Beauty: alles op een rij over gezonde nagels

Gezonde en goedverzorgde nagels staan vooraan in het beeld als je in contact komt met iemand. Nagels goed maar ook niet goed verzorgde nagels vallen op en dus is het geen overbodige luxe om de nagels goed verzorgd te houden. Is het niet voor een ander dan toch zeker ook voor jezelf.

Nagels

De nagels bevatten geen bloedvaten, maar zijn opgebouwd uit dode cellen. Eventuele pijn aan de nagels zal dus direct aan de daaronder gelegen zenuwen of bloedvaten te linken zijn. De rosé kleur van de nagel wordt dan ook gevormd door de bloedvaten die er onder liggen.

De nagels groeien enkele minimeters met maand. Dit is niet bij iedereen exact hetzelfde, maar ga uit van gemiddeld 3 minimeter.

Een belangrijk onderdeel van de basis is het gedeelte wat vlak onder de huid boven de nagel tot en met het nagelbed (half maantje) ligt. Daar worden de verschillende lagen aangemaakt. Als je je bijvoorbeeld stoot kunnen enkele laagjes deels los van elkaar geraken en daar kunnen witte plekjes door ontstaan. De nagelriem is een huidplooi en kan als dit niet van nature het geval is losgemaakt worden met een bokkenpootje (vastzittende nagelriem belemmert de groei). Wel voorzichtig en met wat nagelriemenolie om de huid zacht te maken. Dit voorkomt dat de nagelriem gaat scheuren. Knippen is helemaal uit den boze.

Verzorging

De verzorging is afhankelijk van wat voor soort nagel je hebt. Zacht, normaal of hard en verzorging dient hierop aangepast te worden. Wel is het zo dat nagellak, al is het maar een basislak, altijd goed is voor je nagels om te voorkomen dat er lucht tussen de cellen komt.

Heb je te harde of te zachte nagels, die vervolgens afbreken, dan is een voedende olie vaak beter om ze weer in conditie te krijgen. Een nagelverharder kan ook, maar deze mag niet te lang en te vaak gebruikt worden. Goed de gebruiksaanwijzing lezen voordat je de kuur start.

Vijl de nagels altijd en wel in een richting (van buiten naar binnen) en voorkom het gebruik van de schaar. Bij voorkeur de vijl van glas in verband met de fijne structuur. De schaar zorgt er overigens voor dat de laagjes mogelijk loslaten van elkaar, vandaar dat deze niet gebruikt mag worden.

Gele nagels kan duiden op een mindere gezondheid, maar kan ook komen door gebruik van nagellak zonder basislak er onder. Zeker kleuren als rood kunnen, zo op de nagel aangebracht, bij het verwijderen een gele gloed achterlaten.

Kunstnagels

Het lijkt zo mooi en dat is het ook, maar voor de eigen nagel is het wel funest. Je eigen nagels krijgen geen zuurstof en hoewel het wel goed komt als je de kunstnagels hebt verwijderd, het kost tijd om ze weer fraai te krijgen. Realiseer je dit voordat de kunstnagel er op gaat.

Producten

Er zijn geen wonderproducten die nagels in geen tijd weer mooi maken als ze dat nu niet zijn. Er zijn wel producten die de nagels binnen afzienbare tijd weer gezond en mooi krijgen. Zeker de gespecialiseerde merken voor de nagels hebben goede producten. Bij de schoonheidsspecialiste zijn vaak aparte merken te koop en in de drogisterijen zijn merken als Herome, Koh en Sally Hansen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Tips voor mooie nagelsEr wordt vaak gezegd dat verzorgde handen heel belangrijk zijn en dat is ook zo. Iemand met onverzorgde handen spreekt t…

Ontharing met elektrolyse - Ervaringen en resultatenHet ontharingsapparaat Epiliss van Babyliss maakt gebruik van een zwakke elektrische stroom, elektrolyse genaamd, om een…
Cosmetische tandheelkundeCosmetische tandheelkundeHoewel veel mensen er absoluut niet van houden om naar de tandarts te gaan, gaat men steeds meer het belang van de tanda…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.