Voorbereiding borstvergroting: bereid je voor op de operatie

Voorbereiding borstvergroting: bereid je voor op de operatie Hoe bereid je je voor op een borstvergroting en wanneer begin je met de voorbereiding? Enkele maanden voordat je je borsten laat vergroten begin je eigenlijk al met de voorbereidingen door een gesprek met de chirurg aan te vragen. Vervolgens bepaal je samen de juiste maat van de borstprotheses en kies je een type implantaat. Het is belangrijk dat je gezond bent voordat je de ingreep ondergaat, omdat je dan sneller geneest. Roken en alcohol zijn uit den boze, want deze vertragen de genezing van de wonden.

Kom je in aanmerking voor een borstvergroting?

Voordat je je verheugt op het vergroten van je borsten, moet je wel weten of je überhaupt in aanmerking komt voor de ingreep. Gelukkig zijn er weinig criteria waar je aan moet voldoen voordat je de behandeling mag ondergaan:
  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je bent niet zwanger
  • Je geeft geen borstvoeding
  • Je bent gezond

Voorbereidend consult

Enkele weken tot maanden voor de borstvergroting
Voorafgaand aan een borstvergroting heb je altijd een gesprek met de chirurg. Deze vertelt je wat de ingreep inhoudt, welk resultaat je mag verwachten, wat de risico's zijn en hoe je je moet voorbereiden op de behandeling. Op basis van dit gesprek bepaal je of je daadwerkelijk geopereerd wilt worden of dat je het toch niet ziet zitten. Je moet namelijk wel goed beseffen dat het een invasieve ingreep is, ofwel dat de chirurg lichaamsvreemde materialen gaat inbrengen in je lichaam. Er ontstaan wonden die moeten genezen en je zult de eerste weken rustig aan moeten doen.

Bepaal de juiste maat borstprothese

Enkele weken tot maanden voor de borstvergroting
Voorafgaand aan de borstvergroting bepaal je samen met de arts welke maat borstprothese je krijgt. Hoeveel cc je nodig hebt, is afhankelijk van de gewenste en huidige cupmaat, de vorm van je borsten en de vorm van de protheses. De juiste maat borstprothese kiezen is van essentieel belang om te voorkomen dat je met een paar jaar niet toch ontevreden bent en opnieuw behandeld moet worden.

Volume bepalen met rijst of water

De chirurg helpt je natuurlijk graag de juiste hoeveelheid cc's te kiezen voor je borstprotheses, maar het kan prettig zijn om thuis op een rustig moment even te bekijken wat je nu graag wilt. Om dit te 'meten' gebruik je een plastic zakje gevuld met water of rijst. Je meet het aantal cc af en vult het zakje. Vervolgens stop je dit zakje bij je beha in om te kijken wat het resultaat zal zijn. Ben je tevreden? Dan is dit (ongeveer) de juiste grootte. Nog niet helemaal tevreden? Vul het zakje dan bij of haal er juist wat water of rijst uit.

Druppelvormig of rond

Enkele weken tot maanden voor de borstvergroting
In de 20e eeuw kregen vrouwen altijd ronde implantaten. Als je goed naar een borst kijkt, zal je echter opvallen dat borsten niet rond zijn. Je zou eerder zeggen dat ze een druppelvorm hebben. Daarom heb je in de éénentwintigste eeuw de keuze uit ronde en anatomische (druppelvormige) protheses. Afhankelijk van waar je het meeste volume nodig hebt, kies je een vorm die bij je past. Heb je aan de onderkant van de borst meer volume nodig dan aan de bovenkant? Dan is een anatomisch implantaat de beste keuze. Wil je het volume daarentegen meer verdelen over de hele borst, zodat ook de bovenkant voller wordt? Dan kies je voor een rond implantaat. De chirurg helpt je uiteraard bij je keuze om het beste resultaat te krijgen.

