Beauty: Goed verzorgde handen

Beauty: Goed verzorgde handen De handen zijn je persoonlijke visitekaartje en daarmee belangrijk voor je algehele presentatie. Niet dat iedereen het persoonlijke visitekaartje per definitie belangrijk vindt, maar bijvoorbeeld in je werk is het een pre als je goed verzorgde handen hebt. Je handen zeggen immers iets over je.

Basis

Hoewel nogal wat mensen bij verzorgde handen denken dat je mooi jonge handen en gelakte nagels moet hebben, is het tegendeel waar. Het gaat niet om leeftijd, het gaat om verzorging. Verzorging wil zeggen bijvoorbeeld geen kloven of afgescheurde nagels, want dat kan je namelijk verzorgen en voorkomen dat het zover komt. Maar dan moet je wel dagelijks wat aandacht schenken aan je handen.

Dagelijks ritueel

Het dagelijks ritueel is altijd wat handcrème bij je hebben, zeker als je droge handen hebt. Zeker na het wassen van de handen (wat je toch minimaal enkele malen per dag doet) kunnen deze droog aanvoelen en dan is het een kleine moeite om na het drogen van de handen, wat handcrème op de handen te smeren en het even in te laten trekken. Daarbij geen ingewikkelde methodes, maar gewoon een lik uit de tube of het potje handcrème goed over handpalm, de bovenkant van de hand en de vingers uitsmeren. Heb je een verzorger die ook goed voor de nagels is, neem deze dan ook mee als je je handen insmeert.

Probleemgebieden

Kloven

Kloven kunnen een probleem op de handen zijn. Soms heb je het snel van nature, andere zitten erg veel in water en dan drogen de handen mogelijk snel uit. Zorg er voor dat je een handcrème bij je hebt, om tussendoor de handen in te smeren. Maar om een diepe verzorging te krijgen is het niet verkeerd om bijvoorbeeld voor het slapen gaan de handen in te smeren met uierzalf. Doe daarna kantoenen handschoenen aan om niet alles vet te maken en laat de uierzalf de nacht goed in de handen trekken. Heb je erg droge handen, doe dit dan iedere dag gedurende een bepaalde periode, anders om de dag of als je niet graag met handschoenen slaapt, pak de handen aan in de avonduren. Bijvoorbeeld als je nog naar televisie kijkt (maar dan moet je niets meer hoeven te doen). Dan is het ergste er wel ingetrokken als je gaat slapen en kan je – zonder je handen te wassen – gaan slapen.

Scheurende nagels

Scheurende nagels kan betekenen dat de nagels overdwars inscheuren (over de lengte van de nagel), aan de zijkanten of de lagen laten scheurend los.

Als de nagels overdwars scheuren heeft ergens het nagelbed een beschadiging opgelopen en je moet afwachten of het een tijdelijk probleem is of permanent. De praktijk wil dan zeggen of korte nagels of speciale nagellak die een laagje legt over de nagel en daarmee de scheur beschermt. Lagen die loslaten kan aangeboren zijn of door bijvoorbeeld veelvuldig water gebruik kunnen de lagen loslaten. Een nagelverharder wil dan nog wel eens helpen, maar een goed beschermende nagellak wil ook helpen. Niet de normale nagellak, want die weekt in al dat water enig moment los. Verderop wordt de speciale nagellak beschreven. Voor alle problemen geldt natuurlijk ook dat je “nepnagels” kunt laten aanbrengen. Verschillende materialen die beschermen, maar over het algemeen wordt de nagel eronder niet beter van. Niet altijd een ideale oplossing dus.

Eelt

Eelt ontstaat door wrijving. Als je intensief met je handen aan de slag bent kunnen de huidcellen zich vermenigvuldigen (ter bescherming) en zo ontstaat de eeltlaag. Als je het door een specialist weg laat halen is daar speciale apparatuur voor, maar als je zelf aan de slag gaat, is er een kleine eeltrasp/vijl (voor de voeten is dit een grote raps/vijl, voor de handen is er een kleiner exemplaar op de markt). Smeer daarna de handen goed in.

