Make-up kwasten

Als je make-up mooi aan wilt brengen, is het handig om de juiste materialen in huis te hebben om dit tot een succes te maken. In elke winkel die make-up verkoopt, kan je ook make-up kwasten kopen. Dit is natuurlijk erg handig, maar welke kwast gebruik je waarvoor en hoe weet je of een kwast van goede kwaliteit is?

Kwasten voor het gezicht

Poederkwast

Zoals de naam het al zegt: met deze kwast breng je poeder op je gezicht aan. Poederkwasten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Je kan zelf beslissen of je een kleinere (dunnere) of grotere (dikkere) fijner vindt.

Blush kwast

Een blush kwast gebruik je om blush (rouge) aan te brengen. Deze kwast kun je eventueel ook gebruiken om bronzers en highlighters aan te brengen. Een blush kwast is wat kleiner dan een poederkwast. Er bestaan ook blush kwasten die schuin aflopen. Dit is handig, omdat je, als je van boven naar onder je blush aanbrengt, een mooiere lijn krijgt. Met een schuin afgesneden kwast kun je ook makkelijker contouren aanbrengen in je gezicht met bronzer of donkere poeder.

Kabuki kwast

Een kabuki kwast lijkt een beetje op een poederkwast, alleen heeft deze geen steel. Deze kwast is bedoeld om foundations en poeders aan te brengen. Omdat de haartjes zo dicht op elkaar zitten, zorgt de kwast ervoor dat de foundation of poeder goed dekt.

Foundationkwast

Een foundationkwast gebruik je om vloeibare foundation aan te brengen. Deze kwast herken je aan de lange haren, die dicht op elkaar zitten. Deze kwast is platter dan andere make-up kwasten. Je kunt foundation ook aanbrengen met je vingers of met een sponsje. Een sponsje is alleen niet aan te raden, omdat dat heel veel van je foundation opzuigt. Je verspilt hiermee dus heel veel foundation.

Concealerkwast

De concealerkwast gebruik je om concealer aan te brengen. Deze kwast is vergelijkbaar met de foundationkwast, alleen is de concealerkwast kleiner.

Fan brush

Een fan brush is een platte kwast met haren die wijd uit elkaar staan (als een waaier). Een fan brush gebruik je om blush of poeder die net teveel kleur afgeeft aan te brengen. Een fan brush zorgt er namelijk voor dat de blush of poeder dan wat lichter aangebracht wordt. Ook kun je de fan brush gebruiken om fall-out van oogschaduw onder de ogen vandaan te vegen.

Stippling kwast

Een stippling kwast is een kwast die lijkt op een poederkwast, maar dan helemaal recht is bovenop. Ook deze kwast kun je gebruiken voor producten die teveel kleur afgeven. Ook vloeibare producten kun je mooi aanbrengen met de stippling kwast.

Wenkbrauwborsteltje

Het wenkbrauwborsteltje lijkt op het borsteltje van een mascara en deze is bedoeld om, zoals de naam het al zegt, de wenkbrauwen in model te borstelen. Er is ook een wenkbrauwborstel die met de haren recht loopt (dus niet rondom), waar aan de andere kant een klein plastic kammetje zit. Het plastic kammetje gebruik je om eventuele klontertjes weg te kammen.

Lippenseel

Een lippenseel is natuurlijk bedoeld om lipstick aan te brengen. Het is een penseel die een beetje lijkt op een eyelinerkwast, maar de kwast loopt meer in een punt aan de bovenkant en de haartjes zijn wat korter.

Kwasten voor de ogen

Standaard oogschaduwkwast

De standaard oogschaduwkwasten heb je in verschillende maten. Ze zijn meestal een beetje plat. Je kunt zelf het beste uitkiezen welke maat oogschaduwkwast jij het fijnste vindt werken.

Crease kwast

Een crease kwast is een kwast waarmee je oogschaduw mooi kunt aanbrengen in je arcadeboog. Het is een kwast met een rondere vorm dan de oogschaduwkwast. Deze kwast is ook heel geschikt voor het aanbrengen van donkerdere kleuren oogschaduw.

