IPL definitieve ontharing - Ervaringen en resultaten

IPL is een permanente ontharing die gebruik maakt van lichtimpulsen om de haren weg te branden. De behandelde haren komen niet meer terug en na 6 tot 8 behandelingen zou u in principe van alle overtollige haargroei verlost moeten zijn. Infonu testte de IPL definitieve ontharing uit en kwam tot de conclusie dat de resultaten sterk verschilden naargelang het apparaat. Zowel Luminette als Photosilk werden op de rooster gelegd.

Luminette en Photosilk

IPL definitieve ontharing is een wijdverbreide techniek. Dat wil zeggen dat verschillende producenten en merken hun eigen IPL apparaat op de markt hebben gebracht. Infonu testte twee van deze apparaten uit:
  • Luminette
  • Photosilk

Beiden methodes werken volgens hetzelfde principe en beloven dezelfde resultaten. Toch zijn de resultaten van Photosilk een stuk spectaculairder dan die van Luminette.

Ervaringen en resultaten

Behandelde zones

De IPL laserbehandeling voor permanente ontharing werd uitgetest op de volledige bikinilijn.

Vragenlijst

Alvorens aan mijn eerste IPL definitieve ontharing te beginnen, moet ik een uitgebreide vragenlijst invullen. Vragen zoals bent u zwanger en neemt u hormonenpreparaten moeten nagaan of de behandeling al of niet effectief zal zijn. Bepaalde medicatie kan er immers voor zorgen dat het lichaam anders reageert op de lichtimpulsen. Ook mensen met een donkere huidskleur of met blonde of grijze haartjes hebben geen baat bij een IPL definitieve ontharing. Het is immers de melanine (kleur) die het licht moet absorberen; bij blonde en grijze haren is deze melanine onbestaande en bij een donkere huid is het verschil tussen de kleur van de haren en de huid te klein. Om die reden kunt u enkele weken voor een behandeling de zon of zonnebank beter vermijden.

Luminette

Vervolgens wordt met de eerste IPL sessie van start gegaan. De haren blijken net iets te lang te zijn en worden geschoren. De huid wordt met een gel ingesmeerd en je krijgt een soort zonnebril die je ogen moeten beschermen tegen het felle licht van het apparaat. Een lange darm met een vierkant uiteinde wordt op het te behandelen gebied geplaatst en de specialiste zet het apparaat op de laagste stand. Na elke flits wordt het apparaat verschoven totdat de gehele bikinilijn definitief is onthaard. De totale behandeling duurt niet langer dan vijf minuten.

De specialiste zegt dat de haren na ongeveer twee weken moeten uitvallen. Na enkele weken is er echter geen enkel verschil te merken. Ook bij het begin van de tweede sessie, zes weken later, is geen enkel haar verdwenen. Omdat ik tussen de IPL behandelingen door mag scheren, doe ik dat ook. De haren blijken even snel terug te komen als vroeger. Hoewel in de brochures vermeld staat dat na elke behandeling een significante haarvermindering moet optreden, vertelt de specialiste me dat het normaal is om in het begin weinig tot geen resultaat te hebben.

Nog twee bijkomende behandelingen met Luminette volgen, telkens zonder resultaat. Na de derde behandeling is er wel een klein vierkantje op het bovenste deel van de bikinilijn waar na het scheren de haren minder snel teruggroeien.

Na drie behandeling met de IPL Luminette is er ongeveer 5% van het overtollige haar verdwenen. Zou in de resterende drie behandelingen de andere 95% verdwijnen? Ik denk het niet.

Photosilk

Het tweede instituut dat ik uitprobeer, werkt niet met Luminette, maar wel met Photosilk. In tegenstelling tot het eerste salon, krijg je hier een garantie. Als er na zes behandelingen nog haar staat, zijn alle verdere behandelingen gratis. De moeite dus om uit te proberen.

De werkwijze is exact dezelfde. De huid wordt eerst ingesmeerd met een gel, je krijgt een zonnebrol op je neus en het vierkante uiteinde van het apparaat wordt stap voor stap over de huid verplaatst. Het enige zichtbare verschil met Luminette is de omvang van het uiteinde dat bij Photosilk bijna dubbel zo groot is. Daardoor verloopt de behandeling ook veel sneller (slechts enkele minuten).

