Je huid verzorgen in het voorjaar en de zomer

Je huid verzorgen in het voorjaar en de zomer Het hele jaar door is een goede huidverzorging belangrijk, maar zeker nu het seizoen van zonnebaden weer is aangebroken is het meer dan ooit nodig om je huid te beschermen en te verzorgen. Een gezonde huid ziet er immers mooier uit en voelt ook prettiger aan. Dus denk aan een goede verzorging van gezicht, handen, voeten en de rest van je lijf: hier volgt een aantal tips.

Verzorgen van je huid: lekker onder de douche!

Door douchen met warm water en (schuimende) doucheproducten kan de huid nogal uitgedroogd raken, zeker als je vaker per dag een douche neemt bijvoorbeeld omdat het warm weer is. Gebruik daarom niet bij elke douchebeurt een doucheproduct, maar spoel alleen met lauw water af. Wanneer je wel doucht met een doucheproduct, gebruik er dan een met etherische of verzorgende olie, waardoor je huid verzorgd wordt, bijvoorbeeld een van de Douche Crème Oliën van Kneipp. Ook meteen goed voor de geest.

Scrubben voor een egale huid, smeren voor een zachte huid

Na de wintermaanden, waarin grote delen huid waren bedekt met warme kleding kan de huid wel een oppepper gebruiken.
Wie een mooie egale huid wil kan het beste regelmatig scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. De huid gaat weer glanzen, raakt beter doorbloed en voelt lekker schoon aan. Allemaal voordelen dus. Zeker als je bruin-zonder-zon producten wilt gaan gebruiken is het handig om eerst je huid te scrubben, zodat je geen vlekkerig resultaat krijgt. Scrub niet vaker dan twee keer in de week.

Voor het scrubben van je lijf heb je scrubcrème of scrubzout nodig, die je onder de douche kunt gebruiken. Met ronddraaiende bewegingen masseer je je hele lijf, speciaal daar waar je ruwe plekken kunt verwachten, zoals knieën en ellebogen. Na afspoelen met lauw water en afdrogen een goede bodylotion gebruiken. Vooral de onderbenen kunnen vaak droog zijn, smeer wat vaker en neem een rijke, voedende bodylotion in een geur die je bevalt.

Voor het scrubben van je gezicht heb je een aparte gezichtsscrub nodig, je kunt deze ook voor je hals en decolleté gebruiken. Kom niet aan de huid rondom de ogen; die is daarvoor te teer. Na afspoelen met lauwwarm water en droogdeppen een goede gezichtscrème gebruiken. Neem bij voorkeur een dagcrème met beschermingsfactor tegen de zon, zoals een van Nivea.

Je huid verzorgen in de zon

Veel mensen vinden het prettig om zodra het buiten zonnig wordt en de temperatuur het toelaat van de zon te genieten. Om de warmte op hun gezicht te voelen of alvast het door velen gewenste beetje kleur op het bleke winterlijf te krijgen. Juist in het voorjaar is de huid echter nog niet gewend aan de zon en ligt verbranden op de loer. Zorg in ieder geval voor een goede bescherming door een zonnebrandcrème met de juiste beschermingsfactor te gebruiken; hoe lichter je huid hoe hoger de beschermingsfactor. Niet alleen beschermt die de huid tegen verbranden, maar ook tegen vroegtijdig ouder worden, pigmentvlekken en uitdrogen. Let op dat de zonnebrandcrème tegen UV A èn UV B stralen werkt. Sommige winkels verkopen af en toe zonnebrandcrème tegen erg lage prijzen; vaak beschermen deze niet tegen UV B stralen. Je wordt bij het gebruik van zonnebrandcrème evengoed bruin voor zover je daar het type huid voor hebt, maar je kunt langer in de zon zitten zonder te verbranden.

Gebruik tijdens het zonnebaden voor de bescherming van je lippen een lippenpommade met hoge beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 30 (Labello Sun Protect). Zet een zonnebril op om turen tegen de zon in te voorkomen en daarmee onnodige witte rimpeltjes om de ogen. Voor iedereen geldt het advies: blijf uit de zon op het heetst van de dag, zo tussen 12 en 15 uur.

Vergeet de voeten niet: droge voeten, eelt, hielkloven...

De voeten hebben heel wat te verduren, maar vaak worden ze een beetje verwaarloosd bij de lichaamsverzorging. Wil je weer in slippers en open schoenen lopen met mooie, zachte voeten is het wel nodig om ze regelmatig te verzorgen. Zeker als de huid van de voeten 's zomers in aanraking komt met de buitenlucht kunnen ze nogal droog worden, waarvan narigheid zoals overmatige eeltvorming en hielkloven de gevolgen kunnen zijn. Vervelend, en niet mooi om te zien.

