Borstvergroting - informatie en uitleg

Borstvergroting - informatie en uitleg Een borstvergroting is een operatieve ingreep waarbij implantaten in de borst worden aangebracht om de borst(en) een andere vorm te geven of groter te maken. De implantaten worden via een sneetje in de huid van de borst aangebracht waarna de wond weer wordt gesloten. Hoewel een borstvergroting een relatief eenvoudige operatie is kunnen er vervelende complicaties ontstaan. Ook moet een borstprothese na gemiddeld 10 tot 15 jaar vervangen worden en kan dus niet levenslang blijven zitten.

Bij wie wordt een borstvergroting uitgevoerd?

Een borstvergroting wordt vooral gedaan bij vrouwen die van zichzelf vinden dat ze te kleine borsten hebben. Er kunnen meerdere redenen zijn voor vrouwen om een borstvergroting laten uitvoeren. Door een zwangerschap kan het zijn dat de borsten wat minder stevig zijn geworden dan ze waren voor de zwangerschap. Ook bij gewichtsverlies kunnen de borsten kleiner zijn geworden. Omdat borsten voor 1/3e deel bestaan uit vetweefsel kan door afvallen de grootte van de borsten afnemen. Als de borsten ongelijk van grootte zijn kan er ook een correctie uitgevoerd worden om de borsten weer gelijk te maken. De meeste klinieken hanteren een leeftijdsgrens van 18 jaar voor het uitvoeren van een borstvergroting. De reden hiervan is dat de borsten dan volledig uitgegroeid zijn. Uitzonderingen kunnen gemaakt worden bij aangeboren afwijkingen en lichamelijke trauma's opgelopen door bijvoorbeeld een ongeluk. Als de vrouw jonger is dan 18 jaar is de toestemming van de ouders nodig. In alle gevallen moet het zo zijn dat de borstvergroting gedaan wordt omdat de vrouw het zelf wil.

Consult

De eerste stap van een borstvergroting is een gesprek met de plastisch chirurg. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij een kliniek naar keuze. In dit consult wordt veel informatie gegeven over alles wat met de behandeling te maken heeft. Ook is er ruimte voor al uw vragen. In dit gesprek worden de wensen van de patiënt besproken en wordt er gekeken of deze wensen haalbaar zijn. De plastisch chirurg zal de borsten onderzoeken en kijken hoe deze staan ten opzichte van het lichaam. Als duidelijk is wat de patiënt wil kan er door middel van een pasprothese gekeken worden of de maat van de borsten juist is. Een pasprothese is een soort van BH waar een implantaat in zit die je aan kunt trekken onder de kleding. Op deze manier kun je bekijken of de maat van de nieuwe borst(en) aan uw wensen voldoen.

De chirurg zal ook uw medicijngebruik, rookgedrag en alcoholgebruik met u bespreken. Soms is het nodig dat er tijdelijk gestopt wordt met het slikken van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners) omdat er anders complicaties kunnen optreden tijdens de operatie. Roken heeft een negatieve invloed op de genezing van de wond. Een paar weken voor de operatie moet u daarom ook stoppen met roken.

Alles omtrent de behandeling, eventuele complicaties, nazorg en de kosten wordt met u besproken in het consult. Als u na het consult besluit dat u een borstvergroting wilt laten uitvoeren wordt alle informatie op papier gezet in een behandelingsovereenkomst die u en de chirurg kunnen ondertekenen.

TIP: Een consult is niet overal gratis. Informeer hier van tevoren goed naar zodat u niet voor verassingen komt te staan achteraf. De persoon met wie u het consult gesprek heeft is niet in alle gevallen de behandelend plastisch chirurg. Dit is echter wel gewenst omdat u dan aan de chirurg duidelijk kunt maken hoe u de borstvergroting precies wilt hebben. Informeer hier dan ook van tevoren goed naar.

Implantaten

De borsten worden van binnenuit opgevuld door borstimplantaten in de borst te brengen. Er zijn verschillende soorten implantaten. De twee meest voorkomende implantaten worden hieronder besproken.

