Cellulitis? Zo kun je deze voorkomen en bestrijden!

Cellulitis? Zo kun je deze voorkomen en bestrijden! In de cosmetische industrie wordt met cellulitis de bobbelige, oneffen structuur van de huid en het bindweefsel dat zich vlak onder de huid bevindt bedoeld. Veel vrouwen, ca. 90%(!), hebben in meerdere of mindere mate last van dit volkomen onschuldige, maar niet fraai uitziende verschijnsel. Meestal vormt cellulite zich op de billen, benen en dijen. Onder invloed van hormoonveranderingen kunnen de bindweefselbanden die in het vetweefsel liggen opzwellen, met als gevolg een de laag met collageenbanden zichtbaar wordt. Dit wordt ook wel een sinaasappelhuid genoemd. Het is een misvatting dat deze lelijke putjes in de huid verband houden met het gewicht en de omvang van de persoon in kwestie. Slanke dames hebben evengoed last van cellulitis als dat de wat stevigere vrouwen dat hebben. Het vetpercentage zegt dus niets over de mate waarin cellulite aanwezig is.

Welke zaken veroorzaken een sinaasappelhuid?

Cellulitis wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren:
  • Hormonale veranderingen
  • Je levensstijl
  • Een gebrek aan lichaamsbeweging
  • Je dieet
  • Het verouderingsproces

Hormonale veranderingen

Cellulite ontstaat onder invloed van hormonale veranderingen. Periodes waarin mensen te maken krijgen met schommelingen zijn de puberteit, de overgang, maar zwangerschap en het gebruik van de pil hebben een effect op je hormoonhuishouding.

Je levensstijl

Een sinaasappelhuid kan worden verergerd door slechte gewoonten als roken, alcoholgebruik en te weinig drinken. De extra afvalstoffen die je in je lichaam stopt, moeten ook weer worden afgevoerd. Dit gebeurt deels via de huid en gaat ten koste van de huidcellen. Wanneer deze beschadigd raken, neemt de kans op een sinaasappelhuid toe.

Een gebrek aan lichaamsbeweging

Een mens is gemaakt om te bewegen, maar in de huidige samenleven doen we dit te weinig. We zitten op kantoor of om te ontspannen kruipen we achter de pc of kijken we televisie. Door een gebrek aan beweging vermindert de doorbloeding van onze weefsels, wat het ontstaan van cellulite vergemakkelijkt.

Je dieet

Bij het overmatig eten van ongezonde voeding, krijgen je cellen steeds minder voedingsstoffen aangevoerd. Hierdoor zullen ze sneller beschadigen of zelfs sterven, wat het weer moeilijker maakt om de afvalstoffen van je lichaam af te voeren. Door dit proces zullen de vetcellen meer vet in zich opnemen, met als resultaat een bobbelige huid.

Het verouderingsproces

Naarmate je ouder wordt, neemt de dikte en de elasticiteit van het bindweefsel in de huid af. Cellulite dat al aanwezig was, maar niet of nauwelijks zichtbaar was, zal steeds beter te zichtbaar worden.

Nu je weet wat de oorzaken zijn van het krijgen van een sinaasappelhuid, weet je dus ook welke gewoonten je kunt aanpassen om de vorming ervan te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wat als je al cellulitis hebt? Kun je hier nog vanaf komen?

Tips voor het bestrijden van cellulitis

Het is lastig om eenmaal gevormde cellulite geheel te laten verdwijnen. Het is wel goed te doen om de cellulitis te laten afnemen en te voorkomen dat nieuwe cellulitis ontstaan. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er geen cellulite meer vormt en dat de ernst van de eenmaal bestaande cellulite afneemt.

Drink minimaal anderhalve liter water per dag

Alleen wanneer je voldoende vocht binnenkrijgt, is het lichaam in staat om de afvalstoffen in het lichaam goed af te voeren. Zo geef je je lichaam de kans om een gladde huid zonder bobbels of andere oneffenheden te ontwikkelen. Probeer naast water groene thee te drinken. Overdrijf hierin trouwens niet. Wanneer je meer dan drie liter water per dag drinkt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Let op wat je eet

Vermijd fastfood en kant-en-klaarmaaltijden en zorg dat je voldoende vezels, groenten en fruit eet. Vitamine C voorkomt dat collageen wordt afgebroken en houdt de huid elastisch. Verder heeft een aantal gezonde producten een ontgiftende werking en bevorderen ze de bloedcirculatie.

Geen stress en ontspan

Stress kan een disbalans in de hormonen veroorzaken. Door regelmatig de tijd te nemen om eens goed te ontspannen, breng je je hormonen weer in balans, waardoor de kans op cellulite vermindert.

Masseer regelmatig

Door jezelf dagelijks te (laten) masseren, maak je de huid los van eventuele verkleefde vetophopingen. Ook verstevigt een massage de huid en werkt het bevorderend voor de bloedsomloop, waardoor cellulitis minder kans krijgt.

Wanneer je af wilt vallen, doe dit dan geleidelijk

Ook slanke vrouwen hebben cellulitis, maar als je wat steviger bent en je wilt afvallen, doe dit dan langzaam en geleidelijk. Het zogenaamde jojo-effect, dus het afwisselend aankomen en afvallen, maakt dat je huid zijn rekbaarheid verliest en heeft hoogstwaarschijnlijk de vorming van een sinaasappelhuid tot gevolg.
© 2017 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Cellulite, kun je het voorkomen of bestrijden?Iedere vrouw hoopt dat ze het niet zal krijgen, cellulite. Toch krijgt één op de negen vrouwen het. Het is een typische…

Pijnloos ontharen: de werking van ontharingspadsPijnloos ontharen: de werking van ontharingspadsPijnloos ontharen? Voor velen klinkt dit te mooi om waar te zijn. Er bestaan verschillende ontharingstechnieken, zoals s…
Burberry-parfums: enkele populaire Burberry-vrouwengeurenBurberry-parfums: enkele populaire Burberry-vrouwengeurenBurberry is een bekend Brits modehuis met een lange en rijke geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 1856 door Thoma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ColiN00B, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/cellulite/cellulite-voorkomen/
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/cellulitis-voorkomen/
  • http://www.healthylives.nl/verzorging/lichaam/cellulites-voorkomen-en-behandeling-cellulite
  • https://www.salusi.nl/cellulitis-behandeling-tips-cellulite-bestrijden-voorkomen/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.