Zonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de test

Zonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de test De meesten onder ons kopen elk jaar nieuwe zonnebrandcrème. Vaak is de vorige tube nog halfvol, maar doen we hem toch weg voor de zekerheid. Bovendien staat op de tube zelf dat het maar twaalf maanden goed blijft. Wat zou er gebeuren als we de zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken? Vermindert de werking en is het gevaarlijk voor het lichaam?

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is verkrijgbaar in verschillende factoren. Welke factor je nodig hebt, hangt af van je huidtype en gevoeligheid voor de zon. Dat is ook onmiddellijk het belangrijkste doel van de zonnebrandcrème, je beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Zonnebrandcrème zou verschillende huidkankers kunnen voorkomen bij personen die vaak blootgesteld zijn aan de zon. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat je crème goed werkt.

De test

Onderzoek

Test-Aankoop heeft een onderzoek gedaan met vijf crèmes om te controleren of de zonnebrandcrème elk jaar opnieuw moet aangekocht worden zoals op de verpakking geschreven staat. Op de meeste verpakkingen zal je lezen dat je zonnebrandcrème twaalf maanden goed blijft. Daarna moet hij weggegooid worden. De vijf crèmes die onderzocht werden zijn op het moment van aankoop onderzocht op hun werking. Daarna zijn ze een jaar lang bewaard gebleven. De producten hebben dezelfde factoren gehad als een zonnebrandcrème die iedereen in huis heeft, namelijk in warmte leggen, op een koelere plaats leggen, in het vliegtuig en in de zon leggen. Bovendien is hij verschillende keren geopend. Na een jaar werden deze crèmes opnieuw gecontroleerd op hun werking.

Resultaat

Het resultaat mag er zijn. De zonnecrèmes die na een jaar onderzocht werden waren nog even effectief als een jaar geleden. De crème heeft nog dezelfde werking en beschermt nog altijd tegen de UVA-stralen van de zon. Elk jaar een nieuwe crème kopen is volgens Test-Aankoop pure verspilling. Test-Aankoop vindt het daarom belangrijk dat er een verandering komt in de houdbaarheidsdatum. Er wordt geijverd om een uiterste houdbaarheidsdatum op zonnebrandcrème te zetten. Op die manier weet de consument exact tot wanneer de crème werkt en veilig is. Nu kan het probleem ontstaan dat je niet goed meer weet wanneer je de zonnebrandcrème gekocht hebt. Daardoor weet je ook niet goed wanneer de twaalf maanden voorbij zijn.

Hoe bewaar ik mijn zonnebrandcrème het beste?

Tijdens de zomer als je de zonnebrandcrème gebruikt is het beter om deze nooit geopend achter te laten. Verder kan het ook helpen om hem niet in de zon te laten liggen. Na de zomer kan je de crème het beste bewaren op kamertemperatuur. Zet de zonnebrandcrème in een koele en droge ruimte.

Zelf kan je ook altijd nakijken of je zonnebrandcrème nog wel goed is. Dit kan je doen door er aan te ruiken. Wanneer het product niet meer de normale geur heeft, wordt het product beter weggegooid. Wanneer het product nog goed ruikt kan je het gewoon gebruiken. Merk je na correct gebruik dat het product toch een mindere werking heeft, is het beter om deze niet meer te gebruiken.

Hoe gebruik ik correct een zonnebrandcrème?

Een groot aantal mensen koopt een tube waar zonnebrandcrème opstaat en smeert er maar op los. Vaak niet op de correcte manier. Plekken worden overgeslagen met de reden dat men zich op die plek niet verbrandt. Verder wordt te dik of te dun gesmeerd. Ook wordt er vaak te weinig of teveel gesmeerd. Vaak denken mensen dat ze volledig beschermd zijn omdat ze ingesmeerd zijn terwijl dit niet waar is als je niet correct smeert. Enkele tips bij het smeren:
  • Smeer voldoende van de crème per smeerbeurt
  • Smeer je in dertig minuten voor je in de zon gaat
  • Blijf je voor een langere periode in de zon, smeer je dan elke twee uur opnieuw in
  • Sla geen plaatsen over omdat je denkt dat de zonnestralen op die plek niet komen, denk hierbij vooral aan de rug van je voet en achter de oren
  • Smeer jezelf vaker in als je huid met zand of water in contact komt. De meeste crèmes hebben een beschermende laag tegen water. Toch zal deze na verloop van tijd dunner worden waardoor je niet goed beschermd bent. Ook wanneer je zweet smeer je beter een keer extra.
  • Ook al zit je in de schaduw of onder de parasol, je krijgt nog altijd UV-stralen op de huid. Kies voor een crème die je beschermt tegen UV-stralen en smeer je ook in als je in de schaduw zit.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: zin en onzin creme voor decolleteBeauty: zin en onzin creme voor decolleteJe hebt tegenwoordig overal crème voor, dus zo gek is het niet dat het decolleté ook een ‘eigen’ crème krijgt. Hoe zinvo…
Clearasil, het middel tegen puistjesClearasil heeft verschillende producten gemaakt die helpen om jeugdpuistjes te bestrijden. In dit artikel kun je over de…
Beauty: droge lichaamshuidBeauty: droge lichaamshuidDe wintermaanden zijn bij uitstek maanden om een (te) droge huid te hebben. Wat is daar op eenvoudige wijze tegen te doe…
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…

Beauty: Geen glans maar matte make-upBeauty: Geen glans maar matte make-upAls je het gemiddelde make-up-pallet bekijkt, dan zie je in veel producten een glans terug. Soms schitterend met extra z…
Je make-up veranderen als je ouder wordtJe make-up veranderen als je ouder wordtMake-uptrends veranderen met de seizoenen, maar daarnaast speelt de leeftijd ook een rol bij hoe je je opmaakt. Relatief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • https://www.test-aankoop.be/gezondheid/geteste-producten/nieuws/zonnecreme-is-meer-dan-een-jaar-bruikbaar
  • http://www.huidinfo.nl/zonnebrandcreme.html
  • http://www.zonnebrandtest.be/zonnecreme-aftersun-bewaren
Reactie

Dh Masselink, 07-04-2018
Heb op 07 april b d Lidl een tubetje Cien Sun Lotion Sport factor 30 aangeschaft. Waar vindt ik de uiterste verloop datum op het tubetje?
mvg

Rob Mass. Reactie infoteur, 09-04-2018
Hallo, meestal vind je op de tube een afbeelding van een klein potje met deksel. Daar staat dan bv. 6m in. Dit wil zeggen dat vanaf het openen van het product het nog 6 maanden goed blijft. Als dat niet het geval is zie je op de bovenkant of onderkant van de tube een uiterste vervaldatum staan.

Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.