Lipofilling: borstvergroting met eigen vet

Lipofilling: borstvergroting met eigen vet De borstvergroting is een van de populairste cosmetische ingrepen. Elk jaar laten meer dan 9.000 vrouwen in Nederland hun borsten een of meerdere cupmaten vergroten. Vroeger gebeurde dit vooral met implantaten die het volume van de borsten vergrootten, maar een andere methode die momenteel (2018) aan populariteit wint, is lipofilling. Hierbij gebruikt de arts lichaamseigen vet om de borsten te vergroten. Hiermee loop je minder risico op een aantal complicaties die voorkomen bij borstimplantaten. Hoe gaat de behandeling in zijn werk en wat zijn de voor- en nadelen van deze methode om je borsten te vergroten?

Waarom lichaamseigen vet voor een borstvergroting?

Ondanks het feit dat borstprotheses van siliconen tegenwoordig (2018) steeds veiliger worden, blijven er altijd risico's bestaan. Zo kan een borstimplantaat bijvoorbeeld gaan inkapselen, wat ertoe leidt dat er hard weefsel in de borst ontstaat. Ook is het mogelijk dat er siliconen in het lichaam lekken. In hoeverre dit schadelijk is, is niet precies bekend, maar bij lekkage van een borstimplantaat zul je in ieder geval opnieuw onder het mes moeten. Daarnaast zijn borstprotheses zwaarder dan lichaamsvet, wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat de borsten gaan hangen. Je kunt dan je borsten laten liften. Bij een borstvergroting met lipofilling ontstaan deze problemen niet. Vet is lichter dan een borstprothese, waardoor het weefsel minder gaat hangen.

Geen lichaamsvreemde stoffen

Een borstvergroting met lichaamseigen vet is een uitkomst, omdat je niet het risico loopt dat er lichaamsvreemde stoffen door je lichaam gaan 'zweven' of dat het lichaam de opvulling van je borst afstoot. Het lichaam zal het vet direct accepteren als 'eigen', waardoor er minder snel complicaties ontstaan tijdens en na de ingreep. Lekkage en inkapseling zijn bij borstimplantaten de meest voorkomende complicaties, maar bij een borstvergroting met je eigen vet ontstaan er geen harde stukken weefsel door inkapseling en het vet kan niet gaan lekken.

Voldoende vet nodig

Het is essentieel dat de arts gebruikmaakt van je eigen lichaamsvet en niet van dat van een ander. Je immuunsysteem zou dit namelijk niet herkennen als lichaamseigen weefsel en het vet daarom afbreken. Je moet daarom wel beschikken over voldoende lichaamsvet op bijvoorbeeld de heupen, bovenbenen, billen of buik. Er is geen richtlijn waaraan je kunt afmeten of je genoeg vet hebt. De plastisch chirurg zal dit voor je moeten bekijken. Mensen die erg slank zijn en weinig vet hebben, komen mogelijk niet in aanmerking voor de lipofilling-borstvergroting.

Nauwelijks zichtbare littekens

Bij een borstvergroting met implantaten zijn littekens onvermijdelijk. Ook al worden de littekens steeds kleiner en onopvallender, er zal altijd een litteken bestaan van zo'n 10 centimeter in de borstplooi of onder de oksel. Bij lipofilling ontstaan er slechts een paar littekentjes van ongeveer een halve centimeter groot. Deze bevinden zich vaak aan de onderkant van de borst en in het donorgebied waar het vet vandaan komt. Deze wondjes worden na verloop van tijd bijna onzichtbaar door de geringe grootten en omdat ze met de tijd vervagen.

Consult

Omdat je niet zomaar onder het mes gaat, heb je voorafgaand aan de operatie een gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek zal hij vertellen hoe de operatie in zijn werk gaat, bekijkt hij waar op je lichaam hij het vet kan weghalen en of je in aanmerking komt voor een borstvergroting met lipofilling. Als hij denkt dat je beter een borstoperatie met implantaten kunt ondergaan, dan geeft hij dit aan. Bovendien - niet onbelangrijk - informeert de chirurg je over de voorbereiding op, het herstel na en de resultaten van de borstvergroting. Zo ga je goed voorbereid de ingreep in.

Behandeling

De borstvergroting met lichaamseigen vet bestaat eigenlijk uit twee ingrepen die in één keer uitgevoerd worden: ten eerste liposculpuur, ook wel bekend als liposuctie, en ten tweede de borstvergroting. De arts bekijkt voorafgaand aan de ingreep uit welk gebied hij vet kan wegnemen dat hij vervolgens kan gebruiken voor het vergroten van je borsten. Je gaat onder narcose voor de behandeling, zodat je geen pijn voelt. De hele ingreep duurt zo'n twee tot drie uur.

Liposculptuur

Met liposculptuur, ook wel liposuctie genoemd, verwijdert een chirurg vetcellen uit het zogenaamde donorgebied. Dit gebied kan bestaan uit de billen, bovenbenen of buik, afhankelijk van waar je voldoende vet hebt. De arts maakt een sneetje waar hij de canule doorheen steekt, zodat hij onder de huid kan komen. De vetcellen worden uit het behandelgebied gezogen met een vacuümpomp en tijdelijk opgeslagen in een ampul. Vaak is het nodig om een paar sneetjes te maken, zodat de arts uit het hele gebied gelijkmatig vet kan zuigen.

