uitgelegd bestaat een haar uit twee delen: de
schacht en de
wortel.
- De schacht is het gedeelte dat we kunnen zien, dat wat we haar noemen. Het zijn eigenlijk dode cellen die voor het grootste deel bestaan uit keratine, een proteïne. Omdat haren uit dode cellen bestaan kunnen beschadigde haren zichzelf niet herstellen.
- De wortel is het levende deel en zit in de hoofdhuid. Hij is ingeplant in een haarfollikel. De haarfollikel is de kern waaruit het haar groeit.
De haarcyclus bestaat uit drie fasen:
- de anagese fase: dit is de actieve groeifase waarin een nieuwe haarwortel groeit, het begin van een nieuw haartje dus. Deze fase duurt 2 tot 6 jaar.
- de catagene fase: dit is een overgangsfase waarin de groei vermindert en het haar zich voorbereidt om uit te vallen.
- de telogene fase: in deze rustfase komt het haar los zitten en valt uit doordat er al een nieuw haartje klaar zit om te groeien.
Haar groeit 1 cm tot 1,25 cm per maand. Elk haartje gaat 1 tot 6 jaar mee. Per dag verliezen we ongeveer 100 haren. Die worden telkens vervangen door nieuwe haren.
Welke omstandigheden zijn nadelig voor het haar?
Gezonde mensen hebben meestal ook gezonde haren.Tenzij natuurlijk de haren beschadigd zijn door te vaak kleuren, permanenten enzovoort. In bepaalde omstandigheden kunnen de haren er dof en breekbaar gaan uitzien en kunnen ze zelfs meer haren uitvallen dan normaal. Dit kan gebeuren bij o.a.
- snel gewichtsverlies
- menopauze
- bepaalde medicijnen zoals antidepressiva
- chemotherapie
- stress
- zwangerschap
- tekort aan bepaalde voedingsstoffen
- leeftijd
- wisselen van de seizoenen
- overmatig gebruik van koffie en alcohol
- roken
Een juiste voeding houdt je haar gezond
Een evenwichtig eetpatroon is niet alleen goed voor je gezondheid, het kan ook je haren versterken en gezonder maken. Shampoo, balsem en voedende crèmes kunnen wel iets helpen maar doen niet genoeg om je haren te beschermen in moeilijke omstandigheden. Om je haren mooi glanzend te laten groeien, heeft je lichaam voldoende eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen nodig. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten meer haarversterkende voedingsstoffen dan andere.
Met deze voedingsmiddelen kan je de conditie van je haar verbeteren:
Bonen
Bonen zitten vol gezonde plantaardige eiwitten en bevatten ijzer, zink en biotine. Biotine versterkt de haren en zink werkt preventief tegen haaruitval. IJzer zorgt dan weer voor voldoende zuurstoftoevoer naar de hoofdhuid.
Groene groenten
Groene groenten zoals broccoli, snijbiet en spinazie bevatten veel ijzer en veel vitamine A en C. Deze vitamines zijn nodig voor het aanmaken van talg, een olieachtige stof die afgescheiden wordt uit de haarfollikels en essentieel is voor de haargroei.
Vette vissoorten
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, sardienen, tonijn en haring bevatten veel vitamine B12 en ijzer. Ze zijn ook een rijke bron van omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn nodig om de hydrolipidenfilm samen te stellen die de haren vol en gezond houdt. Volgens sommige studies zouden ze ook een remmende werking hebben op het hormoon dat verantwoordelijk is voor haaruitval. Ze werken mee aan de productie van keratine, de proteïne in de haarschacht.
Bosbessen en veenbessen
Bosbessen en veenbessen bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C voedt de haarfollikels in de hoofdhuid en is dus essentieel voor gezonde haren. Bosbessen en veenbessen zijn ook rijk aan antioxidanten die de bloedcirculatie op de hoofdhuid verbeteren en zo ook de haargroei stimuleren.
Avocado
Avocado wordt vaak verwerkt in verzorgingsproducten voor droog en beschadigd haar. Je kan natuurlijk ook gewoon avocado eten want het is een vrucht die rijk is een vitamine B en E. Die versterken het haar en bevorderen de haargroei.
Zoete aardappel
Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine houdt de hoofdhuid gezond. Bij een tekort aan vitamine A kan de hoofdhuid gaan jeuken en kan je last krijgen van roos.
Mager vlees
Mager vlees zoals kip en kalkoen bevat veel proteïnen. Omdat haar hoofdzakelijk bestaat uit keratine (een proteïne) is het belangrijk dat je veel proteïnen in je dieet opneemt. Die zorgen voor een gezonde keratineproductie en houden de haarfollikels gezond.
Eieren
Eieren zijn uiteraard een goede bron van proteïnen.
Noten en granen
Een ontbijt met noten en granen is goed voor je haar! Ze voorzien je van ijzer, zink, selenium en vitamine B waardoor je je haar goed doorvoed en glanzend houdt. Ze bevatten ook foliumzuur dat de productie van haarcellen bevordert.