Make-up kwasten schoonmaken
Als je vaak make-up draagt, is het belangrijk om de kwasten die je gebruikt regelmatig schoon te maken. Veel mensen denken dat een make-up kwast niet vies wordt als deze alleen op het eigen gezicht wordt gebruikt, maar dat is niet zo. Wat is de beste manier om je make-up kwasten schoon te maken en hoe vaak moet je make-up kwasten schoonmaken?
Waarom schoonmaken?
Waarom is het dan zo belangrijk om je make-up kwasten regelmatig schoon te maken? Hier zijn verschillende redenen voor:
- Om de kleur uit te spoelen. Als jij een donkere oogschaduw hebt gebruikt en later een lichte oogschaduw gebruikt met dezelfde kwast, kan het zijn dat de lichte kleur niet mooi uitpakt, omdat deze kleur zich mengt met de donkere kleur die in de kwast is blijven hangen. Ook al veeg je de kwast af aan een tissue of wattenschijfje, er blijft altijd een restje kleur in zitten!
- Er komen veel “vieze” dingen van je gezicht af die weer op je kwasten terecht komen. Denk hierbij aan o.a. bacteriën, huidschilfertjes, vet. De volgende dag gebruik je weer dezelfde, vieze, kwast die in aanraking komt met je make-up en daarna ook met je huid, waardoor je deze vieze dingen weer op je gezicht aanbrengt. Hierdoor kunnen puistjes ontstaan.
- Als je een schone kwast gebruikt, wordt de make-up ook veel beter opgenomen door de kwast. Ook wordt de make-up dan beter verdeeld over je gezicht/oogleden.
Hoe vaak moet je de make-up kwasten schoonmaken?
Hoe vaak je je make-up kwasten schoonmaakt, ligt aan jezelf. Ga bij jezelf na of je de kwasten vaak gebruikt of niet. Een make-up kwast die maar één keer in de week wordt gebruikt, hoeft natuurlijk minder vaak schoongemaakt te worden dan een make-up kwast die elke dag wordt gebruikt. Is het laatste het geval, dan is sowieso één keer in de week je kwasten schoonmaken wel belangrijk.
Hoe maak je de make-up kwasten schoon?
Het schoonmaken kan op verschillende manieren. Vaak kom je er zelf achter wat jij het prettigst vindt werken:
- Het gebruik maken van een speciale brush cleanser. Brush cleansers zitten bij verschillende make-up merken in het assortiment (bijvoorbeeld M.A.C. en Sephora). Een brush cleanser is bedoeld voor een snelle schoonmaak. Veel mensen gebruiken de brush cleanser dagelijks en doen nog een “grote schoonmaak” één keer per week.
- Met water en shampoo. Baby shampoo is het meest populair, maar een gewone shampoo is ook prima te gebruiken. Er bestaan ook speciale shampoos voor make-up kwasten. Je vult de wasbak of een andere bak met warm water en een beetje shampoo en gaat daar met je kwasten doorheen. Je ziet al gauw het water verkleuren. Daarna spoel je de kwasten uit met water en laat je ze drogen.
- Een andere manier is het gebruik van olijfolie met een afwasmiddel of desinfecterende zeep. Het afwasmiddel of de zeep zorgt ervoor dat de kwasten ontsmet worden en de olijfolie zorgt ervoor dat de haartjes gevoed worden. Op een bordje kun je een mengsel maken van de olijfolie en je afwasmiddel of zeep en hier met de kwasten doorheen gaan. Als je klaar bent, spoel je de kwasten af met water en laat je ze drogen.
Tips en trucs
- Zorg ervoor dat alleen de haartjes van de make-up kwasten nat worden. Zodra het hout nat wordt, gaat de lijm vanbinnen loslaten of kan het hout gaan rotten, waardoor er haren uit de kwasten zullen vallen.
- Ga niet heel hard met de kwasten duwen. Dit is slecht voor de haren. Deze kunnen bijvoorbeeld uit elkaar gaan staan Het is beter om met strijkende bewegingen heen en weer te gaan.
- Gebruik geen heet water om de kwasten te wassen. Lauwwarm water of koud water is beter om te gebruiken.
- Laat de kwasten niet rechtop drogen. Hierdoor kan er alsnog water in het hout komen en dat zou zonde zijn. Er zijn speciale hoesjes te koop om de kwasten in te laten drogen, maar je kunt de kwasten ook gewoon op een handdoekje of keukenpapiertje laten drogen.