In de olie: huid- en haarverzorging met natuurlijke oliën
Als verzorgingsproduct voor huid en haar zijn plantaardige oliën onverslaanbaar. Maar olie kan nog veel meer voor huid en haar doen dan alleen diep en grondig voeden. De juiste olie helpt een onzuivere of ontstoken huid genezen, kan als huidreiniger dienen, en is er nu zelfs als.. 100% puur natuur lipgloss! Hoe plantaardige, etherische en aromatische oliën jouw beautyritueel kunnen vervolmaken, lees je hier.
Olie als cosmetisch product voor huid en haar heeft een duizenden jaren oude geschiedenis. Maar huid- en haarverzorging met natuurlijke oliën is juist nu een ware trend. Terecht. Dat olie je huid verzacht, is redelijk bekend. Maar wist je dat er ook olie is die je huid helpt ontdoen van onzuiverheden en pukkels? Dat olie ook als huidreiniger gebruikt kan worden? Of dat de nieuwste lip-glosses 100% natuurlijke olie bevatten? Lees verder....
Betaalbare huid- en haarverzorging
Laten we beginnen bij de betaalbaarste oliën voor je huid en haar. Die koop je, vaak per liter, gewoon bij supermarkt of - als het écht zuiver moet zijn - biologische winkels. Als eerste komt olijfolie in beeld. Niet alleen geschikt om in te bakken, maar ook om jezelf van top tot teen 'in de olie' te zetten. Een handvol olijfolie door je haar kammen, warme handdoek eroverheen, een halfuur of liefst nog langer wachten - en dan je haar wassen (dit kan dus gemakkelijk vóór je gaat douchen of baden). Resultaat: glanzend en gevoed haar. Voor het lichaam is olijfolie geschikt als massageolie, liefst vermengd met een paar druppels geurige 'etherische' olie om het geheel te verfijnen. Niet iedereen houdt van de geur van olijfolie... Een andere oplossing is, kant-en-klare producten met olijfolie aanschaffen. Bij de oosterse winkel, Lush of Sabon koop je olijfzeep, die in de hammam wordt gebruikt in combinatie met een scrubhandschoen, om de huid ultradiep te reinigen.
Kokos, zonnebloem en soja
Een andere betaalbare suggestie? Kokosolie! Qua geur al heel andere 'koek' dan olijfolie. Zoet en exotisch. En vooral uitstekend geschikt voor het herstel van met name beschadigde huid en droog haar. Logisch dat kokosolie veel gebruikt wordt in zeep, bodyproducten en producten voor het haar: van de befaamde Lux-zeep tot romige doucheschuim van Fa. Gelukkig is de tijd dat mensen met welzijn en schoonheid van hun huid spotten door bedekt met louter kokosolie in de zon te gaan liggen bakken, voorbij, maar de rest van de toepassingen blijft overeind. Een andere goede bekende uit de keuken is zonnebloemolie. The Body Shop tipt deze als alternatief voor lipcrème: dep het over droge lippen en ze worden weer glad. Tot slot van dit rijtje 'bescheiden' oliebronnen, is er soja-olie: een oude bekende uit de cosmetische hoek, vanwege de vochtregulerende eigenschappen en voedende bestanddelen. Tussen luxe en betaalbaarheid in, zit amandelolie, die je bij een goede drogist of biologische winkel haalt. Een paar druppels in een bakje lauw water, en je hebt een subtiel geurend badje voor versterking van je nagels en verzachting van de huid van je handen. Tien minuten badderen, en zonder afspoelen afdrogen.
Exotische Arganolie
De meeste exotische oliën komen uit Turkije en Marokko. Over olijfolie hebben we het al gehad. Een hot en vrij nieuw ander voorbeeld van oosterse weelde is Arganolie. Ook deze olie heeft een bescheiden afkomst: de Oosterse keuken. Maar oosterse vrouwen weten allang dat vooral krullend en droog 'meditteraan' haar erg veel baat heeft bij Arganolie. Zij masseren een paar druppels olie in het haar, en spoelen het niet meer uit. Inmiddels is Arganolie ook in het westen aan een opmars bezig. Onder andere dankzij L'Oréal, die het verwerkt in haarlijnen.
Ietsje luxueuzer: aromatische oliën
In literflessen zul je ze niet vinden: aromatische oliën. Dat is ook niet erg, want enkele druppels zijn al genoeg om effect mee te bereiken. Bovendien is de geur van aromatische of etherische olie vrij krachtig, en overdaad schaadt. Een voorbeeld is Tea-Tree olie. Deze staat vanouds in Australië bekend als hulpmiddel bij oneffenheden van de huid, en ontstekingen van het slijmvlies. De olie geneest en ontsmet. Echter: niet iedereen verdraagt Tea Tee olie goed. Of het helpt, of het werkt averechts. Met zorg mee omgaan dus. Dat geldt in mindere mate ook voor andere 'stevige' oliesoorten, zoals opwekkende menthol of sinaasappel. Ze verkwikken, maar een drupje menthol in je ochtendbad of een druppel sinaasappelolie in een lichaamsverzorgende basiscrème is genoeg. Je wilt je huid immers wel prikkelen, maar niet pesten!
Onbekende toepassingen en mogelijkheden
Olie is bekend als verzorgend product, maar veel minder bekend zijn de reinigende eigenschappen. Vier delen olijf- of zonnebloemolie, vermengd met een deel wonderolie, kun je licht inmasseren in de huid en dan met een vochtig, warme washandje of doek afnemen. Ook cosmeticafabrikanten verwerken olie in hun producten. Zelfs een vette huid kan ervan opknappen: dat heet 'vuur met vuur bestrijden.' Overigens houdt niet iedereen van het wat zware gevoel van olie op de huid. Daarom is er van onder andere Therme ook een melk-olie-spray met rozengeur om over je huid te verstuiven. Voedend als olie en fris als een body splash. Hmm...
Lipgloss met natuurlijke aromatische oliën
Een van de nieuwste toepassingen is die in lipgloss. Eindelijk, want er kan nog weleens wat ongewenst chemisch onheil in zomaar een lipgloss zitten. Op basis van Fair Trade olie, verwerkt de Body Shop natuurlijke oliën in rollertjes met geurige, 100% natuurlijke lipgloss. Elke roller combineert zonnebloemolie, amandelolie, jojoba-olie, sojaolie en olijfolie. Dit is de basis voor afzonderlijke producten: er is een 100% Natural Lip Roll-On met verfrissende menthol, een met verkwikkende citrus, een met lieflijke rozenolie, een met exotische kokosnoot en een met de passie van rijpe rode bessen. Glans wordt gecombineerd met verzorging, en dat is ook al vrij uniek: gewoonlijk heb je daarvoor zowel een lipcrème als een gloss voor nodig. Niet gek toch? Waar wacht je nog op? In de olie!
Lees verder