Blending kwast

Een blending kwast gebruik je om harde lijntjes van oogschaduw te vervagen. Dit is ook een wat rondere kwast en soms ook moeilijk te onderscheiden van een crease kwast. Deze kwast kun je in principe ook gebruiken om oogschaduw mee aan te brengen in je arcadeboog.

Smudge kwast

Een smudge kwast is een kwast met een sponsachtig/rubberachtig puntje. Deze gebruik je om harde lijnen van bijv. oogpotlood te vervagen.

Eyeliner kwast

Een eyeliner kwast is een heel dunne kwast. Hiermee kun je een dun lijntje bij je ogen aanbrengen. Er zijn ook eyelinerkwasten die wat breder zijn (maar nog wel zo plat). Deze heb je ook weer in een schuin afgesneden variant. Je voelt zelf het beste aan wat jij het fijnst vindt werken.

Waar moet je op letten bij het kopen van make-up kwasten?

Bij make-upkwasten geldt vaak de regel dat een duurdere kwast vaak ook van goede kwaliteit is. Toch zijn er ook goedkope kwasten die erg goed te gebruiken zijn. Zeker als je eerst uit wilt testen wat jij zelf fijn vindt en/of als je wilt oefenen met het aanbrengen van make-up, voldoet een goedkope make-up kwast van de drogisterij prima.

Het is belangrijk dat de kwasten zacht aanvoelen. Een poederkwast met harde haren kan alleen maar irritatie opleveren aan je huid en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat de haren zacht zijn. Strijk even met de kwast over je hand of arm en voel of de kwast fijn aanvoelt en niet irriteert. Als je met een kwast over je huid strijkt, kun je meteen kijken of er veel haren loslaten. Laten er veel haren los? Dan is de kwaliteit van de kwast niet echt goed.

Je kunt ook een keuze maken tussen kwasten die gemaakt zijn met synthetisch haar en kwasten die gemaakt zijn met dierenhaar. Over het algemeen is de kwaliteit van kwasten met dierenhaar beter, maar deze kwasten zijn ook vaak veel duurder dan kwasten die gemaakt zijn met synthetisch haar. Tegenwoordig wordt de kwaliteit van kwasten met synthetisch haar ook veel beter, dus voor elk budget zit er wel wat bij.

Als er bij de kwast al haren naar buiten staan, is het ook niet aan te raden om de kwast te kopen. Vaak duidt dit al op een slechte kwaliteit.

Met deze informatie en tips heb je voldoende informatie om te beginnen met het kopen van make-up kwasten, succes!
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up kwasten schoonmakenMake-up kwasten schoonmakenAls je vaak make-up draagt, is het belangrijk om de kwasten die je gebruikt regelmatig schoon te maken. Veel mensen denk…
Organiseren van je make-up tasjeEen make-up tasje is natuurlijk heel handig, want je kunt dan altijd en overal je make-up bijwerken. Toch is een make-up…
Hoe breng je foundation aan?Hoe breng je foundation aan?Eén van de meest gezochte beauty zoektermen op Google is: 'hoe breng je foundation aan?' Reden genoeg om dit onderwerp t…
Schminken: veranderingen in de loop van de tijdSchminken: veranderingen in de loop van de tijdSchminken, ook wel grimeren of maquilleren genoemd, is onmisbaar geworden in onze westerse maatschappij. In een samenlev…

Beauty: Een mooie zomerhuidBeauty: Een mooie zomerhuidDe zomer is bij uitstek een seizoen om de huid te laten zien. Goed beschermd dat wel, maar een mooie huid is wel een pre…
Hoe vind je toppertjes bij goedkope make-up merken?Hoe vind je toppertjes bij goedkope make-up merken?Als je make-up van goede kwaliteit wilt kopen, kom je vaak al uit op de duurdere merken, zoals M.A.C. en Dior, maar ook…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 14-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.