Voor het verwijderen van eelt kun je een daarvoor bestemd apparaat gebruiken, maar goedkoper en net zo effectief is een schuurblokje van puimsteen, zoals van Scholl. Gebruik het een aantal keer per week, bijvoorbeeld onder de douche. Voor het zacht houden van de huid van je voeten zijn mijn persoonlijke favorieten de voetcrème van Vichy (apotheek) of de Arnica-gel van Weleda (eigenlijk bedoeld voor stijve spieren). Als de huid zo droog is dat er hielkloven zijn of dreigen te ontstaan smeer dan voor het slapen gaan de voeten in en trek katoenen sokjes aan in bed. Dagelijks blijven insmeren helpt droge voeten te voorkomen.

Verzorging van handen: voorkomen van droge handen en pigmentvlekken

Droge handen komen vaak voor. De huid op de rug van de handen is naar verhouding dun en kwetsbaar, er ontstaan snel rimpels. Op de handen ontstaan ook nogal eens pigmentvlekken, vooral bij het ouder worden. Neem bij het insmeren tegen zonnebrand daarom ook de handen mee, ze zijn tenslotte altijd al blootgesteld aan de buitenlucht. Zorg in ieder geval dat je je handen zo vaak mogelijk insmeert met een handcrème, zoals na intensief handen wassen; maar in ieder geval voor het slapen gaan. Bij erg droge handen kun je een extra voedende crème gebruiken en voor het slapen katoenen handschoenen aantrekken. Alweer een persoonlijke favoriet: Weleda Granaatappel Regeneratie handcrème. Voor bescherming tegen pigmentvlekken en voortijdige veroudering; trekt snel in en voelt prettig aan. Deze crème kreeg vorig jaar van Ökotest met 'zeer goed' de hoogste beoordeling bij een test van twintig handverzorgingsproducten. Maar ook de handcrème van Vichy en Arnica handcrème van Yves Rocher zijn aanraders.

Zorg dat je bij klusjes waarvan je handen erg vuil worden en/of uitdrogen handschoenen draagt, bijvoorbeeld latex wegwerphandschoenen, verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Ook om contact van je handen met agressieve schoonmaakmiddelen te voorkomen is dit beter.

Extra aandacht: schrale plekken, rode plekken, zere plekken, irritatie...

Vooral als het warm wordt kunnen mensen met een gevoelige huid snel last krijgen van rode, geirriteerde plekken, bijvoorbeeld in de liezen door een lange fietstocht, of door knellende kleding. De combinatie van warmte en zweet kan hierbij nadelig werken op met name de gevoelige huid. Met een crème die helpt tegen luieruitslag bij baby's kan dit meestal snel verholpen worden. Een voorbeeld hiervan is Sudocrem, die het meest gebruikt wordt voor schrale babybilletjes. Deze crème helpt de huid zichzelf te herstellen, verzacht deze en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Eerst de huid afspoelen, droogdeppen en een dun laagje crème aanbrengen. Geef het geïrriteerde deel van de huid genoeg lucht om herstel te bevorderen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel en pijnloos van eelt en hielkloven afEelt en hielkloven op de voeten is niet alleen minder mooi, maar kan ook pijnlijk zijn. De voeten zijn ontzettend belang…
Huidverzorging voor mannenEen aantal jaren geleden konden maar weinig mensen zich voorstellen dat mannen smeersels zouden gaan gebruiken. Deze tre…
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…
Droge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen en eelt betekenen gewoon dat je je voeten te weinig aandacht geeft. Door je voeten niet te veel te belasten…

Zweten & zweetgeurtjes: maatregelen en behandelingenZweten & zweetgeurtjes: maatregelen en behandelingenIedereen doet het dag en nacht: zweten, al heeft de een er meer last van dan de ander. Vooral als het buiten weer warmer…
Beauty: verfraaien van de mondBeauty: verfraaien van de mondWe kunnen er niet omheen, de mond is nu eenmaal een blikvanger en dat wil zeggen dat een man of vrouw met een mooie mond…
Bronnen en referenties
  • http://www.beautynieuws.nl
  • http://www.sudocreme.nl
  • http://www.weleda.nl
  • http://www.nivea.nl
  • http://www.vichy.nl
  • http://www.yves-rocher.nl
  • http://www.labello.nl
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.