Typen borstimplantaten

Enkele weken tot maanden voor de borstvergroting
Niet alleen de maat van borstimplantaten is belangrijk. Ook het type implantaat moet je natuurlijk van tevoren kiezen. Siliconen protheses zijn het bekendst en worden in Nederland het meest gebruikt. Er bestaan echter ook borstimplantaten met een zoutoplossing of hydrogel. Beide typen bevatten water en fysiologisch zout die in geval van lekken door het lichaam kan worden opgenomen. Een zoutoplossing is vloeibaar en kan daardoor na het plaatsen klotsen, net als water. Hydrogel heeft een vastere vorm en kan daarom niet klotsen. Siliconen protheses hebben een kleinere kans op lekkage en kapselvorming.

Type borstimplantaatVoordeelNadeel
SiliconenKleine kans op lekken en inkapselingLekkage van siliconen kan schadelijk zijn
ZoutoplossingLekkage is niet schadelijk voor het lichaamKan klotsen door vloeibare vulling en heeft grotere kans op lekkage
HydrogelKan niet klotsen en is niet schadelijk voor het lichaamGrotere kans op lekkage

Zorg goed voor jezelf

Enkele weken tot maanden voor de borstvergroting
Eet voorafgaand aan de borstvergroting gezond en zorg dat je voldoende slaapt. Je moet namelijk gezond zijn om de ingreep te mogen ondergaan. Stel dat je niet helemaal fit, verkouden of een beetje grieperig bent, dan vergroot het risico op complicaties aanzienlijk. Hanteer daarom een gezonde levensstijl. Een infectie in je borstweefsel moet je te allen tijde voorkomen, omdat dit ertoe kan leiden dat de chirurg genoodzaakt is om de implantaten weer te verwijderen. Een gezond lichaam is een van de belangrijkste factoren om dit te voorkomen.

Hulp in het huishouden

Enkele weken voor de borstvergroting
Regel van tevoren dat je hulp krijgt in het huishouden. Je kunt in de eerste één à anderhalve week namelijk geen werkzaamheden verrichten, omdat de wonden moeten genezen. Ook kun je zelf niet zwaar tillen en kun je vaak niet goed voor eventuele kinderen zorgen. Je hebt namelijk niet alleen pijnlijke borsten na de ingreep, maar je kunt je armen ook minder goed omhoog doen en er mag geen druk op de wonden onder de borsten komen te staan. Om problemen te voorkomen, is het verstandig om voor de borstvergroting hulp te regelen.

Stoppen met roken

Minimaal 2 weken voor de borstvergroting
Omdat roken de genezing van de wonden vertraagt, is het aan te raden om ruim van tevoren te stoppen met roken. De meeste klinieken geven aan dat je het best minimaal 2 weken voor de ingreep kunt stoppen met roken, maar hoe eerder je stopt, des te beter zullen de resultaten zijn. Je wilt achteraf natuurlijk geen spijt krijgen, omdat je littekens veel opvallender blijven door het roken. Ook hebben rokers meer last van slijmvorming en moeten ze hierdoor regelmatig hoesten. Aangezien de borsten in het begin gevoelig zijn, is dit nogal onprettig. Bovendien zitten de littekens van een borstvergroting vaak in de borstplooi, over de longen. Als je hoest, zet je je borst uit en trek je daardoor ongewild aan de littekens. Dit kan kan erg pijnlijk zijn.

Geen alcohol

Minimaal 1 week voor de borstvergroting
Voordat je de borstvergroting ondergaat, mag je geen alcohol meer drinken. Alcohol verdunt namelijk het bloed en kan daardoor complicaties veroorzaken tijdens de ingreep. Ook tijdens het herstel is het onverstandig om alcoholhoudende dranken te nuttigen.

