Wittere tanden? Bleken kan op verschillende manieren!

Wittere tanden? Bleken kan op verschillende manieren! Veel mensen zijn niet tevreden over hun glimlach. Vaak ligt dat aan de kleur van hun tanden: om verschillende redenen kunnen tanden geel of grauw worden, terwijl een stralend witte glimlach net zo mooi is. Wat zijn de mogelijkheden voor wie een witter gebit wil? Heel wat mensen hebben complexen over hun gebit. Een recht gebit wordt tegenwoordig vaak al op jonge leeftijd bekomen door het dragen van een beugel, maar aan de kleur van je gebit kan niet preventief gewerkt worden. Vaak worden je tanden geler of grauwer met de jaren. Wat zijn de mogelijkheden om dit te herstellen en terug witte tanden te krijgen?

Tanden verkleuren

Er zijn allerhande redenen waarom uw tanden verkleuren. Hoe dan ook worden je tanden minder stralend wit naarmate je ouder wordt. Daarnaast kunnen je tanden ook verkleuren door roken, alcoholgebruik of onvoldoende mondhygiëne. Helaas zijn er ook factoren die je niet in de hand hebt: wanneer een tand afsterft door bijvoorbeeld een ongeval, wordt hij grauw. Ook tanden waarin een vulling aangebracht is, zullen vaak een andere kleur hebben dan de tanden die nog in hun originele staat zijn.

Enkele jaren geleden ontstonden er diverse manieren om het gebit weer witter te maken. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend, van goedkope thuisbehandelingen tot dure bleaching behandelingen in gespecialiseerde klinieken.

Zelf bleken

De meeste tandpastamerken hebben een "whitening"tandpasta op de markt. Deze tandpasta's hebben echter enkel effect op uitwendige verkleuringen ten gevolge van nicotine, koolzuurhoudende dranken of alcoholgebruik. Helaas is het effect minimaal én is het gebruik van whitening-tandpasta eigenlijk niet zo gezond. In dergelijke tandpasta's zit een grovere korrel, die een dun laagje van het tandglazuur wegschuurt. Zo wordt de aanslag wel weggehaald, maar ook een stukje van de beschermlaag van je tanden.

Wie zelf aan de slag wil met bleekmiddelen, kan een pakketje kopen waarin een bleeklepel en gel zit. De lepel moet met gel gevuld worden en op het gebit worden geplaatst, en dit verschillende keren gedurende een aantal uren. De gel bevat een lage concentratie aan waterstofperoxide en ureumperoxide, die de tanden na verloop van tijd witter maken.

Een bleeklepel kan ook aangemeten worden door de tandarts. Zo hebt u een optimaal passende lepel voor een beter resultaat. Opvolging door een tandarts is hoe dan ook aan te raden bij het bleken van uw tanden, om schade aan het gebit te vermijden.

Je tandarts kan je ook helpen met andere methodes. Zo kunnen je tanden gebleacht worden met behulp van een laserbehandeling. Hierbij wordt je tandvlees afgeschermd en brengt de tandarts een gel aan op je tanden, die onder invloed van laserlicht je tanden laat verbleken. Deze behandeling verloopt meestal snel en pijnloos, na ongeveer anderhalf uur ben je er al vanaf.

De tandarts kan je tanden ook bleken met waterperoxide, zoals terug te vinden is in de bleekmiddelen bij de drogisterij. De tandarts gebruikt echter veel hogere concentraties van dit middel, en ververst dit om de 5 à 10 minuten. Na ongeveer een uur wordt alles weggespoeld en heb je meteen resultaat.

Nadelen van bleachen

Helaas zijn behandelingen om je tanden te bleachen vaak niet goedkoop. Daarbij komt dat het resultaat van tijdelijke aard is, waardoor de behandeling om de zoveel tijd herhaald zal moeten worden. Vaak hebben mensen met een gebleekt gebit ook tijdelijk last van overgevoelige tanden.

Wanneer een stukje tand ontbreekt en dit hersteld werd door bijvoorbeeld een porseleinen aangezet stukje, zullen bleachingmethodes geen invloed hebben op dit aangezette stuk in kunststof. Zo krijg je dus weer een kleurverschil tussen je "echte" tand en het stukje in porselein. Bleken kan dus niet toegepast worden bij mensen die geen 100% 'eigen' gebit meer hebben. Voor hen kunnen facings een oplossing zijn: dit zijn een soort van kapjes die over het originele gebit geplaatst worden.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken of bleachen, werkwijze en voor- en nadelenDe kleur van onze tanden is genetisch bepaald. Daardoor heeft de ene persoon gelere tanden dan de andere persoon. Het sc…

Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Oorzaak huidveroudering aanpakken: wat kunnen we zelf doen?Jong blijven zonder botox of plastische chirurgie. Er langer jonger uit blijven zien kan door het volgen van enkele leef…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 13-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.