De zeven schoonheden van de vrouw
Je hebt vast wel gehoord van de 'zeven schoonheden', maar of je ze ook uit je hoofd kent? Soms kijk je nog eens twee keer naar iemand die er bijzonder uitziet, maar kun je niet meteen aanduiden waar dat aan ligt. Wedden dat het gaat om donker haar met blauwe ogen, of blond haar met bruine ogen? Oké, misschien is het die schoonheidsvlek, kuiltjes in de wangen, amandelvormige ogen, sproetjes, het spleetje tussen de tanden of de lange wimpers. De 7 schoonheden mogen gezien worden!
De oorsprong van de zeven schoonheden
Niemand weet wie de schoonheidsregels bedacht heeft, of waarom. Mogelijk zijn ze gebaseerd op het klassieke meesterstuk 'Haft Paykar' (Zeven schoonheden) uit 1197 van de Perzische dichter Nizami. Dit rijmende verhaal gaat over een Sjah die op zeven achtereenvolgende nachten zeven prinsessen bezocht. Alle vrouwen vertelden hem zeven verschillende verhalen over wijsheid, deugd en liefde. Een andere anekdote over de herkomst stamt uit de 4e eeuw voor Chr. Een schilder wilde de mooiste vrouwen ter wereld op het schildersdoek zetten en vond daarvoor zeven verschillende meisjes van de straat. Aangenomen wordt dat al deze vertellingen uiteindelijk tot de zeven schoonheden hebben geleid, die generaties lang mondeling werden doorgegeven.
Kuiltjes in de wangen
Je hebt ze, of je hebt ze niet. Lachkuiltjes, dus vooral zichtbaar als je lacht. Of de kuiltjes in je wangen er al of niet zitten, hangt af van een spieraanhechting. Een kuiltje in de kin telt overigens niet! De laatste jaren krijgen plastische chirurgen in Engeland en Amerika steeds vaker de vraag de wangen te opereren om zo 'designer kuiltjes' te creëren. En dat is natuurlijk geen gezonde ontwikkeling. De operatie is namelijk geen kleinigheid: Een huiddeel wordt vastgenaaid aan de dieper gelegen huid, waardoor er een permanent litteken ontstaat. Wat de lange termijn gevolgen zijn weet niemand, maar kun je wel raden. Steeds geldt: Heb je kuiltjes in je wangen, dan is dat een stukje beauty dat je mag koesteren, heb je ze niet, dan heb je vast wel weer iets anders moois.
Sproetjes
Hoewel veel mensen sproeten niet zo kunnen waarderen, is het toch echt een van de zeven schoonheden. Al in de zestiger jaren tekenden vrouwen die er niet mee gezegend waren, met lichtbruine eyeliner zelf sproetjes op hun huid. Wat een sproet is? Elke sproet is een opeenhoping van melanine (=pigment) in de onderste lagen van de opperhuid. De bruine kleur van de sproet ontstaat op dezelfde manier als bij het bruinen in de zon, maar de verdeling van het pigment is niet egaal. Sproeten zijn ongeveer twee tot vier millimeter groot en ze ontstaan al in de kindertijd. Of je er veel of weinig hebt is genetisch bepaald. En door zonlicht ontstaan er ook weer meer sproeten. Gelukkig zijn ze onschuldig. Zitten je wangen vol sproeten? Dan mag je jezelf dus gelukkig prijzen.
Blond haar en bruine ogen OF donker haar en blauwe ogen
Contrasten zijn 'hot'! Blonde mensen hebben vrijwel altijd blauwe of in elk geval lichte ogen, maar een enkeling heeft donkere kijkers bij blond haar. En dat geeft een diepzinnige, natuurlijke maar tegelijk aparte oogopslag. Opvallend dus! Net zoals blond haar met bruine ogen een zeldzaamheid is, is donker haar met blauwe ogen dat ook. Want deze staat garant voor een intrigerende, mystieke, koele, klassieke look, vooral als de huid licht tot erg bleek van tint is. De ogen 'springen eruit', zonder dat meteen duidelijk is waarom. En dat verklaart dus waarom er langer naar mensen met zo'n bijzondere haar/oog-combinatie wordt gekeken. Het punt is alleen dat vrouwen hun haar massaal verven, en je nooit helemaal zeker weet of de fraaie tegenstelling wel 'echt' is.