Neem wijde kleding mee

Week voor de borstvergroting
Breng comfortabele kleding mee naar de afspraak. Je zult namelijk wel wat ongemak ervaren na de ingreep. Ook komt het vaak voor dat je een nachtje in de kliniek blijft ter observatie. Zorg voor een wijd nachthemd en draag bijvoorbeeld een joggingbroek en een wijdvallend t-shirt.

Comfortabele beha of sportbeha

Week voor de borstvergroting
Omdat je borsten gevoelig zijn na de ingreep, kun je het beste een stretch-beha dragen. Veel patiënten ervaren een sportbeha als prettig. Let goed op dat deze beha niet te strak zit, dat er geen baleinen op zitten en dat de beha geen beugels bevat. Bij sommige klinieken en ziekenhuizen kun je een speciale beha aanschaffen of krijg je er eentje mee. Vraag hier van tevoren naar.

Magazines, films en muziek

Week voor de borstvergroting
Omdat je vaak een nachtje in de kliniek of het ziekenhuis blijft, is het fijn om iets mee te nemen om je te vermaken. Met een magazine, film of muziek verdrijf je de tijd. Ook in de eerste week dat je thuis bent, moet je rustig aan doen. Zorg daarom dat je je niet verveelt.

Tijdelijk geen bloedverdunners

Minimaal 3 dagen voor de borstvergroting
Mogelijk slik je bloedverdunnende medicijnen. Overleg dit van tevoren met de chirurg, want de kans is groot dat je deze een paar dagen niet mag nemen voorafgaand aan de ingreep. Als er namelijk een bloeding ontstaat, is deze veel lastiger te stelpen als je bloedverdunners slikt. Ook voorkomt de arts eventuele nabloedingen.

Voorkom stress en beperk zenuwen

Dag voor de borstvergroting
Word je zenuwachtig voor de ingreep? Zorg dan dat je weer rustig wordt. Neem de dag van tevoren de tijd om even te mediteren of om ademhalingsoefeningen te doen. Praat erover met je partner, moeder, zus of een vriendin. Vaak neemt dit de zenuwen een beetje weg. Bedenk ook dat je tijdens het vergroten van je borsten onder narcose bent, dus dat je geen pijn zult voelen tijdens de behandeling. Bovendien word je wakker met prachtige borsten.

Neem iemand mee naar de kliniek of het ziekenhuis

Dag van de borstvergroting
Gezelschap leidt af van de zenuwen en bovendien is het fijn om iemand bij je te hebben die je vertrouwt. Neem daarom op de dag van de operatie een dierbare mee naar het ziekenhuis of de kliniek.
© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Borstvergroting: wat kun je verwachten van de behandelingVroeger was het ondenkbaar wanneer men met een bepaald deel van het lichaam niet tevreden was. Tegenwoordig zijn onderwe…
Borstvergroting (mamma-augmentatie)Borstvergroting (mamma-augmentatie)Veel vrouwen zijn ontevreden over de grootte en/of de vorm van hun borsten. Een borstvergroting kan in die gevallen een…

Lipofilling: borstvergroting met eigen vetLipofilling: borstvergroting met eigen vetDe borstvergroting is een van de populairste cosmetische ingrepen. Elk jaar laten meer dan 9.000 vrouwen in Nederland hu…
Mannen met nagellak: in de oudheid en anno 2018Mannen met nagellak: in de oudheid en anno 2018Nagellak hoort bij make-up en make-up is voor vrouwen, clowns en jaren-80-rockbands, in die volgorde. Zo denkt een groot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheShiv76, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.bergmanclinics.nl/uiterlijk-en-huid/borst-decollete/borstvergroting/de-voorbereiding
  • https://www.bloemingdael.nl/borstvergroting/voorbereiding/
  • https://www.isala.nl/patienten/folders/5124-borstvergroting
  • https://idealbody.nl/blog/jezelf-voorbereiden-op-een-cosmetische-operatie
  • https://www.tabakstop.be/nieuws/operatie-voor-de-boeg-zeg-tabak-vaarwel
Brk301 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.