Beauty: Geen glans maar matte make-up

Beauty: Geen glans maar matte make-up Als je het gemiddelde make-up-pallet bekijkt, dan zie je in veel producten een glans terug. Soms schitterend met extra zilver-, goud- of bronspigmenten om de glans te benadrukken en soms een zachte, meer ingetogen glans. Daar is begin van de 21ste eeuw mat bijgekomen en hoewel nog niet iedereen het omarmd heeft, zie je steeds meer mat in make-up terug. Wat is er zoal en hoe pas je het toe?

Schoonheid op de juiste manier benadrukken

Make-up wordt door de meeste mensen gebruikt om of de natuurlijke schoonheid iets te benadrukken, om het net iets mooier te maken dan het in werkelijk is of om een statement te maken. Dat doen we al eeuwen en is de gewoonste zaak van de wereld. Dit neemt niet weg dat ook iedere periode trends kent en ook dat is er al eeuwen. Echter, of matte make-up trendgevoelig is, valt nog te bezien. Matte make-up is sowieso voor een bepaalde doelgroep beter. Denk hierbij aan vrouwen op middelbare leeftijd of ouder, maar ook als je van nature een nogal vette huid hebt kan matte make-up het net iets rustiger maken. Matte make-up lijkt een blijvertje.

Wat is er zoal en hoe pas je het toe?

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay
Een goede basis
Het begint ook bij matte make-up met een goede foundation, met daaronder een dagcrème afgestemd op het huidtype. Een foundation dient nooit dik opgesmeerd te worden en bovendien dient de foundation altijd goed tot in de hals uitgesmeerd te worden. Er mogen geen overgangslijnen zichtbaar zijn in de hals, maar het moet vloeiend overgaan in de hals naar de natuurlijke kleur. De ene foundation is wat ‘droger’ van structuur dan de ander en dat is veelal heel persoonlijk wat je als prettig ervaart. Bovendien heeft het effect van een foundation te maken met je eigen huid. Is je eigen huid immers wat vetter van structuur, dan zal de foundation net iets eerder gaan glanzen, dan wanneer je een droge huid hebt.

Bron: Aniepanes, PixabayBron: Aniepanes, Pixabay
Als je foundation voor je gevoel niet mat (genoeg) is, probeer dan met een beetje poeder te deppen. Dit kan een vaste of losse poeder zijn. Bij losse poeder goed uitkijken dat er niet te veel op de kwast komt. Even afblazen voordat je de kwast bij je gezicht houdt, is dus aan te raden. Er zijn losse poeders met extra fijne pigmenten, deze fixeren en matteren je foundation desgewenst prima. Bijvoorbeeld Transculent powder extra fine van Make-up Studio.

Mooie ogen

Bij de ogen zie je voor de avondmake-up nogal eens glans en dat kan prima. Zeker als deze net boven de arcadeboog is aangebracht. Heb je echter wat hangende oogleden of lijntjes om de ogen, dan kan een matte oogschaduw beter zijn. Het beeld van je gezicht oogt rustiger, kleuren komen intenser over en het legt niet de nadruk op datgene waar je ook geen nadruk op wilt leggen. Bovendien, als we make-up zien als verfraaiing van het uiterlijk, dan geeft matte oogschaduw een veel natuurlijker beeld.

Er zijn verschillende oogschaduws waar helemaal geen glimmertje in zit en deze zijn prima voor een mooi matte oogschaduw op de ogen. Sla de potjes oogschaduw in crèmevorm echter niet over. Gevoelsmatig krijg je meer glans, maar dat is niet altijd waar. Ook crème kan juist matte ogen opleveren. Bijvoorbeeld die van Dior, Diorshow met Fushion mono matte mirage.

