Beauty: Een mooie zomerhuid
De zomer is bij uitstek een seizoen om de huid te laten zien. Goed beschermd dat wel, maar een mooie huid is wel een pre. Dat heb je natuurlijk niet helemaal zelf in de hand, maar je kunt de natuur wel een handje helpen door producten te gebruiken en oefeningen te doen die helpen.
De huid
De huid houdt ons lichaam bij elkaar, maar als dat de enige functie is doen we onze huis toch echt te kort. Onze huid is ook onze beschermer en niet zomaar een. Als de huid beschadigd is, zal deze zichzelf herstellen om zo die optimale beschermer te blijven. Maar soms lukt het de huid niet om voldoende te beschermen, bijvoorbeeld als we te intensief van de felle zon genieten (zonder bescherming) of als de huid oprekt bij snel sterke gewichtstoename. De huid heeft souplesse, maar er zijn grenzen.
Achterkant lichaam
Bovenste gedeelte van de rug
Niet het eenvoudigste gedeelte van het lichaam – zeker bovenaan je rug - om te verzorgen en dus willen we bepaalde plaatsen nogal eens overslaan. Toch is die bovenrug vaak de plaats waar onzuiverheden kunnen ontstaan. Hormonen kunnen hier van invloed zijn en dat je zie nogal eens bij puberende mensen. Meestal trekt dit na de puberteit vanzelf weg. Maar door invloed van bijvoorbeeld sporten en het bijbehorende transpireren, kan de huid bovenaan de rug onzuiverheden gaan vertonen. Goede vocht opnemende stoffen zijn dus belangrijk. Kleine puistjes of talgbultjes kunnen echter toch het resultaat zijn en is niet kwalijk maar wel ontsierend.
Was jezelf niet met te heet water, een lekkere lauwe douche is prima. Om de rug te wassen is de bekende borstel met lange steel altijd goed, maar zeker als je onzuiverheden hebt is een zachte borstel die masseert meer dan prima. Je scrubt dan als het ware de huid. Er zijn ook speciale banden die je met twee handen vast kunt pakken en dan de huid van de rug scrubt. Gebruik geen sterk uitdrogende zeep, maar was je met neutrale zeep en dep de huid rustig droog. Een normale bodylotion (geen olie of bodycreme) is voldoende om de huid te hydrateren. Gebruik je weinig kleding bij het buitensporten, stuif dan een beschermer over je lichaam (en bedekte delen meenemen kan geen kwaad).
Onderste gedeelte van de rug en billen
Het onderste gedeelte van de rug heeft meestal geen last van bultjes of talgophopingen, de billen daarentegen wel. De onderrug scrubben kan geen kwaad, want ook daar kunnen de dode huidcellen opgeruimd worden, maar de billen is wat delicater. Eigenlijk vergelijkbaar met de bovenrug, met dien verstande dat op de billen een wat dikke huid zit. Scrubben is dus prima, maar smeer de billen na het scrubben weer in met een zachte bodylotion. Eventueel een verstevigende bodylotion. Tegenwoordig hebben de meeste merken wel een verstevigende bodylotion in het assortiment (bijv. Nivea en Yves Rocher).
Wat oefeningen om de billen strak te houden kunnen ook geen kwaad... enkele minuten per dag is al genoeg. Enkele voorbeelden:
- Span je bilspier zittend aan voor zo’n 10 seconden en ontspan. Herhaal deze oefening van 10 keer oplopende tot 20 keer.
- Ga op de grond zitten met de benen recht vooruit en de armen actief gebogen. Probeer nu op de billen naar achter de “lopen” en neem je voeten mee als afzet. Zo’n 5 keer oplopende tot 10 keer.
- Ga op je grond liggen en leun op je geboden armen (ellebogen) en 1 gebogen knie. Strek het andere been naar achter en haal het wat omhoog. Herhaal dit zo’n 5 keer en wissel dan af.
Armen
De armen vangen veel zon en dus is het altijd belangrijk om ze goed in te smeren (minimaal factor 30). Maar de bovenarmen verslappen snel, ook als je goed smeert. Dit kan te maken hebben met leeftijd, maar ook sterke gewichtsafname. Probeer deze huid ook in shape te houden met een stevige scrub en aansluitend een verstevigende bodylotion. De huid gaat er mooi van glanzen.