Spleetje tussen de voortanden
Tussen de twee voortanden een net iets te groot spleetje? Ook weer zo'n 'schoonheid', ja tussen haakjes, want velen vinden het uiteindelijk toch niet zo mooi en laten bij de tandarts een correctie doen. Of nemen bij de orthodontist een beugel die het spleetje moet laten verdwijnen. En dat is helemaal niet nodig, want de laatste jaren wordt het spleetje tussen de tanden gezien als 'de perfecte imperfectie'. Zoals men in Afrikaanse culturen altijd al vond. Celebrities met deze 'onvolkomenheid' maken er juist hun handelsmerk van, en in reclamecampagnes zie je het spleetje steeds vaker. Authenticiteit en natuurlijkheid is weer helemaal 'in'. Met als bizarre gevolg dat er ook al mensen zijn die de correctie in hun mond weer ongedaan willen maken, of juist expres een spleet willen!
Amandelvormige ogen
Amandelvormige ogen zijn ogen die aan de zijkanten wat groter zijn en iets omhoog lopen. Het wordt gezien als de ideale oogvorm. Deze ogen waren in het oude Egypte al populair. Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton werd om haar bijzondere ogen al bezongen. En ze zorgde ervoor dat ze nog meer opvielen ook, door de oeroude versie van de ons bekende kohl langs de oogranden te smeren. Wil je zelf amandelvormige ogen? Maak met eyeliner een opwaartse blik door aan de zijkanten ietsje hoger te eindigen (zoals Sophia Loren). Wie amandelvormige ogen heeft, kan met oogmake-up oneindig variëren voor telkens weer een ander groots effect, en heeft ook 'au naturel' een intense blik. Met recht dus een van de 7 schoonheden.
Lange wimpers
Ha! Gemakkelijk zelf te creëren met mascara en wimpertang - of zelfs nepwimpers - maar dat is uiteindelijk fake. Wie van zichzelf is gezegend met lange, krullende wimpers mag zich de trotse bezitster van een van de zeven schoonheden noemen. En dan is er ook niets meer nodig om ze te laten opvallen. Wie ze van nature niet heeft gaat soms ver om het einddoel te bereiken. Zelfs tot wimpergroeimiddelen en wimpertransplantaties aan toe. Want, - zo wordt gedacht - lange wimpers zijn sensueel, sexy, verleidelijk en geheimzinnig. Gevoed door reclames in de bladen denken vrouwen dat ze pas meetellen als ze mascara gebruiken, en de meesten gaan zelfs de deur niet uit zonder de ogen te accentueren. Waar wimpers eigenlijk voor dienen? Nou, puur om je ogen tegen stof te beschermen! Maar inderdaad, misschien lukt dat beter met wat langere wimpers... ;).
Schoonheidsvlekje
Een schoonheidsvlekje of 'beauty spot' is nog steeds geliefd. Zo'n klein zwart vlekje op de huid was al in de zeventiende eeuw een must op een wit gepoederd gezicht. Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor en Lynsey de Paul maakten in de afgelopen eeuw de vlek wederom modern en zorgden ervoor dat vele vrouwen er zelf met een potlood eentje gingen maken. Maar het is natuurlijk pas een van de zeven schoonheden als het een natuurlijk moedervlekje is, en wel links of rechts boven de bovenlip, tussen neus en mond. Het schoonheidsvlekje wordt in vakterminologie ook wel
tache de beauté genoemd. Zo vlakbij de mond legt het ook nog eens de nadruk op rood gestifte lippen.
'In every man's heart there is a secret nerve that answers to the vibrations of beauty.' ~ Christopher Morley