Tanden bleken: Laser, bleekmiddel of doe-het-zelf?

Tanden bleken? Naar mate men ouder wordt, kleurt het gebit van nature steeds meer donker. Dit betreft een natuurlijk proces. Het verschilt per persoon op welke wijze en snelheid het gebit verkleurt. Daarnaast hebben verschillende externe factoren invloed op de kleur van de tanden. Om de verkleuring tegen te gaan, kan men het gebit bleken. Naast de professionele behandeling door deskundigen, is een doe-het-zelf-pakket verkrijgbaar bij de drogist. Wat moet u weten, voor u gaat bleken?

Tanden bleken

Een mooie witte glimlach? Het gebit verkleurt van nature, waardoor de tanden naar mate men ouder wordt, steeds minder wit zullen zijn. De natuurlijke kleur van de tanden verschilt per persoon. Daarnaast verschilt de wijze en snelheid van het verkleuren per persoon. Externe factoren die van invloed kunnen zijn op de verkleuring van tanden:
  • aanslag door Voedsel
  • aanslag door Drinken: koffie | thee | fris
  • aanslag door Roken
  • aanslag door Alcohol

Indien men niet tevreden is met de kleur van het gebit, is het mogelijk de tanden te behandelen. Ook als er sprake is van één of enkele donkere kiezen/tanden door zenuw- of wortelkanaal problemen, kan de tandarts zorgen voor een mooiere natuurlijke kleur. Tanden bleken, wordt regelmatig gedaan. De behandeling van een verkleuring heeft echter niet altijd het gewenste resultaat. En bepaalde verkleuringen kunnen -afhankelijk van de behandeling- na een aantal maanden tot een aantal jaar weer terugkomen. Verder is niet bekend of er schadelijke gevolgen zijn op de lange termijn. Het is derhalve van belang goede voorlichting te verkijgen, waarbij rekenig wordt gehouden met het betreffende gebit.

Het is mogelijk de tanden te laten bleken met een professionele behandeling door een deskundige. Maar u kunt ook een doe-het-zelf-pakket bij de drogist aanschaffen. Indien u kiest voor een professionele behandeling, heeft u vervolgens de keuze uit bleken door middel van een bleekmiddel of bleken door middel van laserbehandeling.

Tanden / kiezen verkleurd door zenuw- wortel problematiek

Als tanden of kiezen zijn verkleurd, door een afstervende zenuw of een wortelkanaalbehandeling, kan de tandarts de betreffende verkleuring van binnenuit bleken. In de tand of kies wordt een bleekmiddel aangebracht. Vervolgens wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. In de opvolgende dagen zal de tand geleidelijk lichter worden en na een (eventuele) nabehandeling zal de tand worden afgesloten met een definitieve vulling.

Tanden bleken door deskundige: Bleekmiddel

De tandarts kan het gebit reinigen door middel van bleekgel. Hij brengt dat op de tanden aan, waarna de gel een bepaalde tijd moet inwerken. Met een laserlamp kan dit eventueel versneld worden. Indien noodzakelijk kan de tandarts tevens een gipsafdruk maken van het gebit, waarna een passende kunststof lepel mee naar huis moet worden genomen, om thuis te vullen met een bleekgel.Vervolgens moet de gevulde lepel diverse uren in de mond gehouden worden. Na één tot vier weken is het resultaat te zien.

Tanden bleken door deskundige: Laser

Door laser de tanden bleken, wordt meestal uitgevoerd in klinieken. Deze wijze van het bleken van tanden, is tot op heden het meest succesvol gebleken. Het reinigen duurt ongeveer een uur en het resultaat is meer langdurig dan alle andere bleekmethoden. Meestal is slechts één behandeling noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken. Voor zover bekend is deze wijze van bleken veilig.

Eerst worden de mogelijkheden bekeken die leiden tot het beste resultaat. Vervolgens wordt het gebit gepolijst. Eventuele uitwendige verkleuringen -veroorzaakt door bijv. koffie of thee- worden eerst verwijderd. De te bleken delen worden ingesmeerd met een speciale gel die erna geactiveerd wordt door laserstralen. Het tandvlees wordt tijdens de laserbehandeling beschermd door een kunsthars-laag. De tanden krijgen vervolgens -eveneens met behulp van de lasertechniek- een fluorbehandeling, zodat het gebit minder vatbaar is voor tandbederf.

Bij bleken door middel van laserbehandeling wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke chemische stoffen of een thermische lamp, die eventueel reacties kan opleveren. Om de nieuwe kleur zo lang mogelijk vast te houden wordt, na de behandeling aanbevolen, te blijven poetsen met een speciale tandpasta, die verkrijgbaar is bij de kliniek van behandeling.

Tanden bleken: Doe-het-zelf-pakket

Om de tanden te bleken, is het mogelijk een doe-het-zelf-pakket bij de drogist aan de schaffen. Deze vrij verkrijgbare middelen mogen echter volgens de Warenwet, slechts een zeer klein percentage bleekmiddel bevatten. De middelen verkrijgbaar bij de drogist kunnen derhalve niet werken. Een uitzondering op deze wetenschap, zijn middelen van buiten de Europese Unie. Die produkten kunnen namelijk wél werkzame hoeveelheden bleekmiddel bevatten.
De doe-het-zelf-pakketjes zijn wél veel goedkoper, dan een behandeling door een deskundige.

Gezien het belang van gezonde en sterke tanden, wordt in Europa geadviseerd de tanden te laten bleken door een deskundige. In de Verenigde Staten bleekt men de tanden echter gemiddeld één keer per week tot één keer per maand zelf, met produkten aangeschaft bij de drogist. Aangezien er nog altijd geen negatieve gevolgen bekend zijn, terwijl het gebruik enorm is toegenomen, zou het advies in Europa om de tanden te laten bleken door een deskundige, ook slechts op financieel belang gebaseerd kunnen zijn. Indien men in Europa geen werkzame doe-het-zelf-pakketjes kan verkrijgen, blijft men afhankelijk van (dure) deskundigen. Daarnaast is het vreemd dat tandartsen en specialisten de doe-het-zelf-pakketjes als mogelijk schadelijk bestempelen, terwijl volgens de Warenwet onvoldoende werkzame hoeveelheden bleekmiddel aanwezig is. Derhalve zou van schade ook geen sprake kunnen zijn.

Maar dat is slechts speculatie. Wie belang hecht aan een verzorgd gebit met sterke tanden, zou voorzichtig moeten zijn met het nemen van risico's.
© 2008 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken in NederlandTanden bleken in NederlandWitte tanden: iedereen wil ze, niet iedereen heeft ze. Er zijn allerlei middeltjes te koop en ook met huis- tuin- en keu…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…

Plastische chirurgie - Bilvergroting, bilimplantatenEen bilvergroting is een procedure van de plastische chirurgie waarbij de grootte en vorm van de billen veranderd wordt…
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.