Wellness uit Hawaï – Lomi Lomi Nui Massage

Hawaï is niet alleen bekend als vakantieparadijs, maar ook als wellness oase. Lomi Lomi Nui – de van daar stammende tempelmassage geldt als exclusieve relaxbehandeling. Deze massagetechniek bestaat al generaties lang. Het is een rustige, ritmische massage en de handen en onderarmen worden gebruikt. Lomi betekent kneden, drukken, wrijven, net als met fluwelen pootjes van een kat aanraken. Nui staat voor groot, belangrijk en uniek. Tijdens deze massage wordt het spier- en zenuwstelsel behandeld en de zintuigen worden geprikkeld. Men gebruikt hiervoor Sabai olie met de etherische eigenschappen van Lotus en Jasmijn.

Oorsprong

Lomi Lomi komt uit de traditionele heilkunst van Hawaï en was het bestandsdeel van de plaatselijke natuurheelkunde, vooral van de kruidenheelkunde. De Lomi Massage was dus alleen een element bij de behandeling van ziektes. Elke heler ontwikkelde zijn eigen massagestijl volgens de familiaire traditie en overlevering, zodat er ook op Hawaï niet alleen één ‘echte’ Lomi stijl was. Nadat de bevolking Christen werd, door de Amerikaanse missionarissen vanaf 1820, werd de uitoefening van de natuurreligie en ook de traditionele behandeling verboten, alleen illegaal was het mogelijk. Als pure ontspanningsmassage bleef Lomi Lomi toch toegestaan. In Europa werd deze massage eerst eind van de 20e eeuw bekent, vooral als wellnessmassage. Westelijke interpretaties van de sjamanistische filosofie op Hawaï zijn onder de naam Huna bekend geworden.

De Behandeling

Een Lomi Massage dient niet alleen voor ontspanning, maar doet ook aanspraak op de lichamelijke, psychische en geestelijke reiniging. De Huna opvatting van gezondheid en ziektes lijkt op de traditionele Chinese medici: In een gezond lichaam loopt de energie, ziektes veroorzaken blokkades die zich lichamelijk als verspanningen manifesteren. De massage dient de blokkades op lichamelijke en psychische vlaktes op te lossen en de harmonie van lichaam, geest en ziel te herstellen.

Deze massage duurt normaal rond twee uur. Er wordt veel olie gebruikt, welke oorspronkelijk van de Kukui noot komt. De masseur werkt niet alleen met handen, maar met de gehele onderarm tot de ellebogen. Er zijn ook Lomi Massages met vier handen, die door twee personen tegelijkertijd gebruikt worden. De bewegingen zijn vloeiend en licht beweeglijk, waarbij de ‘echte’ behandeling door Hawaaise muziek en zang begeleid wordt en de masseur beweegt in het ritme van de muziek en loopt de massagetafel rond. De massage kan in zijn sterkte variëren, ook in een behandeling zelf. Zo kan zij zeer zacht en rustgevend zijn, maar ook bevorderend, tot in de pijn gaand, om diepgaande spanningen op te lossen.

De behandeling begint met de rug, welke volgens de sjamanistische wijze de plek van het verleden is. Daarna wordt het voorste gedeelte van het lichaam behandeld, waarbij de buik als plek van de gevoelens en herinneringen geldt. De spirituele achtergrond betekent dat er voor en na de Lomi Massage een gebed wordt gesproken.

Stress, spanning en moe

Heeft u last van stress of spanning, of bent u moe? Dan is een Lomi Lomi Nui massage uitstekend voor u. Tijdens de massage wordt gericht op ontspanning en het terugkrijgen van het natuurlijke ritme.

Wanneer deze massage niet van toepassing is

Een Lomi Lomi Nui massage is ontspannend en goed voor het lichaam. Echter zijn er ook situaties waar u beter deze massage niet kan doen. Bijvoorbeeld bij een ontsteking, pijn, koorts, besmettelijke ziektes, ontsteking.
Er zal altijd een gesprek plaatsvinden, voorafgaand aan de massage.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exotische massagesExotische massagesMassages zijn niet weg te denken uit de hedendaagse maatschappij, waarin stress steeds vaker voorkomt en een goede massa…
Wellness anders ervarenWellness anders ervarenWellness of wellbeing, zoals we het tegenwoordig ook steeds vaker noemen, is eigenlijk jezelf onderdompelen in het lekke…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…
Vacuum massage - Cellulite, striemen, losse huidBij vacuüm massage wordt de huid door middel van een apparaat zodanig gemasseerd zodat diepliggende onderhuidse vetophop…

Je huid beschermen tegen de winterJe huid beschermen tegen de winterIn de zomer beschermen we onze huid goed tegen de zon om verbranding te voorkomen. Maar ook in de winter is het belangri…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.