Make-up voor de ogen

Enerzijds gevoelig voor trends, anderzijds is deze blikvanger vaak een vast stabiel ritueel in de dagelijkse verzorging met de daarbij behorende vaste gewoonten en uitingen op en rond de ogen. Make-up is al eeuwen oud en heeft altijd de rond ‘het behagen’ gehad. Enkele voorbeelden;
  • Oogschaduw - De materialen zoals we die nu de dag hebben waren er niet, maar de Eqyptenaren waren wel creatief. Mesemet, een mengsel van lood, koper en dierenvet werd gebruikt om als oogschaduw te fungeren. Loodhoudend is nooit goed, maar het had meer doelen dan er bekoorlijk uitzien. Het was goed tegen de zon, het werkte desinfecterend en vochtinbrengend.
  • Mascara – Houtskool is bekend als surrogaat voor mascara, maar ook as en henna werd gebruikt. Geen zwaar vergiftigende middelen over het algemeen. De enige uitzondering hierop is wellicht het in de middeleeuwen gebruikte wit lood. Dit werd op de wimpers gesmeerd, maar kan leiden tot blindheid.
  • Kohl – De verschillende vormen van Kohl die gebruikt worden voor de wenkbrauwen of om de ogen te diep te omlijsten (smokey) waren in het verleden ook al populair. Ook houtskool was hier een populair middel voor.
  • Lippen – Ligt de nadruk niet op de ogen (beide is not done) dan mogelijk op de mond. Daar wist men in het verleden ook al raad mee, want een rode kleisoort of het rode mineraal Cinnaber voldeed prima. Als men te bleek was werd het zelfs op de wangen gesmeerd.

Verzorging

Tegenwoordig hebben we huidvriendelijker materialen om er mooier uit te zien, maar nog steeds geldt dat je goed moet kijken wat bij je huid past en maak het voor het slapen gaan goed schoon. Je huid herstelt tijdens het slapen en het spreekt voor zich dat dit beter gaat met een schone huid. Bovendien is het voor de complete hygiëne ook niet verkeerd.

Heb je er een lange avond/nacht op zitten en zie je de volgende dag het resultaat (lees: wallen) dan zijn ook daar middeltjes voor. Bijv. het middeltje “Eye Bags Stop” een natuurlijk middel op basis van soja en rijstpeptiden, maar de welbekende komkommerschijf op het oog kan ook wonderen doen.
Heb je last van blauwe kringen is camoufleren een mogelijkheid. Bijna ieder cosmeticahuis heeft camoufleermiddelen in het assortiment, maar kijk altijd uit voor de kleur. 1 tint lichter als de huid is het beste.
Voorkomen kan bijvoorbeeld via speciale maskertjes of oogcremes. Kijk wel uit met wrijven. Bij de ogen is de huid erg dun en kloppende bewegingen maken is beter.

Tips voor mooie blikvangers

  • Het merk Dior en Estee Lauder gaan voor goudglans, voor zowel de ogen, de huid als de mond. Erg mooi en zacht, maar dit is wel het mooiste in combinatie met een licht getinte huid.
  • Alle merken hebben mascara, maar het is heel persoonlijk welke je als prettig ervaart. Het reguliere borsteltje, het kammetje of de combinatie hiervan. De ene mascara is wat “stroperiger” en de andere wat vaster van vorm. De kwaliteit van wat op de markt wordt gebracht is goed en dus ligt het meer aan wat je prettig vindt. Om de mascara goed smeerbaar te krijgen is het soms handig dat deze “ opgewarmd” wordt. Lauw water of even onder de oksel houden doet de truc al.
  • Kleuren kunnen een gezicht een frisse look geven, maar kijk uit welke kleur. Wil je blauwe ogen bijvoorbeeld mooi uit laten komen, dan is een blauwe oogschaduw niet handig. Een mooie bruine oogschaduw laat het blauw meer spreken. Voor een frisse jonge naturel look is geen oogschaduw en natuurlijke mascara opbrengen mooi. Maar wil je wel oogschaduw gebruiken is paars een frisse tint om te gebruiken. Bij de frisse look zijn liggen met alleen een beetje gloss of een naturelkleur ook mooi.
  • De vorm van wenkbrauwen kunnen veel voor een gezicht doen. Volg de natuurlijke lijn van de wenkbrauwen en haal het overbodige weg. Wil je meer de trends volgen bekijk dan of bijvoorbeeld een dunne lijn wel bij je gezicht past. Bij twijfel is advies van een ervaren iemand (schoonheidsspecialiste of deskundige in de parfumerie) handig, dit voorkomt spijt achteraf.

Zo zijn er tal van mogelijkheden om de ogen anders te verfraaien, maar bij een nieuwe make-up altijd vooraf even uitproberen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Mooie kleuren voor de ogenBeauty: Mooie kleuren voor de ogenIeder seizoen heeft zo zijn kleuren voor de ogen en natuurlijk zijn er altijd trends, maar er zijn nu eenmaal kleuren di…
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
Tips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upTips en adviezen voor (feestelijke) oogmake-upNu de feestdagen er weer aankomen wil je jezelf feestelijk voor de dag laten komen. Niet alleen mooie kleren maar ook mo…
Maquillage tips: correcties aanbrengenHebt u wel eens kleine problemen met uw make-up? Dan kunnen deze tips u zeker verderhelpen om de nodige correcties aan t…

Cellulitis: Voorkomen, genezen of accepterenWat is cellulitis, wie krijgt het en kun je er iets tegen doen? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.
Dag- en nachtcrème voor de rijpere huidDag- en nachtcrème voor de rijpere huidOnze huid heeft - net als andere lichaamsdelen - een andere verzorging nodig wanneer men ouder wordt. De huid vraagt om…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.