Na mijn slechte ervaringen met Luminette zijn mijn verwachtingen niet hoog gespannen. Na één week merk ik echter dat een groot deel van de haren plotseling loskomen. De meeste haren vallen gewoon uit. Anderen trek je gewoon uit met je vingers, alsof je een velletje zou losmaken. De behandeling heeft dus resultaat, vooral wat het bovenste gedeelte van de bikinilijn betreft. Voor het onderste gedeelte blijven vele haren nog altijd zitten, maar er is toch duidelijk minder beharing in vergelijking met vroeger.

Na de tweede behandeling met Photosilk, komen de haren na ongeveer een week opnieuw zonder problemen los. Het bovenste gedeelte van de bikinilijn is na deze tweede behandeling zo goed als helemaal onthaard en de haren lijken niet meteen terug te komen. Alleen het onderste gedeelte blijkt opnieuw moeilijker te behandelen. De specialiste wijt dit aan het feit dat de schaamlippen donkerder zijn en dat het gebied daarom ook minder gemakkelijk te behandelen is. Photosilk IPL moet volgens mij erg effectief zijn op benen, oksels, rug, etc.

Blijvend resultaat?

Het resultaat van een IPL behandeling is in principe blijvend. Toch is het mogelijk dat bepaalde haren zich jarenlang in een slaapfase bevinden en pas vijf of tien jaar later plots beginnen te groeien. Het aantal haren zal echter beperkt zijn en zullen met één of twee nieuwe behandelingen voorgoed verdwenen zijn. Wij houden u op de hoogte van onze ervaringen.

Pijnlijk of niet?

De pijngrens is erg verschillend naargelang de plaats. Op het bovenste deel van de bikinilijn is de pijngrens nauwelijks voelbaar en dus pijnloos. Op de meer intiemere delen is een behandeling echter bijzonder pijnlijk, maar het gaat over zeer korte pijnsteken waardoor de behandeling toch zeer goed uit te houden is. Bovendien duurt een behandeling van de bikinilijn slechts enkele minuten. De specialiste vertelde echter dat sommige patiënten de dag voor de behandeling niet kunnen slapen omdat ze opzien tegen de pijn. De pijngrens is dus blijkbaar verschillend naargelang de persoon. Niettemin blijft waxen pijnlijker dan een IPL behandeling.

Ter vergelijking werd ook een klein stukje onderbeen behandeld. Hier waren de stralen totaal niet voelbaar.

Wat betreft pijn is er ook geen verschil tussen Photosilk en Luminette.

Prijs

Het salon dat de IPL definitieve ontharing met Luminette uitvoerde vroeg maar liefst 150 euro voor één behandeling van de volledige bikinilijn. Dat is vrij duur, zeker als de resultaten slecht zijn.

Het instituut dat Photosilk gebruikte, vroeg echter maar 85 euro per behandeling van de volledige bikinilijn. Photosilk zou goedkoper zijn omdat dit apparaat in vergelijking met Luminette een groter oppervlak kan behandelen en de sessie daarom ook minder lang duurt. 85 euro is een zeer goede prijs gezien de snelle en goede resultaten van Photosilk.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epilar permanente ontharing - Ervaringen en resultatenEpilar System is een pijnloze manier om ongewenste haargroei permanent te verwijderen. Epilar is aangewezen voor persone…
Bioxet - Ervaringen en resultatenBioxet is een crème waarmee je zonder pijn een definitieve ontharing kan verkrijgen. Alle lichaamsdelen kunnen worden be…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Ontharing met elektrolyse - Ervaringen en resultatenHet ontharingsapparaat Epiliss van Babyliss maakt gebruik van een zwakke elektrische stroom, elektrolyse genaamd, om een…

Tips voor het scheren van de schaamstreekHet scheren van de schaamstreek is nog niet zo eenvoudig. Zowel bij mannen als bij vrouwen vraagt het om een goede voorb…
Beauty: je huid oppeppenBeauty: je huid oppeppenIeder seizoen heeft zo wel iets waar je huid van te lijden heeft, logisch want je huid is je bescherming. Zeker zo belan…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.