Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen is een nieuwe manier van defenitief ontharen. Het is een effectieve manier van ontharen doordat je er echt defenitief van al je haren afkomt. Als je besluit je overtollige haren weg te laten halen met behulp van elektrisch ontharen is het goed om er enige informatie over op te doen. In dit artikel kun je informatie lezen met betrekking tot elektrisch ontharen.

De haargroei en ontharing

Als eerste is het belangrijk om te weten dat alle haren die u ziet niet tegelijkertijd groeien. Ze groeien in fasen na elkaar. Deze haargroeicyclus die ieder mens heeft, duurt altijd gemiddeld 1 tot 1,5 jaar. Een haar heeft een groeifase en valt na verloop van tijd weer vanzelf uit. De tijd van groeifase naar uitvalfase verschilt afhankelijk van de plaats waar de haar zich bevindt. Als een haar is uitgevallen, zal het haarzakje (een haar groeit vanuit een haarzakje) een tijdje gaan “rusten”, dat wil zeggen, geen nieuwe haar produceren. Vandaar dat de behandelaar die hele haargroeicyclus moeten doorlopen om alle haarzakjes minstens een keer te kunnen behandelen. Deze hele cyclus duurt nu éénmaal gemiddeld 1 tot 1,5 jaar. Dat is genetisch bepaald. Door middel van elektrisch ontharen vernietig je geen haren, maar haarzakjes. Vanuit het oogpunt van de ontharingsbehandeling dient de haar er slechts voor om naar het te verwijderen haarzakje te geleiden.

Als tweede is het belangrijk om te weten dat een haar langzamer groeit dan u denkt. Wanneer u een haar uitrekt met een pincet, en de week daarop groeit er op dezelfde plaats weer een nieuwe haar, dan is dit een andere haar uit een ander haarzakje dat er precies naast ligt. Als een haar in een rustfase verkeert zal het ongeveer 2 tot 3 maanden duren voordat dat haarzakje een nieuwe haar gaat produceren.

Dit betekend voor dat je absoluut geen haren meer mag uittrekken, zolang de behandeling duurt. U mag de haren, tussen de behandelsessies door, wel knippen of scheren. De behandelaar moet namelijk een haar kunnen zien om met de steriele wegwerpnaald in het haarzakje te kunnen komen. De behandelaar heeft daar overigens maar een klein puntje haar voor nodig. De consequentie is, als je wel haren uit zou trekken tussen de behandelingen door, dat je buiten het jaar waar een gemiddeld ontharingsproces door staat, er elke keer 3 maanden behandeltijd bijkomt. Dat betekent voor u, elke keer dat u haren heeft uitgetrokken, 3 maanden langer tijd, geld en geduld.

De behandelsessies

Als u met het ontharingsproces gaat starten, is het noodzakelijk dat u in het begin frequent naar de praktijk komt voor een behandeling. De eerste drie maanden zal dat ongeveer 1 keer per week zijn. Daarna bouwt u af in tijd per behandelsessie om haarvrij te komen om met de frequentie van de behandeling. Dit betekent dat het onthaarproces in een afbouwende kuur zal plaatsvinden. Aan het eind van het onthaarproces zult u nog maar één keer in de 6 weken ongeveer 15 minuten behandeld hoeven te worden. Dit alles geldt alleen als je de behandelaar voldoende tijd geeft om u bij elke behandeling haarvrij te krijgen.

De behandeling

Tijdens het elektrisch ontharen wordt er een stroomstootje naar het haarzakje gestuurd. Doot deze stroomstoot verbrandt het haarzakje en stopt de haargroei. Het gaat om het haarzakje en niet om de haar zelf. De stroomsterkte wordt bepaald door de kleur van het haar. Een lichtere kleur haar heeft minder stroomsterkte nodig.

Na de behandeling zal de huid er wat rood uitzien. Dat is normaal en zal na enkele uren wegtrekken. Zwelling, op zachte gedeelten van het lichaam zoals bovenlip, borst, hals en bikinilijn is ook normaal en trekt binnen enkele uren weg. Meestal geeft de behandelaar een verkoelende gel mee naar huis waar u de eerste dagen na de behandeling het behandelde gebied kunt insmeren.

Verder zijn er nog een aantal adviezen voor thuis namelijk:
  • Na het ontharen niet wassen met zeep of shampoo.
  • Niet op de zonnebank of in de zon.
  • Niet in een zwembad of sauna.
  • Geen vette crèmes smeren op het behandelde gebied (alleen de gel).
  • Niet met uw handen aanzitten of eraan peuteren.
  • Het behandelde gebied met rust laten.
  • eventueel bij sterke irritatie een ijsblokje (in een plastic zakje) een paar maal over het behandelende gebied wrijven.

Deze adviezen zijn vooral belangrijk de eerste twee dagen na de behandeling. Deze adviezen zijn vooral bedoeld vanwege een eventueel infectie gevaar. Ook het in de zon gaan geeft bijvoorbeeld risico op pigmentvlekjes. Het is belangrijk voor u om bovenstaande adviezen op te volgen om het onthaarproces zo succesvols mogelijk te laten verlopen.

Elektrisch ontharen is niet pijnlijk, het kan wel een branderig gevoel geven tijdens de behandeling. Dit komt door de stroom die naar het haarzakje wordt gestuurd. Elektrisch ontharen is een defintief middel en dit is bewezen.
© 2008 - 2024 Nadja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen en antwoorden over ontharenOngewenste haartjes, hoe raak je ze kwijt? Met crème, hars of toch een scheermesje? U leest hier vragen en antwoorden ov…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Schoonheid: ontharenM.n. bij de vrouw is te veel haar niet mooi, althans dat is het beeld wat men nu van de vrouw heeft. Noem het een modebe…
Ontharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar als je het nog nooit hebt gedaan hoe begin je dan eigenl…

Beauty: de schoonheidssalonBeauty: de schoonheidssalonEr zijn schoonheidssalons in alle soorten en maten, kosten en natuurlijk de verschillende programma’s. Toch zijn er een…
Rimpels en huidverouderingRimpels en huidverouderingVoor veel vrouwen zijn rimpels en huidveroudering een nachtmerrie. Ze verafschuwen hun eigen spiegelbeeld. Ouder worden…
Nadja (8 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.