Balneotherapie of watertherapie:een massagebad bij je thuis

Balneotherapie is een therapie of behandeling waarbij water gebruikt wordt om het algemene welzijn van het lichaam te verbeteren of om specifieke problemen te behandelen. Oorspronkelijk werd balneotherapie vaak gebruikt door kinesisten en artsen in ziekenhuizen en in revalidatie- en verzorgingscentra. Specialisten maakten hierbij dankbaar gebruik van de gewichtloosheid in water om bepaalde spier- en gewrichtsproblemen te behandelen. Tegenwoordig wordt het ook door vele wellnesscentra aangewend als ontspannende en relaxerende behandeling die het algemene welzijn van lichaam en geest bevordert.

Wie graag van de ontspannende werking van een balneobehandeling geniet, maar niet telkens naar een schoonheidsinstituut of wellnesscenter wil gaan, kan ook thuis een massagebad laten installeren. Deze massagebaden zijn weliswaar minder gespecialiseerd dan het materiaal in ziekenhuizen, zorgcentra en wellnesscentra, maar dragen zeker ook bij tot een relaxerend gevoel.

Soorten massagebaden

In grote lijnen bestaan er twee soorten balneotherapiebaden: de luchtmassagebaden en de watermassagebaden.

Luchtmassagebaden

Bij een luchtmassagebad wordt lucht door een aantal injectoren in het bad geblazen zodat ze bubbeltjes en turbulentie veroorzaken. Deze baden worden dan ook in de volksmond "bubbelbaden" genoemd. Bij de meeste bubbelbaden kan men de kracht waarmee de lucht in het bad geblazen wordt zelf regelen, naargelang de voorkeuren. Een bubbelbad kan zeer deugddoend zijn bij stress, rugpijn en zware benen.

Watermassagebaden

Watermassagebaden zijn beter gekend als whirlpools of jacuzzi's. In deze baden zorgen hydrojets voor een water- en luchtstroom die specifieke lichaamsdelen zoals de rug of de voeten masseren. Watermassagebaden werken specifieker in op het lichaam dan luchtmassagebaden. Deze laatste zijn voornamelijk gericht op algemene ontspanning, terwijl de whirlpools een meer behandelend effect hebben.

Prijs

Een massagebad in huis halen is niet goedkoop, maar kan je uiteindelijk zo duur maken als je zelf wil. Een standaard massagebad kost om en bij de 1500 euro. Wie een groter bad wil, bijvoorbeeld voor 2 of zelfs meer personen, zal natuurlijk meer moeten betalen. Daarbij wordt de prijs bepaald door het aantal hydrojets, en de hoeveelheid aan technische snufjes die het bad biedt. Zo zijn er massagebaden verkrijgbaar met een ingewerkte spot of met luidsprekers die in de badrand verwerkt zijn.

Ruimte

Een klassiek 1- of 2-persoonsbad kan makkelijk in de meeste badkamers geïnstalleerd worden. Grotere baden zullen meestal op een terras of in een poolhouse gezet worden, afhankelijk van de mogelijkheden die de woning biedt.
© 2011 - 2020 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hydrotherapie bij mensenHydrotherapie wordt vaak aangeraden bij mensen met Reumatoïde Artritis, mensen met overgewicht etc. In dit artikel wordt…
Wat is revalidatie?Wat is revalidatie?Na een ongeval of operatieve ingreep is het van groot belang om weer te herstellen. Daarbij gaat het dus om revalidatie…
Het revalidatiecentrumIn een revalidatiecentrum worden mensen behandeld met een functiebeperking. Ook wordt hier een diagnose gesteld. Dit kan…

De zeven schoonheden van de vrouwDe zeven schoonheden van de vrouwJe hebt vast wel gehoord van de 'zeven schoonheden', maar of je ze ook uit je hoofd kent? Soms kijk je nog eens twee kee…
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Bronnen en referenties
  • www.vitalcenter.be
  • www.livios.be

Reageer op het artikel "Balneotherapie of watertherapie:een massagebad bij je thuis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Gepubliceerd: 26-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!