Zelf je haar knippen
Heb je genoeg van die peperdure kappers, ben je ontevreden met je kapsel of wil je je haar enkel wat bijknippen? Dan is het tijd om lef te tonen en zelf de schaar ter hand te nemen. Moeilijk is het helemaal niet. Hoe meer ervaring, hoe handiger je wordt. En oefening baart kunst. Zo knip je straks moeiteloos het haar van jezelf en de hele familie en zijn de kapperskosten nul. Leer hier hoe je in laagjes knipt, je pony aanpakt en je haar recht afknipt. Pak de schaar en wacht niet langer! Succes.
Haar knippen, de basis
Dik, zwaar, krullend of golvend haar is gemakkelijk zelf te knippen omdat eventuele fouten niet opvallen. Heb je dun, steil of weinig haar, dan is het moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Ben je in staat om een papiertje door te knippen, dan kun je ook je eigen haren knippen. Het vraagt enkel wat meer oefening! Wil je echter een complex kapsel of heb je bijzondere wensen, vraag dan advies bij de kapper. De basis voor zelf knippen is altijd het gebruik van een
kappersschaar, dus geen gewone schaar. Kappersscharen zijn goed scherp, gewoon bij de drogist te koop, soms ook in warenhuizen.
Het knippen van nat haar is altijd veel gemakkelijker dan droog haar, dus was eerst je haar en knip het als het aan het drogen is. Vooraf eerst kammen. Wordt het tijdens het knippen te droog, maak het dan opnieuw nat, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Verder zorg je er natuurlijk voor dat je een spiegel gebruikt, hoewel dit meer dienst doet ter controle, dan dat je het gebruikt om te zien wat je knipt. Immers, alles is spiegelbeeld. Vergeet niet je kleding af te dekken met een (regen)cape of badhanddoek, of trek oude kleren aan. Houd je ook de bezem erbij voor de vloer straks?
Pony knippen
Om op safe te spelen maak je je pony iets vochtig, niet drijfnat. Hoe natter, hoe meer je er namelijk vanaf blijkt te hebben geknipt! Bepaal van te voren welke haren bij je pony horen. Zorg er voor dat je de rest van het haar in een staart of klem vastzet zodat je geen vergissing kunt maken. Neem vervolgens de ponyharen bij elkaar in een staartje en houd dit aan de onderkant vast. Draai de haren daarna in een sliert, die je met je linkerhand vasthoudt. Daarna knip je in een beweging met de rechterhand het gewenste stuk eraf. Heb je een wat dikkere pony, dan is het verstandig deze in twee delen te knippen, een boven- en onderdeel. De bovenlaag zet je met een haarklem vast, waarna je het onderste deel apart afknipt, wat korter dan het bovendeel.
Een heel andere methode om je pony te knippen is de pony vast te plakken met plakband, op de hoogte die je wenst. Zo kun je beter recht knippen. Het uitstekende gedeelte knip je dan eraf. Voor een
'kaarsrechte' pony ten slotte kun je het ponyhaar gewoon naar beneden kammen en deze zo recht en voorzichtig mogelijk knippen. Dit kun je het best in kleine etappes doen, zodat je niet ineens te veel afknipt.
Onderkant recht knippen
Heb je vrij steil haar dat op een lengte was geknipt, en wil je er enkel van de onderkant een stuk af hebben? Maak je haar vochtig en vorm een lage paardenstaart die je onderaan bijeen bindt met een
elastiek. Het elastiek wordt als het ware de grenslijn. Bij lang haar haal je de paardenstaart naar voren over je schouder, en knipt het uitstekende stukje af. Bij korter haar trek je de staart omhoog en doet hetzelfde, met het elastiekje als hulpmiddel. Om te controleren of je het goed hebt gedaan kam je een middenscheiding en verdeel je het haar in een linker- en rechterdeel. Vergelijk beide lengten en corrigeer een eventuele ongelijkheid. Desgewenst kan deze procedure net zo lang worden herhaald tot het haar helemaal recht is geknipt.
Laagjes knippen
Voor laagjes knip je het haar verticaal. Dit betekent dat je knipt in een van onder naar boven gaande beweging. Doe je dit bij jezelf dan kun je met deze methode enkel de zijkanten bijwerken, want voor de achterkant van het hoofd zie je niet wat je doet. Steeds pak je een denkbeeldig langwerpig deel van het haar (circa vijf cm) tussen wijs- en middelvinger vast en trekt dit loodrecht van je hoofd vandaan, waarna je het op de gewenste lengte afknipt. Bij twijfel kun je er eerst weinig vanaf knippen.
Het handigst is om een geknipte lok niet helemaal los te laten, maar een nieuwe lok te pakken terwijl je een deel van de vorige lok nog in de hand hebt. Zo kun je gemakkelijk nagaan of je bij de volgende lok de juiste lengte afknipt. Probeer de haren niet naar links of rechts te trekken, want dit geeft al lengteverschil. Werk het hele hoofd af, terwijl je de schaar
constant verticaal houdt. Ben je klaar, dan controleer je je werk door links en rechts gelijke plukken haar te pakken en te meten of deze van gelijke lengte zijn. Het resultaat is een kapsel dat geheel in laagjes is geknipt!
Andere methoden om het haar zelf te knippen
- Bijpunten: Steeds weer nieuwe plukjes pakken, deze in een staartje draaien, goed vasthouden en de puntjes eraf knippen. Bij het draaien de helft van de plukken met de klok meedraaien, de andere helft van de plukken tegen de klok in.
- Snelklaarkapsel: Het haar kammen en bekijken waar haren uitsteken, deze zonder pardon afknippen op dezelfde lengte als de rest van het haar. Dan weer opnieuw kammen en wederom de uitstekende haren wegknippen. Dit blijven herhalen tot alles glad is.
- Uitdunnen: Is het haar te zwaar en wil je het juist op verschillende lengten voor een natuurlijk effect? Neem een uitdunschaar en werk in kleine gedeelten het hele hoofdhaar af (1 a 2 cm eraf). Oppassen, want een uitdunschaar kan gemakkelijk hele plukken haar tegelijk weg happen!
- Moderne laagjes bij lang haar: Hou je hoofd voorover gebogen, kam je haar grondig en knip het haar recht af. Als je weer overeind komt zijn de laagjes zichtbaar.
Waarom mensen geen kapper bezoeken
Uit consumentenonderzoek (TNS Nipo 2009) is gebleken dat er diverse oorzaken zijn om de kapper links te laten liggen. De vaakst voorkomende oorzaak is dat men vindt dat degene die nu het haar knipt (familielid, vriend of hij- of zijzelf) precies weet wat de wensen zijn. Er hoeft niets meer te worden uitgelegd. De een na belangrijkste reden is dat men kapsalons te duur vindt. Ook op jaarbasis zijn kapperskosten erg hoog, en dit facet wordt vooral afgemeten aan de prijs-kwaliteitsverhouding waar men niet tevreden over is. Soms heeft men
slechte ervaringen met kappers. Hoe meer missers, hoe minder men bereid is om wederom een kapper te proberen. Daarom is een andere belangrijke oorzaak dan ook de mening dat men het knipwerk zelf beter doet dan de kapper. Nog andere redenen om geen kapper te bezoeken zijn de lange wachttijden, werken op afspraak, stank en harde muziek, de 'kappersfobie', geen tijd voor de kapper, en 'bijna' kaalheid.
'How can I control my life when I can't even control my hair?'
Lees verder