Verder kunnen er op de bovenarmen kleine bultjes ontstaan. Dit is een erfelijke verdikking van de haarzakjes en wat er als ruwe bultjes uit gaat zien. Los van het feit dat scrubben – ter voorkoming – ook goed is tegen het vormen van deze bultjes, is er ook een herstellende lotion (bijvoorbeeld Urea van Eucerin).
Oefeningen
De oefeningen om de bovenarmen wat strakker te houden zijn eenvoudig, maar alleen doeltreffend als ze regelmatig gedaan worden (minimaal 3x per week). Enkele voorbeelden:
- Ga zitten met een rechte rug, pak gewichten met de handpalmen omhoog naar boven en buig je armen naar de schouders. Herhaal dit oplopende van zo’n 5 keer tot zo’n 15 keer.
- Ga op de grond liggen en druk je bovenliggen met je armen omhoog. Begin met 5 keer oplopend tot zo’n 15 keer.
- Met of zonder boksbal kun je boksen. Hou de boksbewegingen zo’n minuut vol, oplopend tot 5 minuten.
Vergeet de ellebogen niet, want die huid soepel houden is ook belangrijk. Als de huid erg droog wordt kan deze zelfs “scheuren” en er intens droog (wittig) uitzien. Goed scrubben en insmeren met een goede stevige bodycreme of olie is voor de meeste mensen geen overbodige luxe.
Tenslotte is de hele arm insmeren met een goede zonnefilter goed.
Benen
Dat we de benen goed moeten scrubben is bekend, we scrubben de benen dus prima. Maar vergeet de bovenbenen niet. Vaak zijn we druk met de onderbenen, inclusief het ontdoen van de haren, maar vergeten we de bovenbenen en knieën. De knieën hebben hetzelfde effect als de ellebogen, dus na het scrubben goed insmeren met een vettiger substantie. De bovenbenen hebben op zich geen bette crème nodig, maar na het scrubben verdienen ze wel een goede bodylotion die netjes in de huid trekt. Vergeet ook deze huid niet te voorzien van een zonnefilter (bijvoorbeeld Bronze Goddess Sunscreen van Estee Lauder).
De onderbenen bevat een dunnere huid dus is het na het scrubben zaak om de huid weer goed te beschermen. Bovendien gaat de huid er mooier uitzien als je je na het scrubben een goede crème gebruikt. Eventueel een met een iets vettiger structuur (maar moet wel goed intrekken).
Voorkant lichaam
De voorkant van het lichaam is goed zelf bij te houden en over het algemeen doen we dat goed. Behalve het decollette, want dat willen we nog wel eens te ruw aanpakken. Het decollette moet in principe hetzelfde aangepakt worden als de gezichtshuid en dus geen stevige lichaamscrub op deze huid, maar scrub die je gebruikt voor het gezicht. Meestal kan de huid verder voorzien worden van een normale bodylotion die goed in de huid trekt en vergeet het niet af te maken met een goede zonbeschermer.
Oefeningen
De buik wat strakker krijgen of houden is bij veel mensen ook erg gewenst en dus maar wat oefeningen die enkele keren per week gedaan moeten worden voor een optimaal resultaat.
- Ga op je rug liggen en buig de knieën met de voeten plat op de grond. Houd de armen gekruist op de borst. Duw de onderrug tegen de grond en beweeg de kin naar de borst. Kom nu met de romp zo ver omhoog, dat de schouderbladen net van de grond loskomen. Houd 3 seconde vast en ga terug. Bouw dit op van 5 keer tot zo’n 15 keer.
- Ga op je rug liggen en buig de knieën met de voeten plat op de grond. Laat de armen langs het lichaam liggen en duw de onderrug tegen de grond. Beweeg de kin naar de borst. Kom met de romp zo ver omhoog dat de schouderbladen net van de grond loskomen. Houd 3 seconde vast en ga terug. Bouw dit op van 5 keer tot zo’n 15 keer.
Op deze oefeningen zijn enkele varianten voor ook de schuine buikspieren.
Tot slot
Je huid goed verzorgen is geen overbodige luxe. Behandel je huid goed en consequent. Je kunt er lang plezier van hebben.