Schoonheid: ontharen

M.n. bij de vrouw is te veel haar niet mooi, althans dat is het beeld wat men nu van de vrouw heeft. Noem het een modebeeld en is ook wel eens anders geweest. Daarnaast kan hygiëne een rol spelen, maar heeft haar van origine ook een functie. Hoe dan ook, als je besloten hebt dat het weg moet wat zijn dan de mogelijkheden.

Welke methoden zijn er?

Als we spreken over tijdelijk ontharen dan kan je aan de slag met:
  • scheren, elektrisch of met scheermesje
  • harsen, kant en klare strips of warm te maken wax
  • epileren, handmatig of elektrisch
  • crème

Er zijn geen garanties te geven over hoe lang de haren weg blijven. Zo kan het zijn dat bij benen die met hars behandeld zijn de haren pas na 6 weken weer zichtbaar worden en de ander heeft het al na 3 weken en in een andere periode kan dit ook weer andersom zijn. Dit heeft met verschillende zaken te maken maar m.n. met de verschillende groeifases van het haar.

Scheren

Scheren is relatief eenvoudig en pijnloos. Nadeel van scheren is dat de haartjes snel terugkeren. Daarnaast is er een mogelijkheid dat de huid geïrriteerd raakt e/o kunnen er haartjes ingroeien. Om ingegroeide haartjes te voorkomen is het raadzaam zeer regelmatig te scrubben. Dit is tevens goed voor de huid (verwijderd dode huidcellen) en stimuleert de doorbloeding. Scheer je met mesjes dan de huid met een zachte scheerschuim of scheerolie insmeren, dit legt een beschermende laag tussen mesje en huid.

Harsen

Harsen is vooral handig om haartjes langer weg te houden. Bij iedereen is het verschillend maar gemiddeld blijven haren zo’n 4 weken weg. Er zijn kant er klare strips in verschillende formaten (voor de benen zijn dat grote rechthoekige lappen en voor in het gezicht zijn het juist zeer kleine stripjes). Het warm maken van wax en deze op de plaats aanbrengen waar haar verwijderd moet worden is ook een methode. Zit de warme wax op de juiste plaats dan moet er een lap (er zijn speciale lappen voor te koop) op de wax gelegd worden, aanduwen en tegen de groeirichting in in een ruk verwijderen. Dit laatste wordt meer bij de professional toegepast dan thuis.

Epileren

Met de pincet is voor enkele haartjes prima te doen. Het kan op het moment van epileren even een rode huid geven, maar daarna ziet de huid er lange tijd mooi uit. Het is niet geheel pijnloos, maar verschilt van persoon tot persoon.
Het elektrisch epileren is m.n. voor de benen een prima oplossing. De elektrische epileerapparaten zijn door alle bekende merken in het assortiment opgenomen en van prima kwaliteit. Sommige merken pretenderen pijnloos te werken, maar dit is een fabeltje.

Crème

Met ontharingscrèmes worden de haartjes chemisch "weggebrand" tot op de rand van de huid. Deze tijdelijke oplossing is pijnloos, maar niet iedereen kan tegen het chemische proces op de huid. Probeer het dus eerst uit op een klein stukje huid, er zijn verschillende merken die deze producten in huis hebben.

Het definitieve ontharen is er ook maar is pijnlijk, duur en garantie dat het ook honderd procent wegblijft wordt niet gegeven. Het is wel zo dat de haartjes die ook daadwerkelijk vernietigd zijn niet meer groeien, maar er zijn meestal toch snel 5 tot 6 behandelingen nodig om het gehele gebied te tackelen. De verschillende instituten werken met verschillende apparaten, t.w.:
  • Flitslicht
  • Laser
  • Elektrisch
Oriënteer je goed als je hiervoor gaat, er zitten grote prijsverschillen in!

Wat wordt er zoal aan haar weggehaald?

Sommige mensen halen alles weg, maar de meest gangbare staan onder opgesomd.

Gezicht

In het gezicht worden vnl. de wenkbrauwen bijgewerkt en haar op bovenlip weggehaald. Bij het haar op de bovenlip is harsen een prima oplossing en wenkbrauwen worden het zorgvuldigst met handmatig epileren bijgewerkt. Alleen daar harsen als je ervaren bent, anders kan er veel fout gaan. Volg bij de wenkbrauw zoveel mogelijk de natuurlijke lijn en nooit aan de bovenkant van de wenkbrauw epileren.

Oksels

Laatst zei iemand: “niets is zo niet vrouwelijk als okselhaar”. Er zullen best mensen zijn die het mooi vinden, want ook hier bevestigen uitzonderingen immers de regel. Maar okselhaar wordt over het algemeen door de meeste vrouwen weggehaald en als er al een medische reden is dat het niet mag dan wordt het minimaal zo kort mogelijk gehouden en geblondeerd.
Harsen, elektrisch epileren of scheren, het kan allemaal. Met harsen moet de huid strak gehouden worden en is op de deze plaats wel lastig. Wellicht is hulp inroepen (huisgenoot of professional) een optie en anders een andere methode kiezen.

Bikinilijn

Harsen is relatief pijnlijk maar samen met scheren zijn dit voor de bikinilijn de meest gehanteerde methodes. Alles weghalen, een streepje en driehoekje het is heel persoonlijk en minder aan “mode” onderhevig dan bijvoorbeeld de vorm van wenkbrauwen. Alleen het netjes bijwerken, al is het maar trimmen, is haast een must.

Benen

Voor de onderbenen geldt dat harsen, elektrisch epileren of scheren (elektrisch of handmatig) allemaal mogelijk is. De ene methode houdt de haren langer weg en is dus bijvoorbeeld voor de vakantie handig, maar alle methodes werken prima.

Algemeen

Na het ontharen is de huid meestal meer of minder geïrriteerd en insmeren een verzachtende balm voelt dan erg prettig aan.
Voor de benen geldt dat een balm met een beetje “glans” erin de benen ook meteen een subtiele glans geeft.

En als je dan toch de benen mooi gemaakt hebt … vergeet dan de voeten niet van eventueel eelt te ontdoen, de nagels te knippen/vijlen en mogelijk een mooi kleurtje te geven en de voet in een lekker voetenbadje te steken. Met een open schoentje of teenslippertje ziet het geheel er meteen een stuk fraaier uit.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar als je het nog nooit hebt gedaan hoe begin je dan eigenl…
De bikinilijn haarvrij makenDe zomer komt er weer aan! Iedereen wilt er weer goed uitzien en veel vrouwen willen zoveel mogelijk haren verwijderen.…
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Mooie gladde benenMooie gladde benenDe zon begint weer te schijnen, dus de rokjes en jurkjes kunnen weer aan. Dan is het ook weer tijd om onze benen van top…

Schoonheid: ogenSchoonheid: ogenDe ogen weerspiegelen de ziel, vaak is de eerste aantrekkingskracht tussen twee mensen de ogen en ogen zijn letterlijk o…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.