Bruine ogen: een dominante verschijning!
Ieder mens is uniek in zowel het uiterlijk als het innerlijk. De oogkleur is een fenomeen waar men maar al te graag over praat en schrijft. Al sinds mensen geheugenis wordt er over gesproken en wordt er ook van alles aan gelinkt. Van persoonlijkheidstrekken tot sex appeal. De bruine oogkleur komt het meest voor en recentelijk onderzoek heeft iets interessant ontdekt.
Hoe kom ik aan mijn bruine ogen?
De oogkleur die je hebt lijkt waarschijnlijk erg veel op die van je ouders of die van je grootouders. Dit is niet verwonderlijk omdat de oogkleur, net als vele andere lichamelijk kenmerken, erfelijk is. De bruine oogkleur is een dominante oogkleur. Als je ouders beide donkerbruine irissen hebben zal jij, onder normale omstandigheden, ook bruine irissen krijgen (tenzij er sprake is van een mutatie of dat beide ouders recessieve genen voor bijvoorbeeld blauwe ogen met zich meedragen). Blauwe oogkleuren zijn veel zeldzamer omdat dit een recessieve oogkleur is. De groene oogkleur is nog zeldzamer. Dit heeft echter een bijzondere oorzaak:
Groene ogen: een zeldzame verschijning
Bruine ogen dominant?
Als het gaat om de frequentie van de verschillende oogkeuren zijn bruine irissen absoluut dominant. In alle werelddelen komen bruine ogen dus het meest voor. In Europa en Noord-Amerika heb je relatief veel mensen met een lichtere oogkleur maar nog altijd zijn ook daar meer mensen met een bruine oogkleur. In Afrika en Azië komen bijna alleen maar mensen met bruine irissen voor. Heel zelden vind je daar mensen met een blauwe oogkleur
Bruine ogen nogmaals dominant?
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met bruine ogen ook vaker worden ingeschat op een hogere dominantie dan mensen met, van nature, lichtere oogkleuren. Het onderzoek is uitgevoerd door de Charles Universiteit in Praag. De onderzoekers lieten foto’s van mannen met bruine ogen en mannen met lichtere oogkleuren zien aan proefpersonen. De proefpersonen moesten vervolgens de mannen waarderen op een mate van dominantie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mannen met bruine ogen veel dominanter worden ingeschat.
Uiteraard werd dit fenomeen verder onderzocht. De mannen met van nature bruine irissen werden door de onderzoekers bewerkt. De bruin ogige mannen werden gefotoshopt en kregen allen blauwe ogen. Vervolgens werd het onderzoek weer uitgevoerd en moesten proefpersonen de mannen weer op een maat van dominantie waarderen. Ook nu kwamen de mannen met van gefotoshopte ogen ( van nature donkere irissen) weer als de meest dominante mannen uit de bus.
De gedachte is nu dat mannen met bruine ogen vaker dominante gelaatstrekken hebben. Zo vind je vaker een grote brede neus en een prominente brede kaak bij bruine ogen. Ook staan de ogen dichter bij elkaar en zijn de ogen groter. Dit alles geeft de indruk bij proefpersonen dat deze mannen dominanter zijn.
Volgens de wetenschappers liggen de genen die bruine irissen veroorzaken dichter bij genen die dominante gelaatstrekken veroorzaken. Bij het proces van overerving worden deze genen daarom vaker in combinatie doorgegeven.
Vrouwen met bruine ogen
Uit het onderzoek kwam niet naar voren dat vrouwen met bruine ogen dominanter worden ingeschat. Het geldt dus alleen voor mannen.
Bruine ogen en seks
Doordat mannen met bruine irissen als dominanter worden ingeschat is de verwachting dat de mannelijke bruine kijkers wellicht ook vaker seks met meerdere ovulerende vrouwen kunnen krijgen. Vrouwen die ovuleren (eisprong) zijn in die periode erg vruchtbaar en meer gefocust op dominante mannen en dat zijn juist de mannen met de dominante gelaatstrekken en dus ook de bruine ogen. Uiteraard is dit niet het hele verhaal. Ook dominant gedrag, bijvoorbeeld de gangmaker op een feest, en de geur die een man bij zich draagt kan bepalend zijn of de man door de vrouw als dominant wordt bestempeld.
Lees verder
Reactie
Fredje, 16-08-2013
Artikel begint met een fout! Indien beide ouders bruine ogen hebben maar beide heterozygoot zijn mbt oogkleur dan hebben hun kinderen 25% kans op blauwe ogen! Daar is geen mutatie voor nodig.
Heterozygoot wil in dit geval zeggen dat zowel het gen voor blauwe als voor bruine ogen aanwezig is. Ouders hebben dan weliswaar bruine ogen maar als beide het gen voor blauwe ogen aan hun kinderen doorgeven, krijgen die blauwe ogen. Kwestie van kansberekening.
Reactie infoteur, 16-08-2013
Hallo Fredje,
Bedankt voor je reactie. Het is niet zozeer fout, eerder onvolledig. Mensen met donkerbruine irissen hebben waarschijnlijk alleen (of zo goed als) genen voor bruine ogen. Wanneer er ook blauwe genen aanwezig zijn, weliswaar recessief, dan zijn bruine ogen vaak vaalbruin of lichtbruin.