Zelfbruinende crèmes zonder geknoei
Het hele jaar door een lekker kleurtje zonder in de zon of onder de zonnebank te bakken. Bijna iedereen weet inmiddels dat adverteerders van zelfbruiners dat beloven. Toch ervaart niet iedereen deze crèmes als ideaal. Een veelgevreesd doemscenario is een gevlekt, oranje velletje dat eruitziet als een huidziekte. Met deze tips kun je die met een gerust hart zelfbruiningscrèmes gebruiken.
Zelbruinende crèmes: wat en waarom?
Zelfbruiningscrèmes zijn tegenwoordig in steeds meer merken en steeds meer varianten vergrijgbaar. Ze beloven allemaal hetzelfde: na het insmeren krijgt je huid een mooie, bruine tint. Omdat veel mensen geen zin en tijd hebben om hele dagen in de zon te bakken, is dit een goed alternatief. Bovendien is de zon slecht voor je huid: het verhoogt de kans op huidkanker en huidveroudering. De crèmes bevatten dihydroxypropanon, dit is een molecuul die reageert op de eiwitten van de bovenste huidlaag (de hoornlaag). Op deze manier ontstaat de bruine kleur. Bruin uit een potje hoeft tegenwooridig helemaal niet meer zo duur te zijn. Veel goedkopere (huis)merken hebben ook varianten in hun collectie opgenomen.
Negen tips
Ondanks de geweldige beloftes van de zelbruinende crèmes, zijn veel mensen niet zo tevreden over het resultaat. Met deze tips kun je jezelf behoeden voor eventuele blunders en haal je zoveel mogelijk uit je product.
- Scrub je huid voordat je de zelfbruiningscreme erop smeert. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en blijft de kleur langer zitten. Ook zal de kleur egaler worden. De bovenste huidlaag vernieuwt zich vaak en scrubben zorgt ervoor dat de “nieuwste” huidlaag tevoorschijn komt waardoor het niet meteen weer zal vernieuwen. Aangezien het bruine kleurtje ook op die bovenste laag zit, zal het na een scrubbeurt langer blijven zitten.
- Smeer de crème gelijkmatig uit. Dit is erg belangrijk om vlekken te voorkomen. Sommige crèmes hebben een kleurtje waardoor je kunt zien of je geen plekken hebt overgeslagen. Smeer de crème er ook goed in. Op plekken waar de huid dun is zoals de knieholtes , zal de kleur donkerder worden. Let er dus op dat je daar niet teveel opsmeert. Voor je gezicht is het ook erg belangrijk om secuur te werken. De haargrens mag niet vergeten worden, maar er mag ook niet teveel crème zitten (wat helaas wel vaak gebeurt bij randjes). Ook rondom de wenkbrauwen moet je netjes werken, anders worden die ook bruin. Plekken op de huid die juist erg ruw zijn zoals de ellebogen, worden vaak ook wat donkerder en onregelmatiger. Wees dus zuinig met de crème op die plekken! Het kan handig om bepaalde plekken even met een tissue af te vegen of te deppen.
- Smeer geen delen in die anders ook niet in de zon komen zoals de binnenkant van je armen of handpalmen. De binnenkant van je armen is meestal een stuk lichter dan de voorkant. Houd hier rekening mee als je gaat smeren, anders lijkt het erg onnatuurlijk.
- Trek niet direct je kleren aan nadat de crème is opgebracht. De crème kan vlekken veroorzaken in kleding. Als je de crème goed insmeert, kun je meestal na een kwartiertje tot een halfuur wel weer in je kleding.
- Houd er rekening mee dat de huid kan stinken. Ook al ruikt de crème in eerste instantie nog zo lekker, zodat de huid echt bruin wordt en het resultaat zichtbaar wordt, gaat het meestal stinken. Dit komt door de bruiningsprocessen van de huid. De stank is dus niet te voorkomen. Zorg er dus voor dat je de mogelijkheid hebt om je te douchen of te wassen voordat je in het “openbaar” treedt.
- Was je handen en binnenkant van je nagels na het opbrengen. Na het opbrengen is het belangrijk om de handen te wassen, omdat ze anders oranje worden. Vergeet ook de (binnenkant van) nagels niet, anders worden die erg lelijk bruin of oranje.
- Bouw de kleur geleidelijk op. Als je huid van nature licht is, is het niet slim om te kiezen voor een crème die bestemd is voor mensen met een donkerdere huid. De huid wordt dan namelijk te heftig gebruind wat een onnatuurlijke kleur tot gevolg heeft. Er zijn tegenwoordig ook veel zelfbruiningslotions te koop. Deze verzorgen de huid en geven het een lichte bruining. Op deze manier is het mogelijk op de kleur langzaam op te bouwen waardoor je niet plotseling met een te donkere kleur zit.
- Houd er rekening mee dat de kleur na het douchen minder donker is dan daarvoor. Het water spoelt een deel van het kleurtje weg. In sommige gevallen kan te hard afdrogen de vochtige huid beschadigen waardoor er witte plekken of witte barstjes op de huid komen te zitten. Dit gebeurt vooral als de kleur er al langere tijd opzit. Met scrubben, zoals in tip 1 al vermeld is, kan dit voorkomen of uitgesteld worden.
- Er wordt vaak onderscheid gemaakt in zelfbruiningscrèmes voor het lichaam en voor het gezicht. In sommige gevallen kunnen crèmes die voor het lichaam bedoeld zijn, de ogen irriteren. Als je het niet aandurft om je hele gezicht in te smeren, kun je er ook voor kiezen om een dagcrème te mengen met een zelfbruiner. Op die manier kun je zelf bepalen hoe intens de kleur wordt (hoe meer dagcrème, hoe lichter de kleur).
Tot slot
Verder is het belangirjk je te realiseren dat de crèmes niet beschermen tegen de zon. Ze bevatten geen filters en ook al ziet je huid eruit alsof het al heel wat zon gewend is, het is net zo teer als een wit velletje.