Beenverlenging: het verlengen van je benen

Beenverlenging is in Nederland nog een relatief onbekend en zeer zeker omstreden onderwerp. In Azië is het echter een ander verhaal. Veel, met name vrouwen, laten hun benen verlengen om langer te worden. Het is een lange weg om enkel een paar centimeter langer te worden. Pijnlijke operaties en lange tijd revalideren horen erbij. Waarom worden deze ingrepen gepleegd? Waarom doet men zich dit zelf aan? Hier lees je over het fenomeen beenverlenging.

De langste!

In China worden er jaarlijks bijzonder veel beenverlengingen uitgevoerd. Dit wordt natuurlijk niet gedaan omdat korte benen levensbedreigend is en een operatie puur en alleen noodzakelijk is om te overleven. Nee, het wordt gedaan vanuit een cosmetisch oogpunt.

Wij als Nederlanders kunnen ons daar natuurlijk niet zo vreselijk veel bij voorstellen. In Nederland beperkt cosmetische chirurgie tot het hoofd, liposuctie en her en der wat cosmetische correcties aan de buik en borsten. De benen horen toch echt niet in het rijtje thuis van de cosmetische chirurgie. In andere, met name Aziatische landen ligt dat toch anders.

Wat is beenverlenging?

Mensen die vinden dat ze te kort zijn, te korte benen hebben in verhouding met de rest van het lichaam of met een andere reden kunnen ervoor kiezen om hun benen een paar centimeter te laten verlengen. Een bekende methode is de llizarov methode.

Bij een beenverlenging worden de botten als het ware verlengd. Dit gebeurt door de botten eerst heel zorgvuldig te breken. De botten worden op zo’n manier gebroken dat niet alle delen van het bot worden beschadigd. Het gedeelte dat zorgt draagt voor de toekomstige opvulling, periost en beenmerg, moet namelijk intact blijven anders kan de beenverlenging niet plaatsvinden. De botten worden vervolgens met behulp van staaldraad bevestigd en gefixeerd aan een metalen ring.

Dit staaldraad steekt uit het been en zit dus bevestigt aan het bot en aan een metalen ring. Alle metalen ringen bij elkaar wordt een rekbank genoemd. Zo’n rekbank is ervoor bedoeld om de botten langzaam maar zeker iets verder van elkaar te verwijderen. Doordat het staaldraad om het bot zit worden de botten dus ook mee verlengd. De onderkant meer naar beneden en de bovenkant meer naar boven. Er ontstaat dus een gat tussen het oorspronkelijk bot. Het gat dat tussen je botten ontstaat wordt door je lichaam weer opgevuld.

Dit proces van rekken en gat opvullen is een tijdrovend proces. Je lichaam moet zich constant aanpassen aan de nieuwe lengte en het vergt veel energie voor je lichaam om het gat op te vullen tussen de botten. Uiteraard gaat dit proces gepaard met enorm veel pijn.

Waarom kiest men voor een beenverlenging?

Een beenverlenging doe je niet zomaar. Zoals je hierboven leest is het een uiterst moeilijk en tijdrovend proces. Niet iedereen haalt evenveel centimeters winst uit het proces van beenverlenging. Het ligt er namelijk aan welk deel van het been wordt verlengd. Gemiddeld genomen zou je kunnen zeggen dat er 10 cm kan worden verlengd. Het is echter heel belangrijk om te beseffen dat niet iedereen de 10 centimeter haalt. Het hangt van verschillende aspecten af.

Mensen kiezen voor een beenverlening vanuit verschillende oogpunten. In Aziatische landen wordt vooral vanuit cosmetisch oogpunt naar een beenverlenging gekeken. Langere mensen maken meer kans op een goede baan en maken tevens ook meer kans om een geschikte partner te vinden. Kleine mensen delven vaak het onderspit. Langere mensen stralen ook meer gezag uit (denk aan het woord superieur wat letterlijk uit de hoogte betekent) en worden meer gerespecteerd.

Vanuit psychologisch oogpunt heeft langer zijn dan de gemiddelde mens ook voordelen. Men schat langere mensen in als meer succesvol, gelukkiger en ambitieuzer. Lange mensen worden ingedeeld bij de hogere inkomensklasse en zijn voor zowel mannen als vrouwen aantrekkelijker.

In een land als China, waar de gemiddelde lichaamslengte ongeveer 165 centimeter is, betekent 10 centimeter extra een enorme winst. Praktisch gezien is een langere lengte in China ook geen overbodige luxe. Veel bedrijven eisen dat hun werknemers langer zijn dan 170 centimeter. Als je korter bent maak je dus geen kans om aangenomen te worden. Dit betekent dus dat veel mensen bij voorbaat al afvallen. Het zijn juist deze mensen die een uitvlucht zoeken naar de beenverlenging klinieken, die tevens vaak geen licenties hebben en grote bedragen vragen voor de ingreep.

Risico’s

Een beenverlenging gaat niet zomaar. Voor gezonde mensen zitten er risico’s aan verbonden. Er kunnen enorme ontstekingen plaatsvinden in het bot maar ook wordt het bot soms verkeerd gebroken waardoor groei niet meer mogelijk is. Tevens kunnen er laesies in de bloedvaten en zenuwen ontstaan. In China worden beenverlengingen vaak in loesje klinieken uitgevoerd met alle risico’s van dien. Sinds kort waarschuwt de Chinese regering voor zulke illegale klinieken.

In Nederland worden geen beenverlengingen uitgevoerd vanwege cosmetische doeleinden. Wel worden er mensen behandeld die aan bijvoorbeeld fibula aplasie en PFFD lijden. Toch wordt beenverlenging zelfs dan niet zomaar uitgevoerd. Er zitten namelijk allerlei criteria aan vast of een beenverlenging wel mag.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je benen langer laten lijken doe je zoSommige vrouwen zijn gezegend met benen die niet op lijken te houden. Vervolgens kijk je naar beneden, naar je eigen ben…
Kledingtips: hoe lijk je langerKledingtips: hoe lijk je langerWanneer je klein van postuur bent is het niet altijd eenvoudig om jezelf volgens de laatste mode te kleden. Er is minder…
Mooie gladde benenMooie gladde benenDe zon begint weer te schijnen, dus de rokjes en jurkjes kunnen weer aan. Dan is het ook weer tijd om onze benen van top…
Kleding dragen die bij je lichaamsvormen pastEr is een gezegde dat zegt: kleding maakt de man. Alhoewel men in andere landen juist zegt dat kleding de man niet maken…

Tips voor het kiezen van brillen en lenzenTips voor het kiezen van brillen en lenzenDe ogen behoren tot de belangrijkste zintuigen van ons lichaam. In onderstaan artikel geef ik een aantal tips voor het k…
Beauty: Mooie benenBeauty: Mooie benenIk geloof dat er niemand is die geen mooie benen wil hebben, alleen is de norm van wat mooie benen zijn, overal anders.…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 09-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.