Beauty: verfraaien van de mond

Beauty: verfraaien van de mond We kunnen er niet omheen, de mond is nu eenmaal een blikvanger en dat wil zeggen dat een man of vrouw met een mooie mond – als er tenminste ook nog wat zinnigs uitkomt – al snel een streepje voor heeft op de onverzorgde mond. Maar zonder al te veel gekkigheden, kan je zelf al het nodige doen om de mond te verfraaien.

Basis

De basis voor alles is de hygiëne, want zonder hygiëne kan je mond er nog zo mooi uitzien, dan houdt het toch echt voor de meeste mensen op.
Dat wil in de praktijk zeggen dat het normaal is dat je je tanden poetst en middels tandenstokers of flosdraad ook goed tussen de tanden reinigt. Bij voorkeur vindt dit ritueel na de maaltijd maar minimaal in de ochtend- en avonduren plaats.

Behalve dat schone tanden er fraaier uitzien, is het ook voor het behoud van je gebit essentieel. Als je je tanden schoon houdt dan krijgen bacteriën niet de kans gaatjes in je tanden te vreten en poets je de verkleuring – door koffie, thee, wijn etc. – ook nog eenvoudig weg. Eventueel nog wat gorgelen met mondwater om het af te maken en de mond is weer fris en schoon.

Tanden

Het is een zegening als je mooie, goed naast elkaar vallende tanden van nature hebt, maar helaas heeft niet iedereen dit. Tegenwoordig zie je menig kind (of volwassene) met een beugel lopen om de tanden weer netjes op rij te krijgen. Soms moet er zelfs wat getrokken worden om ze ruimte te geven. Ben je erfelijk belast met bijvoorbeeld een kleine kaak en relatief grote tanden, dan kunnen je tanden het moeilijk krijgen om ze netjes op rij te houden. Vaak is het trekken van een of meerdere tanden en daarna de beugel in, een oplossing om een scheef gegroeid gebit weer mooi te krijgen.

Naast het mooie is het ook nog eens een stuk functioneler. Immers, als je een recht gebit hebt sta je er niet altijd bij stil, maar je tanden zijn veel beter en gemakkelijker schoon te houden als je tanden netjes op rij naast elkaar staan. Iedere tanden die voor of achter een andere staat kan op die plaats bacteriën kweken als je het niet goed reinigt. Dit kan ook onbewust gaan, om de simpele reden dat je er niet goed bij kunt.

Beugel

Waar we jaren geleden nog met grote ijzeren hekwerken in en soms buiten de mond liepen, is dit vaak niet meer nodig. Soms kan een soort nachtbeugel een oplossing zijn, maar vaak zie nette witte plaatjes die op de tanden worden geplakt. Het materiaal is wel wat kwetsbaarder en duurder, maar ziet er beduidend beter uit. Daarnaast heb je ook nog de slotjes die echt aan de achterkant van de tanden geplaatst worden. Omdat de controle in een hogere frequentie moet plaatsvinden, liggen de kosten hier ook iets hoger.

Kleur

Voor veel mensen is de kleur belangrijk. Te gele tanden, van nature, door medicijnen of door aanslag kunnen “opgefrist” worden middels een bleekbeurt. De speciale tandpasta’s schuren een klein beetje en kunnen wat uitrichten bij iets wat aan de buitenkant zit. De bleekmiddelen bij de drogisterij kunnen daadwerkelijk enkele kleuren lichten maken, maar daar zitten ook wat nadelen aan. Het kan bijvoorbeeld binnendringen bij lekkende vullingen of bij de randen van het tandvlees. Als je echt wilt bleken is het bij de tandarts te laten doen, het beste. Het is niet voorgoed, want je zult de activiteit periodiek moeten herhalen als je de lichtere kleur wilt behouden.

Beschadiging

Echte beschadigingen zal de tandarts op moeten lossen middels kronen, facings etc. De kleinere beschadigingen (kleine hoekje eraf bijvoorbeeld) kan de tandarts vaak zonder dure middelen repareren.

Geur

Krijg je een vieze geur met de normale middelen niet weg, zoek dan eens uit of het door je eetpatroon komt. Als je dit veranderd kan dit de geur doen afnemen. Een andere mogelijkheid is de bacteriën op de tong. Als deze niet goed gereinigd kan worden, pas dan eens de tongschraper toe. Een eenvoudig apparaatje wat je over de tong haalt en wat de tong reinigt.

Lippen

Maar het houdt niet op bij de tanden, want de lippen zijn zeker zo belangrijk. Veel vrouwen smeren er iets op. Dit kan een leuk kleurtje zijn, maar ook een pure verzorger die de lippen zacht en soepel houdt. Er zijn ook steeds meer mannen die dit gebruiken, en waarom ook niet. Het is de verzorging van de lippen en niets ziet er zo onverzorgd uit als allerlei velletjes en kloofjes op de lippen. Om de lippen helemaal goed te verzorgen is het zinvol een verzorger te nemen waar een UV-filter in zit. Dit houdt de schadelijke zonlichtstraling buiten en de lippen blijven lekker soepel.

Lijntjes

Heb je last van lijntjes om de lippen en wil je toch een kleurtje op de lippen. Zorg dan dat je met een potlood in dezelfde kleur een lijntje tekent op de rand van je lippen en vul de lippen daarna pas in de lippenstift.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe breng je lippenstift aan?Misschien herken je het wel: de la vol met lippenstift die nooit gebruikt wordt. Vaak omdat de kleur toch niet zo mooi u…
Beauty: Een mooie mondBeauty: Een mooie mond“Een mooie mond” is wat de spreker er persoonlijk van vindt. De een vindt smalle lippen mooier, de ander ziet ze liever…
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…

Je huid verzorgen in het voorjaar en de zomerJe huid verzorgen in het voorjaar en de zomerHet hele jaar door is een goede huidverzorging belangrijk, maar zeker nu het seizoen van zonnebaden weer is aangebroken…
Acoustic Wave Therapy tegen cellulitisVrouwen die geen ‘last’ hebben van cellulitis zijn uitzonderingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men honderden m…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.