Siliconen:

Deze implantaten bestaan uit een omhulsel van siliconenrubber gevuld met een siliconengel. De siliconen implantaten voelen aan als natuurlijk omdat ze qua dichtheid lijken op het eigen weefsel van de borst.

Rond of anatomisch gevormd:

In bepaalde gevallen worden er anatomisch gevormde siliconenimplantaten gebruikt. Deze lijken meer op de natuurlijke vorm van de borst dan de ronde variant. De anatomisch gevormde implantaten hebben de vorm van een druppel. Aan de bovenkant zijn ze wat platter dan aan de onderkant waar ze een gevuldere vorm hebben.

Fysiologische zoutoplossing:

Net als de siliconen implantaten bestaan deze implantaten ook uit een omhulsel van siliconenrubber, maar zijn ze in plaats van siliconengel gevuld met een fysiologische zoutoplossing. Dit is een oplossing van zout in water dat overeenkomt met het vocht in de lichaamsweefsels. Mocht er een lekkage ontstaan aan de implantaat is dit niet schadelijk voor het lichaam en neemt deze het vocht dat uit de prothese komt zonder problemen op. Nadeel is dat een prothese gevuld met een fysiologische zoutoplossing harder aanvoelt dan siliconen en daardoor minder geschikt is voor magere vrouwen. De prothese is beter voelbaar doordat er bij magere vrouwen minder vetweefsel zit tussen het implantaat en de borstklier.

De keuze voor het soort prothese die voor u het meest geschikt is zal in overleg besloten worden door de plastisch chirurg met wie u het consult heeft.

Behandeling

De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd en zal ongeveer één tot twee uur duren. De implantaten kunnen op drie manieren worden ingebracht in het lichaam:
  • Via de borstplooi onder de borst
  • Via de oksel
  • Via de tepelhof onder de tepel

Een chirurg maakt een sneetje in de huid op de plaats waar de implantaten ingebracht worden en vormt eerst een ‘pocket’. Dit is een ruimte in de borst waar het implantaat in past. Vervolgens brengt de plastisch chirurg de implantaat naar binnen en wordt de wond gehecht.

De implantaten kunnen op drie verschillende plaatsen in de borst aangebracht worden:
  • Onder de borstklier: Deze techniek is mogelijk wanneer er genoeg klier- en vetweefsel is van het lichaam. Voordeel is dat hierdoor een natuurlijke ‘look’ ontstaat doordat het de vorm en beweging van de borst natuurlijk houdt.
  • Onder de borstspier: Als het eigen klier- en vetweefsel niet dik genoeg is wordt de implantaat onder de borstspier aangebracht. Het voordeel hiervan is dat de randen van de implantaten minder goed voelbaar zijn dan wanneer de implantaten alleen onder de borstklier worden aangebracht. Nadeel is dat de implantaat minder lang meegaat als deze onder de borstspier wordt geplaatst omdat er veel druk op het implantaat komt te staan doordat de borstspier er tegenaan drukt.
  • Combinatie van bovenstaande technieken (Dual plane methode): Bij deze methode wordt de implantaat half onder de borstklier en half onder de borstspier aangebracht. De bovenkant van het implantaat komt onder de borstspier en de onderkant van het implantaat komt onder de borstklier te liggen. Door deze techniek zijn de randen niet meer voelbaar van het implantaat.

De chirurg zal bepalen welke techniek voor u het meest geschikt is.

Nazorg

Na de operatie zult u wakker worden wanneer de narcose uitgewerkt is. In de meest gevallen mag u een paar uur na het ontwaken uit de narcose weer naar huis. U mag dan nog niet autorijden dus het is belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis kan rijden.

De dagen na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke, opgezwollen borsten. Dit is normaal en zal na een paar dagen langzaam beter worden. Door de operatie kunnen bloeduitstortingen ontstaan, deze zullen langzaam binnen een paar weken wegtrekken. Eventuele zwellingen kunnen nog tot ongeveer zes weken na de operatie zichtbaar zijn.

