Je huid beschermen tegen de winter

Je huid beschermen tegen de winter In de zomer beschermen we onze huid goed tegen de zon om verbranding te voorkomen. Maar ook in de winter is het belangrijk je huid te beschermen tegen de weersomstandigheden. Je huid heeft in de winter andere behoeften dan in de zomer, daarom is het beter om je huid op een iets andere manier te verzorgen.

Waartegen bescherm je jouw huid?

Je huid maakt van zichzelf een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Deze bestaat uit een hoornlaag maar ook uit andere vetten die ervoor zorgen dat je huid niet uitdroogt. Helaas kan deze beschermlaag aangetast worden zodat deze niet meer genoeg bescherming biedt aan je huid. Er zijn verschillende oorzaken die je huid aan kunnen tasten in de winter:
 • Grote temperatuursverschillen tussen buiten en binnen
 • Koud weer
 • Hevige wind
 • Veel voor de centrale verwarming zitten
 • Lage luchtvochtigheid

Huidtype

Er zijn 5 belangrijke huidtypes.
 • Normale huidtype
 • Droge huidtype
 • Vette huidtype
 • Gemengde huidtype
 • Gevoelige huidtype

Het is belangrijk om te weten welke het dichts bij jouw huid aan sluit. Een gevoelige huid moet namelijk extra beschermt worden tegen de winter. Je huid wordt in de winter vaak heel droog, daarom heeft elk huidtype behoefte aan crèmes en lotions die het vochtbalans op peil houden.

Gezichtsverzorging

Uw gezichtshuid

Het is verstandig om voor je gezicht geen gewone crème te gebruiken maar crème die speciaal beschermt tegen de kou. Deze crème bevat veel lipiden (vetachtige soort) en heeft daarnaast een laag vochtgehalte. De crème kan zo niet bevroren raken op de huid. Deze crème zorgt ervoor dat er een beschermlaagje op je huid ontstaat.

Uw huid rond de ogen

Ook de huid rond je ogen dien je extra te beschermen. Doordat je huid rond je ogen maar een halve millimeter dik is, zal deze snel uitdrogen. Hiervoor zijn speciaal voor de winter geselecteerd oogcrèmes ontwikkeld. Deze oogcrèmes trekken snel in en voorkomt het vervagen van de crème door tranen.

Uw teint

Sommige mensen hebben in de winter wel eens last van bleekheid. Door de kou ziet de teint er grauwer uit. Heeft u last van dit kwaaltje? Met behulp van maskers die een opwekkende energiestoot geven, ziet u er in een mum van tijd weer stralend en fris uit. Voor een extra effect kunt u het masker in (laten) masseren zodat de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

Mooie lippen in de winter

Iedereen kent het wel droge en schrale lippen. In de winter komt dit nog vaker voor. Uw lippen reageren namelijk sterk op kou en nattigheid. Wat mensen vaak doen is de lippen bevochtigen met de tong. Maar hierdoor droogt de huid van de lippen nog meer uit, waardoor er kloofjes en ruwheid ontstaan. Zorg er daarom voor dat u in de winter altijd een goede lippenbalsem bij de hand heeft. Door het regelmatig in smeren van de lippen blijven deze soepel en herstelt de schade. Goede ingrediënten voor een verzorgende lippenbalsem zijn cacaoboter en vaseline.

Lichaamsverzorging

In de winter dragen we vaak warme maar daardoor ook dikke kleding, dit kan gaan schuren waardoor uw huid ruw en droog wordt. Om uw huid tijdens de winterperiode soepel te houden kunt u denken aan een bodypeeling in combinatie met een massage. Daarnaast is het ook erg belangrijk om uw huid van binnenuit te verzorgen. Een gezonde voeding, het voorkomen van stress en extra vitaminepillen en voedingssupplementen hebben een gezonde werking op je huid. In de winter zijn we ook geneigd minder te gaan drinken maar het is erg belangrijk dat je minimaal 2 liter water per dag nuttigt.

Vermijd of verminder vooral in de winter:
 • Roken
 • Centrale verwarming of airconditioning
 • Zonnebanken
 • Langdurig warm douchen

Verzorging voor uw handen en voeten

Een bekend winterskwaaltje zijn winterhanden en –voeten. De oorzaak hiervan is een ongeregelde bloedsomloop. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en komt voornamelijk voor bij extreme kou. De bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid zijn niet in staat hun werk te doen waardoor er een tekort aan bloed ontstaat. De huid kleurt hierbij roodblauwig. Bij langdurig voortzetten van deze kwaal kunnen zelf blaren en wonden zich vormen. Wanneer het laatste het geval is wordt geadviseerd een arts raad te plegen. Het spreekt voor zich dat voorkomen altijd beter is, zorg er daarom voor dat je altijd warme sokken en handschoenen aantrekt en voldoende beweegt. Een massage met vochtinbrengende crème kan na een koude winterse dag wonderen doen.
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging erg belangrijk!Huidverzorging erg belangrijk!Bijna iedere vrouw of man wil erg graag netjes en verzorgt uitzien. Huidverzorging is daarom een belangrijk onderdeel ge…
Huid verzorging tijdens hitteHuid verzorging tijdens hitteDankzij de zuurgraad van onze huid, beschermt onze huid ons tegen schadelijke in vloeden van buitenaf. In de zomer zijn…
Tips om je huid en lichaam te beschermen tegen felle zonTips om je huid en lichaam te beschermen tegen felle zonHet is bij iedereen wel bekend dat je je huid goed moet beschermen tegen de zon. Steeds meer mensen smeren zich dan ook…
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…

Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Wellness uit Hawaï – Lomi Lomi Nui MassageHawaï is niet alleen bekend als vakantieparadijs, maar ook als wellness oase. Lomi Lomi Nui – de van daar stammende temp…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.