Spreekt voor zich dat het alleen afdoende werkt als je handen niet meer dit intensieve werk doen, maar is dit wel het geval dan wordt het eeltvijlen een wekelijks ritueel.

Ouderdomsvlekjes

We noemen het ook wel levervlekjes en deze kunnen ontstaan naarmate je ouder wordt. Er is een speciale creme op de markt die je op deze plekjes aan kunt brengen, maar ook wat pure citroen op een watje dagelijks op de plekjes aanbrengen, wil nog wel eens helpen.

Nagels verzorgen

De nagels verzorg je door ze goed te vijlen en het kan geen kwaad een klein vijltje in de tas te hebben voor als je een haaltje hebt of iets dergelijks. Je kunt zo voorkomen dat nagels dieper in scheuren (met alle gevolgen van dien).

Maas daarnaast is het goed de nagels eenmaal per week goed onderhanden te nemen. Daarvoor heb je nodig:
  • handdoek
  • vijl (glas)
  • eventueel: nagellak, nagelverharder
  • nagelriemenolie
  • bokkepootje
  • verzorgde handen/nagelolie
  • water

Leg de handdoek op een gladde en vlakke ondergrond en leg de handen in een lauwwarm badje met wat handen/nagelolie. Er zijn verschillende geuren op de markt, maar de lavendel is ook nog rustgevend en heerlijk om daar de handen een minuut op 10 in te hebben.

Droog de handen goed en vijl de nagels (een richting heen, van buiten naar binnen) in de gewenste vorm. Ga er met een fijnere vijl nog even langs om zeker te weten dat er geen haaltjes aan zitten. Daarna wat nagelriemenolie op de rand van de nagel en de huid smeren en voorzichtig met een bokkenpootje de nagelriemen opduren. Laat de olie even het werk doen, anders loop je de kans dat de huid rond de nagels inscheurt. Maak de handen vervolgens vetvrij (goed doen, anders blijft nagellak niet goed zitten!) om of een nagelverharder op te brengen of een mooie nagellak. De nagellak altijd met een basecoat beginnen, dan twee lagen van de betreffende kleur en aftoppoen met een glanzende topcoat.

Speciale nagellak

De nagellak die een stapje verder gaat is de nylon nagellak. Je brengt deze gewoon op als iedere nagellak, dan na iedere laag een minuut onder de uv-lamp en de nagellak zit er echt vast op. Geen bladderen als je veel in het water zit en deze beschermt tegen inscheuren etc. De meeste drogisterijen hebben deze nagellak niet, maar de speciale nagelstudio’s wel. Er hoort een speciale nagellakremover bij, maar deze kan je ook als gewone nagellak gebruiken. Er zijn verschillende merken, maar o.a. Harmony heeft veel keus in kleuren en is kwalitatief goed. De nagels lijden niet meer of minder onder het gebruik van deze nagellak versus een normale nagellak.

Tot slot

Om verzorgde handen te hebben hoef je dus niet echt veel te doen, dan eens per week de nagels even wat meer tijd te geven en op dagbasis was basisuitgangspunten respecteren.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Tips voor mooie nagelsEr wordt vaak gezegd dat verzorgde handen heel belangrijk zijn en dat is ook zo. Iemand met onverzorgde handen spreekt t…
Beauty: Je handen als blikvangerBeauty: Je handen als blikvangerEr zijn van die beroepen waar je handen je “handelsmerk” zijn, waar je handen veel in het zicht zijn en waar verzorging…
Mooie nagels door kunstnagels en nagellakMooie nagels door kunstnagels en nagellakEen mooi verzorgde en versierde nagel springt in het oog. Er zijn steeds meer mensen die hun handen verfraaien door het…

Verschillende vormen en mogelijkheden van een faceliftHet algemene woord ‘facelift’ staat voor een operatie die ervoor zorgt dat gezichtshuid wordt strak getrokken waardoor p…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.