  • De eerste 24-48 uur mag u niet douchen vanwege de wond die nog moet sluiten. Als er zeep in de wond komt kan dit vervelende gevolgen hebben.
  • U moet in de eerste week dag en nacht een sportbeha dragen om de borsten voldoende steun te geven tijdens de genezing. Tijdens het douchen mag u de beha even afdoen.
  • Dagelijkse bezigheden kunt u na een paar dagen rust weer oppakken maar de eerste weken is het belangrijk dat u zo min mogelijk de borsten belast om de genezing te bevorderen. Zware inspanning moet de eerste weken vermeden worden. U kunt na twee weken weer volledig gaan werken en na zes weken mogen de borsten weer normaal belast worden. In de eerste zes weken worden de implantaten door het lichaam ingekapseld. Het lichaam vormt een laagje bindweefsel om de prothese heen. Door de borsten tijdens de eerste zes weken niet teveel te belasten kan dit bindweefsel zich ook goed hechten aan het lichaam waardoor de prothesen goed op hun plaats blijven zitten.
  • Als er geen hechtingen zijn aangebracht die vanzelf oplossen moet u na ongeveer een week weer terug naar de kliniek om de hechtingen te laten verwijderen.
  • De littekens van de hechtingen mogen het eerste jaar na de operatie niet blootgesteld worden aan de zon. U kunt ze insmeren met een hoge beschermingsfactor wanneer u toch wilt zonnen, of u kunt de littekens bedekt houden. Dit is om te voorkomen dat de littekens door de zon ‘inbranden’ waardoor ze niet meer verdwijnen. Door de littekens na een jaar langzaam te laten wennen aan het zonlicht zullen ze minder zichtbaar worden.

Na de operatie zult u nog regelmatig terug moeten komen voor een controle. De periode die tussen de controles zit zal steeds langer zijn.

Risico’s en complicaties

Iedere operatie brengt bepaalde risico’s met zich mee. Zo kunnen er ook bij een borstvergroting complicaties ontstaan. De meest voorkomende complicaties die specifiek bij een borstvergroting kunnen optreden worden hieronder besproken.

Infectie:

Hoewel er steriel wordt gewerkt tijdens en na de operatie kan het toch voorkomen dat er een infectie ontstaat. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing en vergroot de kans op een infectie.

Nabloeding:

Vlak na de operatie bestaat het risico op een bloeding die optreedt in de borst(en). Deze nabloeding is te zien aan een vreemde zwelling in de borst, pijn bij aanraking en de borst voelt harder aan. Een drain helpt om vlak na de operatie het wondvocht af te drijven. Een drain wordt er echter uitgehaald als u vanuit de kliniek naar huis mag. Er bestaat dan nog de kans dat er thuis een bloeding ontstaat. Als dit gebeurd moet u terugkomen naar de kliniek waar de hechting open wordt gehaald om de bloeding eruit te halen. Dit is belangrijk omdat anders het bloed tussen de prothese gaat zitten waardoor de inkapseling niet goed verloopt.

Gevoeligheid van de tepels:

De tepels kunnen door de operatie minder gevoelig of gevoelloos zijn. Meestal keert het gevoel in de tepels weer terug na verloop van tijd maar in sommige gevallen blijven de tepels minder gevoellig of gevoelloos. Het kan ook voorkomen dat de tepels juist extra gevoelig zijn geworden door de operatieve ingreep.

Verdraaiing of verschuiving van de prothese:

Als de borsten in de eerste zes weken te veel belast zijn bestaat het gevaar dat de inkapseling niet goed is verlopen en de prothesen kunnen verschuiven of draaien in de borst. Bewegingen van de borstspier moeten daarom de eerste zes weken tot een minimum beperkt worden.

Genezing van het litteken:

Door een verstoorde wondgenezing kan het gebeuren dat het litteken duidelijk zichtbaar blijft.

Inkapseling van de borstprothese:

Om het implantaat wordt door het lichaam een laagje bindweefsel (kapsel) gevormd. Dit doet het lichaam omdat het de prothese ziet als een lichaamsvreemd voorwerp en zo het lichaam wil beschermen tegen dit vreemde voorwerp. Dit is echter een normaal verschijnsel en heeft geen negatieve gevolgen.