Zodra de arts voldoende vet heeft om de borsten te vergroten, centrifugeert hij het vet om de vetcellen, vocht en bloed van elkaar te scheiden. Alleen de actieve vetcellen worden ingebracht in de borsten. Het overige weefsel dat de arts heeft weggenomen, heeft geen functie en gaat dus niet terug je lichaam in.

Borstvergroting

De arts maakt aan de onderkant van de borsten net zulke incisies als in het donorgebied. Dit zijn kleine sneetjes die nauwelijks zichtbaar zijn. Hij gebruikt deze om onder de huid te komen en het vet op de juiste plekken in te spuiten met de canule. Beetje bij beetje spuit de arts de vetcellen in de borst, eerst in de ene, daarna in de andere. Voorzichtig verdeelt hij het vet, zodat de borsten de juiste vorm krijgen en niet vervormen. Brengt de arts het vet te snel in, dan krijgen de vetcellen niet genoeg bloed en overleven er minder cellen.

Herstel en nazorg

Hou er van tevoren wel rekening mee dat je een chirurgische ingreep ondergaat. Je zult dus enkele weken moeten herstellen na de borstvergroting en de borsten zullen gevoelig of pijnlijk zijn. Je draagt een speciale beha die de borsten goed ondersteunt tijdens het herstelproces en zult in ieder geval de eerste week rust moeten nemen. De borstspieren moet je goed ontzien, want hoe minder beweging deze krijgen, hoe beter de vetcellen zich kunnen hechten. Na de eerste week kun je weer voorzichtig je dagelijkse werkzaamheden weer langzaamaan hervatten. Zware werkzaamheden en sporten wordt afgeraden tot een week of zes na de behandeling.

Resultaat van de borstvergroting

Zodra je wakker wordt uit de narcose, kun je het resultaat van de borstvergroting zien. Je borsten zijn aanzienlijk groter, maar een klein deel hiervan is een tijdelijke zwelling. Deze trekt na enkele dagen weg. De littekens zullen in het begin nog vurig zijn, maar deze vervagen. Omdat het vet lichaamseigen is, zal je lichaam een deel van de vetcellen opnemen, waardoor het effect dat direct na de ingreep te zien is nog een beetje afneemt. Het lichaam neemt slechts een paar procent van de vetcellen op.

Het uiteindelijke resultaat - het moment waarop je lichaam is hersteld en de borsten niet meer veranderen als gevolg van de ingreep - is te zien na drie tot zes maanden. Je borsten zijn (maximaal) één cupmaat groter na de ingreep. Bovendien zijn ze vaak wat steviger, omdat de borsten groter zijn geworden en de huid daarom wat strakker over het weefsel spant.

Risico's

Het is altijd mogelijk dat je allergisch reageert op de gebruikte materialen en stoffen. Weet je dat je ergens allergisch voor bent? Geef dit dan van tevoren aan om klachten te voorkomen. Roken en alcohol zijn af te raden in de periode rondom de ingreep, want dit vertraagt het genezingsproces. Bovendien is er een kleine kans dat er trombose ontstaat of dat je een nabloeding krijgt. De chirurg probeert altijd de borsten zo symmetrisch mogelijk te maken, maar volledige symmetrie is niet mogelijk.

Voordelen lipofilling borstvergroting

Welke voordelen heeft een borstvergroting met lipofilling ten opzichte van een reguliere borstvergroting?
  • Lichaamseigen stoffen, dus kleiner risico op complicaties.
  • Als je van wat vet in je billen, buik of bovenbenen af wilt, ben je hiermee ook direct geholpen.
  • Minuscule littekentjes die nauwelijks zichtbaar zijn.
  • Natuurlijk resultaat en gevoel.

Nadelen lipofilling borstvergroting

Er kleven een paar nadelen aan deze methode om je borsten te laten vergroten. De hoeveelheid vet die de chirurg kan inbrengen is namelijk beperkt en er kan wat kraakbeen ontstaan in de borst. Ook kunnen je borsten maximaal één cupmaat groter worden. Het effect neemt na de behandeling nog met een paar procent af, omdat het lichaam het ingespoten vet opneemt. Ook lift lipofilling je borsten niet, het geeft ze enkel meer volume.
© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting met lipofillingVandaag de dag worden grote borsten als vrouwelijk gezien, maar jammer genoeg is niet iedereen gezegend met een volle bo…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…
Plastische chirurgie - BorstvergrotingBorstvergrotingen worden alsmaar veiliger en couranter. Toch is het aangeraden niet overhaast te beslissen en eerst de v…

CBD-zalf gebruiken bij diverse huidklachtenCBD-zalf gebruiken bij diverse huidklachtenCBD-zalf is een product op basis van cannabidiol, dat gewonnen wordt uit hennep. Het is een legaal product dat geen psyc…
Voorbereiding borstvergroting: bereid je voor op de operatieVoorbereiding borstvergroting: bereid je voor op de operatieHoe bereid je je voor op een borstvergroting en wanneer begin je met de voorbereiding? Enkele maanden voordat je je bors…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/lichaam/borstvergroting-door-lipofilling/
  • https://www.bergmanclinics.nl/uiterlijk-en-huid/borst-decollete/borstvergroting/de-behandeling/borstvergroting-dmv-lipofilling
  • https://www.boerhaave.nl/behandelingen/lichaam/lipofilling/
  • https://www.beautyjournaal.nl/2009/12/09/de-borstvergroting-met-lichaamseigen-vetweefsel-is-in-opkomst/
  • https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23722#5
Brk301 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.