Bron: AdinaVoicu, PixabayBron: AdinaVoicu, Pixabay
Subtiele lippen
Er wordt weleens gedacht dat lippen altijd veel glans moeten hebben, maar dat is niet waar. Met wat glans maak je lippen wel voor het oog iets groter en voller. Echter, als je een subtiel plaatje neer wilt zetten, kan een matte lippenstift prima. Probeer altijd wel eerst met een lippenpotlood een lijntje op de lippen te zetten waarbinnen je gaat kleuren. Volg je natuurlijke liplijn in deze. Dit voorkomt uitlopen van de lippenstift en dan maakt het niet uit of je glans of mat gebruikt. Bij ieder merk, hoe duur dan ook, kan dit gebeuren. Zet het lijntje op de rand van de lippen en er niet overheen (het lijkt of je de lippen zo groter maakt). Kleur de lippen in met dezelfde kleur en werk tot aan de liplijn. Mooie matte kleuren onder andere die van Bourjois, bijvoorbeeld de rouge edition velvet.

Wil je langer plezier hebben van je lippenstift, dan is een lippenstift die een (werk)dag blijft zitten, wellicht zinvol. Bij veel merken zie je dan echter dat er eens soort glans overheen moet om de lippenstift te fixeren. Maar er zijn er ook die een matte finishing touch geven. Always on matte liquid lipstick van Smashbox is er zo een.

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay
Meer kleur met blush
Wil je iets meer kleur in je geschikt dan kan een blusher geschikt zijn om toe te passen. Een blusher altijd subtiel gebruiken, je hebt er snel te veel van op het gezicht. Met een kwast aanbrengen en altijd eerst de kwast afblazen alvorens deze langs de huid te halen. Blushers zijn vaak al mat maar MAC heeft blushers die mat blijven én lang blijven zitten, ook als de gezichtshuid wat gaat glanzen. Voorkom in ieder geval de blushers met een zilver-, goud- of bronsglimmertje.

Wil je de kleur toch net even iets intenser opzetten, gebruik dan geen kwast maar een sponsje. Er zijn speciale sponsjes voor blush op de markt.

Nagels

De handen zijn een visiteplaatje en daarmee ook de nagels. Voor menig vrouw ligt het in het verlengde van een mooie make-up en niet zelden krijgen de nagels de kleur die ook op de lippen toegepast wordt. Je kunt de nagels zelf lakken of laten lakken. Gewone nagellak of gelnagellak. Er zijn inmiddels vele matte nagellakkleuren op de markt. Het nadeel van de gewone matte nagellak is dat deze minder goed blijft zitten. Dit geldt overigens niet voor gelnagellak, want dat is een heel ander proces.

Minder goed zittende nagellak kan je oplossen door alleen de topcoat in een matte variant te nemen. Zo kan je iedere willekeurige nagellak aanbrengen en dus ook gewoon een met glans. Pas de matte topcoat toe en je hebt en je hebt een matte nagellak. Er zijn verschillende merken met matte topcoats, bijvoorbeeld OPI of Hema.

Tot slot

Matte make-up is er in vele kleuren en veelal vast opgenomen in het assortiment van de meeste cosmeticamerken. Het is soms mooier, soms stoerder en soms maakt het het geheel subtiel af. Dat maakt dat de matte make-up een vaste plaats heeft ingenomen en al lang geen trend meer te noemen is.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Lippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsLippen een andere vorm geven met lipstick en make-up trucsNiet iedereen is gezegend met een mooie, goed gevormde mond. Wel kan men de vorm wat veranderen door het gebruik van de…
Speciale concealer en make-up voor huidimperfectiesSpeciale concealer en make-up voor huidimperfectiesBij huidimperfecties, zoals o.a. puistjes, donkere kringen onder de ogen en rode vlekjes is het gebruik van een goede co…
Lippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift en lipgloss; verwant en toch verschillend. Lipstick is een vettig goedje met een duidelijke kleur dat je met…

Sugar Bears: vitaminen voor het haarSugar Bears: vitaminen voor het haarSugar Bears zijn een vitaminesupplement verpakt als snoepje dat naar Nederland is over komen waaien vanuit de Verenigde…
Zonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de testZonnebrandcrème gebruiken na houdbaarheidsdatum: de testDe meesten onder ons kopen elk jaar nieuwe zonnebrandcrème. Vaak is de vorige tube nog halfvol, maar doen we hem toch we…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.