Wanneer het kapsel zich samentrekt (kapselcontractuur) kunnen de borsten onnatuurlijk rond en hard worden. Er is helaas nog niks te doen om deze complicatie te voorkomen. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een implantaat met een ruw oppervlak waarbij deze complicatie minder vaak op lijkt te treden. Indien er toch problemen ontstaan doordat het kapsel samentrekt kan operatief het kapsel worden weggehaald of de prothese vervangen worden.

Lekkage van de prothese:

Een prothese kan in de loop van de jaren slijten of lek gaan. Vervanging is dan nodig door middel van een operatie. De kans op lekkage is groter bij een met fysiologische zoutoplossing gevulde prothese. Omdat de prothese gevuld wordt nadat deze is ingebracht in de borst is er een zwakkere plek te vinden op de plaats waar de prothese is gevuld. Ook een met siliconen gevulde prothese kan gaan lekken ook al zijn daarvan alle wanden even sterk. Een prothese hoeft nog niet vervangen te worden als er niks mee aan de hand is, dan kan deze gewoon in het lichaam blijven zitten. Het is moeilijk te zeggen hoe lang een borstprothese meegaat. In de meeste gevallen is de prothese na 10 tot 15 jaar aan vervanging toe.

Kosten

Gemiddeld liggen de kosten in Nederland rond de €4000,-. Afhankelijk van de uitvoerende kliniek kunnen de kosten hoger of lager liggen. Omdat een borstvergroting alleen dient als verfraaiing van het lichaam wordt deze ingreep niet als medisch noodzakelijk gezien door de ziektekostenverzekeraars. Daarom wordt deze behandeling niet vergoed. Bij eventuele complicaties zult u opvolgende behandelingen ook zelf moeten betalen tenzij de behandelend kliniek anders aan heeft gegeven. Sommige klinieken geven van tevoren aan dat zij bijvoorbeeld garant staan voor de complicaties in de eerste drie maanden na de operatie.

Nederland versus buitenland

Om een borstvergroting te laten uitvoeren bent u niet gebonden aan de Nederlandse klinieken maar kunt u ook overwegen om de operatie in het buitenland te laten uitvoeren. Nederlandse klinieken zijn in verhouding tot buitenlandse klinieken vaak duurder. Er zijn wel voordelen te noemen voor het kiezen van een Nederlandse kliniek. Hoewel hogere kosten niet altijd meer kwaliteit betekent zijn de Nederlandse klinieken beter te controleren op kwaliteit. Mochten er na de operatie complicaties ontstaan bent u snel weer bij de kliniek waar u de operatie hebt laten uitvoeren. In uw eigen taal kunt u beter aan de chirurg uitleggen wat uw wensen zijn dan in een vreemde taal. Andersom kunt u de informatie die de chirurg aan u vertelt ook beter begrijpen als dit in uw eigen taal uitgelegd wordt.

In België of Duitsland zijn goede klinieken te vinden die de operatie goedkoper uitvoeren dan in Nederland. U kunt ook overwegen om een kliniek verder weg te zoeken. In bijvoorbeeld Turkije, Marokko of Thailand.

Er zijn verschillende landen waar u een borstvergroting kunt laten uitvoeren. Overweeg voor uzelf welke voor- en nadelen voor u zwaarder wegen. Een goedkope manier kan dramatische gevolgen hebben (bijvoorbeeld verminking aan één of beide borsten) maar een duurdere kliniek betekend niet altijd kwaliteit. Laat u van tevoren goed informeren en wacht liever wat langer als u er nog niet zeker van bent.
© 2010 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…
Beauty: BorstvergrotingBeauty: BorstvergrotingDe borstvergroting is een van de meest toegepaste vormen van plastisch chirurgie. Vrouwen vinden de weg naar de plastisc…
Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de…

Zomerparfum kiezenJuist in de zomer zijn de wat lichtere en frissere geuren erg geliefd. Er worden zelfs geuren aangeboden die je ook in d…
Beauty: Uitgedroogd haarBeauty: Uitgedroogd haarHoewel we allemaal weten dat hoofdhaar sterk uit kan drogen van de zon in combinatie met het zwemmen, overkomt het ons a…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.